Pasta de rosii pentru iarna

Gradina a fost darnica cu noi anul acesta, iar din surplusul de rosii am decis sa punem cateva si in borcan, pentru iarna. Dar in loc de bulion sau suc de rosii, am facut o pasta delicioasa, care se patreaza la fel de bine, dar care este ceva mai concentrata decat bulionul/ sucul de rosii.
Daca nu aveti gradina, incercati alegeti din piata rosii cat mai „de gradina”, mari, moi si zemoase.
Pentru aceasta reteta eu am folosit aproximativ 5 kg de rosii si mi-au iesit cateva borcane.  Nu este nevoie de conservanti.

Rosiile se spala bine si se taie in 4 sau in cate bucati este nevoie. Se dau prin masina de rosii, aceea care separa cojile si samburii de pulpa zemoasa. Putetis a faceti treaba asta dchiar si de doua ori, pana cand cojile raman aproape uscate, ca sa nu pierdeti nimic din zeama.

Puneti sucul de rosii obtinut la fiert, intr-o oala de calitate cu fund dublu, la foc cat mai mic. Amestecati din cand in cand. Lasati sa fiarba incet, 3-4 ore, amestecand din cand in cand, sau pana cand scade la 1,3 din cantitatea initiala. La final va trebui sa obtineti un suc gros de rosii in care va trebui sa amestecati putin mai des.
Timpul de fierbere poate sa fie mai mare sau mai mic in functie de cat de zemoase sunt rosiile sau cat de multa pulpa contin.
La final, puteti condimenta pasta daca doriti, cu frunze de patrunjel, piper, putina sare sau chiar cu zahar daca va place, dar nu exagerati.
Puneti pasta fierbinte in borcane curate si inchideti bine capacul.  Pentru siguranta, daca doriti  puteti sa sterilizati borcanele.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*