Placinta taraneasca cu visine

Va povesteam eu si azi vara si in anii trecuti ca am congelatorul plin cu fructe. Uite, de aia, ca sa le folosesc iarna. Nu-i tot una sa folosesti fructe din compot, sau sa le folosesti ca si cum ar fi proaspete. Daca le congelati, mare parte din savoarea si aroma originala se pastreaza.
Si cand ti-e iarna mai draga si mai grea, scoti din congelator un pachet de fructe sau de salata de vinete si te simti ca vara….chiar daca ti s-a stricat centrala termica, asa cum mi s-a stricat mie acum doua zile.
Si pana vine piesa reparatoare la centrala, a trebuit sa ne incalzim cu niste bunatati, pentru ca aerotermele nu prea incalzesc sufletul, asa cum o fac placintele astea.
Ingrediente:

pentru aluat:
125 g unt rece
1 ou
1/2 cana cu apa rece (aprox 100 ml)
o lingurita rasa praf de copt
putin otet de mere
jumatate de lingurita sare
2 linguri zahar
faina cat cuprinde

pentru umplutura:
visine congelate cu putin zahar

ulei pentru prajit
zahar pentru pudrat

Am folosit visine din congelator. Le-am decongelat in prealabil.

Am pus cam 3 linguri de faina intr-un vas si am amestecat-o untul rece, pe care l-am taiat cubulete cat mai mici. Am amestecat pana am obtinut un fel de farmituri, ca de paine.

Am adaugat oul, praful de copt stins cu putin otet, zaharul, sarea si apa. Apa si untul trebuie sa fie reci, din frigider. Am amestecat totul, apoi am mai adugat treptat faina, pana am obtinut un aluat care nu se lipeste si este foarte usor de modelat. Este un aluat fin si foarte maleabil, cam ca si plastelina.

L-am impartit in vreo 12 bucati, cam de marimea unui ou. Fiecare bucata am intins-o pe blatul presarat cu faina, cu sucitoarea, la o grosime de cam jumatate de cm, pe cat posibil intr-o forma circulara. Puteti sa intindeti o foaie din tot aluatul si apoi sa decupati cercuri cu un pahar mai mare. Pe mijlocul fiecarui cerc am pus cateva din visinele despre despre care am vorbit mai sus. Puteti folosi orice alt fruct.

Le-am impaturat in doua si le-am inchis bine cu ajutorul unei furculite. Le-am prajit in ulei bine incins, la foc mare, cam doua minute pe fiecare parte sau pana devin aurii. Le-am scos pe un servet absorbant. Aluatul se comporta foarte bine si nu absoarbe foarte mult ulei.

Am pudrat placintele cu zahar praf si le-am mancat calde.

Pofta buna!

 

 

13 Comments

  1. De ce faci mereu asta?Inteleg ca esti maniac,dar cu noi ce ai?Aseara am stat pana la 12 sa citesc retete de prajituri,nu e corect….si ai pus si visine…incep sa te urasc,incet dar sigur…:))Doamne ce bine arata

  2. Boabe de Cafea

    Aiurea chestia cu centrala 🙁 Am ramas si noi fara caldura si apa calda cand era frigul mai crancen. Am dormit la mama pt ca nu puteai sta nici macar asa ca voi, cu aeroterma. Sper sa rezolvati repede!
    Placinta e de vis…ma si vad cu una in mana si eu! 🙂

  3. M-ai omorât, să dea boala! 🙂
    Mulţam fain şi numai bine să vă fie! 🙂

  4. Merg facute si la cuptor? Vreau sa evit prajeala. Multam.

  5. Nici n-ati spus ca ati pus visine la congelator:) Am vazut postarea aseara pe fb,nu-i corect sa le puneti la ora aia:))) Si nici nu ma lasa fb-ul sa comentez…foarte,dar foarte apetisanta!

  6. Ramona Alina

    Delicioase, mã servesc si eu 🙂

  7. Arata excelent!!!Foarte buna!

  8. Imi place grozav reteta asta si am s-o fac cat de curand.

  9. Mihaela - mykyduta

    OMG!!!!!!!! M-ai omorat cu asta!!!!!
    Mor de pofta!!!
    Arata super bine!

  10. direct in inima m-ai lovit cu visinele astea in placinta! (eu cred ca pana si inima mea are forma de visina..doar ca nu e acra 🙂

  11. Sunt minunate placintele, am incercat reteta de dimineata.
    Laura

  12. fructele trebuie sa fie doar de la congelator????

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*