Prajitura cu mere si crumble cu nuca

Prajitura cu mere, cu aluat fraged este una din preferatele noastre atunci cand vine toamna. De data aceasta am facut-o putin altfel. daca de obicei pun deasupra o foaie normala de placinta, de aceasta data am facut un crumble tot din acelasi aluat, cu nuca, scrotisoara si zahar brun. A iesit o bunatate greu de descris.
Ingrediente:
pentru aluat:
250 g unt (sau margarina),

1 ou intreg,
2 linguri smantana,
2 linguri de apa,
1 lingurita praf de copt stins cu putina zeama de lamaie,
1/2 cana de zahar
faina cat cuprinde

pentru crumble:
jumatate de cana de samburi de nuci
putin zahar brun
putin praf de scortisoara
pentru crema:
1 kg mere
5 linguri de ulei
4 linguri de zahar
o lingurita de praf de scortisoara
3 linguri rase de gris1. Incepem cu crema care trebuie facuta prima data, pentru a avea timp sa se raceasca. Un kg de mere rase se pun intr-o cratita la foc mic cu 5 linguri de ulei si se amesteca din cand in cand sa nu se arda. Trebuie calite astfel, pana se evapora zeama si totul se transforma intr-o pasta omogena. La final, se mai adauga 4-5 linguri de zahar (dupa gust si in functie de cat de dulci sunt merele), 1 lingurita (sau doua daca va place) de scortisoara si trei linguri rase de gris. Se lasa la racit.

2. Pentru aluat se amesteca untul cu oul, smantana, praful de copt stins cu putina zeama de lamaie si zaharul. Dupa aceea se adauga treptat faina, atat cat sa obtineti un aluat care se modeleaza usor si nu se lipeste.  Aluatul se imparte in doua bucati inegale. Cea mare se intinde de forma dreptunghiulara, si se pune in tava. Tava mea este mai mica, dar aluatul este ok pentru o tava de aprox 30×30 cm. Eu am folosit si o tavita mica de chec. Se aranjeaza marginea aluatului cu degetele pe marginea tavii si apoi se toarna crema de mere.

3. Bucata mica de aluat se pune in robotul de bucatarie (robotul sa fie utilat cu cutitul pentru maruntit) impreuna cu vreo 2 linguri de faina. se mixeaza si se adauga treptat faina pana cand se transforma in firmituri mici. daca nu aveti robot, putetis a framantati aluatul cu faina pana cand se intareste suficient de mult si il puteti da pe razatoarea mare.

4. Firimiturile de aluat obtinute se presara deasupra prajiturii, impreuna cu nuca taiata bucatele mici si cu putin zahar brun. se mai poate presara si scortisoara,d upa gust (nu exagerati cu scortisoara ca sa nu acoperiti gustul merelor)

5. Se coace la foc mic (180 grade C), pana cand marginile se desprind de tava si prajitura devine aurie. Se pudreaza cu zahar, dupa ce s-a racit.

Pofta buna! 

4 Comments

  1. Minunata!! Mi-am salvat reteta, multumesc.
    O duminica frumoasa!

  2. Rocsy Ciobanu

    Ador aceste prajituri cu mere. Salvez reteta ca imi place mult!

  3. Asa mult mi-as dori sa stiu cu aprox cata faina..

  4. Nu pot decat sa iti spun ca esti formidabil 🙂 Sunt o incepatoare in arta gatitului iar intodeauna cand am nevoie de ajutor apelez la retetele tale 🙂 Mult succes in continuare ,si nu in ultimul rand ma bucur pentru ca esti Aradean de al meu 😉

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*