Lasagne alla bolognese

lasagne9

Ingrediente:
foi de lasagna
jumatate de kg. de carne tocata de porc
200 gr ciuperci champignon,
50 grame parmezan,
100 gr cascaval,
un catel de usturoi
1 ceapa mica
150 ml suc de rosii
sare, piper
100 gr. unt
400 ml lapte
3 linguri faina
1 lingura de ulei

1. Prima data pregatim o tocanita din carnea tocata, ceapa, usturoi , ulei, ciuperci si sucul de rosii. Taiem ceapa marunt si o punem la calit impreuna cu usturoiul maruntit. Adaugam carnea macinata si le lasam sa fiarba in suc propriu 5 minute. Intre timp taiem ciupercile felii subtiri. Le adaugam impreuna cu sucul de rosii. lasam tocanita sa fiarba 25 de minute pana scade. Amestecam ocazional. Daca va iese prea multa nu e nici o problema, se poate servi a doua zi cu spaghete sau cartofi natur.

2. Pregatim sosul bechamel dupa cum urmeaza:
Punem 300 de ml de lapte la fiert. Adăugăm sare și puțin piper după gust. Separat amestecam cu un tel 100 ml lapte si faina.  Cand laptele incepe sa fiarba, turnam crema obtinuta si amestecam cu telul. Fierbem la foc mic 25 de minute si amestecam in continu cu un tel, pana cand compozitia se ingroasa. Cantitatea de făină poate varia în funcție de cât de fluid îl vrem. La final, adăugăm un cubuleț de unt (cam 1 lingură) și omogenizăm cu telul. (puțină nucșoară va da un gust perfect sosului).

3. Folosim un vas termorezistent pe fundul caruia intindem untul care ne-a ramas (putem folosi ulei). Asezam primul strat de foaie de lasagne, apoi tocanita, cascaval ras, lasagne din nou si tot asa pana nu mai avem loc.

4. Deasupra punem o foaie de lasagne si peste ea turnam sosul bechamel peste care presaram parmezanul.

5. Foile de lasagne nu trebuie fierte in prealabil. Se da toata povestea la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 25-30 de minute (in functie de cate straturi ati pus) la foc mic. Daca focul este prea mare stratul de sos si parmezan se va arde.

6. Se scoate din cuptor, se fotografiaza, se mai pune mult parmezan si inca putin parmezan si se mananca… tot.

Pofta buna!
lasagne8

26 Comments

  1. Ai început să aduci, care vasăzică, artileria grea! Felicitări! Arată superb! 🙂

  2. It's wonderful that you use pork to make lasagna, hahaha, coz I don't eat beef.

  3. Your lasagna looks absolutely delicious!

  4. chiar ca ai venit cu artileria grea!super arata!

  5. bucatarmaniac

    Nelinistitule, iti multumesc!

  6. bucatarmaniac

    Kenny, thank you, and I allready sent you a slice ;P !!!

  7. bucatarmaniac

    Chef Fresco, thank you so much!

  8. bucatarmaniac

    Pitikuljenika, iti multumesc!

  9. bucatarmaniac

    Alison, iti multumesc!

  10. bucatarmaniac

    Laura, iti multumesc foarte mult. Simpla ta prezenta pe blogul meu mi-a adus zambetul pe buze!

  11. La mine te asteapta un premiu. Chiar daca il mai ai, considera-te "dublu medaliat" – asa am facut si eu si acum ma simt plina de mandrie! Sper sa iti fi adus zambetul pe buze!

  12. Aveti de ridicat un premiu de la mine, pentru minunatul blog si harnicul bucatar!
    http://sydonia.andrian.ro/site/astazi-am-primit-un-premiu

  13. ce bine ca stau singura saptamana asta, ca sa-mi fac lasagna dupa reteta ta. eu foloseam sos remoulade. imi vine sa-l beau din castron, dupa ce-l fac. bine remoulde-ul cald,pe care-l stiu eu de la bunica-mea unguroaica.cel cu cascaval, smantana, galbenusuri… nu cel rece. doamne, ce fotografii ai la preparate! nu te-a saltat FBI ul pana acum?

  14. bucatarmaniac

    Sydounia, iti multumesc foarte mult.

  15. bucatarmaniac

    Dr lecter, spor la treaba si pofta buna. Multumesc pt. aprecieri!

  16. This looks like a tremendously hearty dish. Fabulous!

  17. arata bine aceste lasagne dar sant facute in stil romanesc.oricum se stie ca retetele sant mai mareu modificate,dupa gustul fiecaruia.insa lasagnele alla bolognese,asa cum se si numesc sant facute cu un sos bolognese si nu o tocanita.se foloseste jum de cantitate de carne macinata de vita si jum de porc.se caleste in putin unt si ulei cantitati egale de ceapa,morcov si telina dupa care se adauga carnea.se calesc,se adauga putin vin si dupa ce s.a evaporat sos de rosii cat si putina pasta de rosii,de obicei acest sos are o durata lunca de pregatire,este renumitul sos ragu.sosul besciamell se face asa,mai intai se topeste untul intr.o tigaie,sa zicem 100g apoi se adauga faina aceiasi cantitate se amesteca continuu dupa care se adauga laptele cald treptat un litru,se amesteca pana ce se obtine consistenta dorita.se ansambleaza totul asa.tava unsa cu unt,un pic de sos alb daca folositi foi uscate,ajuta la coacere,foile de lasagna,sosul de carne,intotdeauna si putin sos alb,mozarellasi putin parmezan,eu aici folosesc o branza speciala dar se gaseste si in tara si se continua asa pana se epuizeaza foile si sosul.pe ultimul strat se adauga sos de carne,sos alb,parmezan si ici colo cate o bucatica de unt,si.atat.de obicei eu o coc la 200 de grade timp de 30 min.asta e reteta originala de lasagne,incercati.o si nu veti fi dezamagiti.oricum e bine si asa,la urma urmei totul depinde de gust si de imaginatia fiecaruia.asta e bucataria,va multumesc si la mai multe retete.

    • la fel ca tine o stiu si eu… la sosul alb mai pun nucsoara macinata…maine intru in posesia a doua bucati de parmezan…abia astept sa fac o lasagna!!!

  18. bucatarmaniac

    Magda, multumesc pentru informatii 🙂

  19. alexandrina

    Magda, eu reteta asta o fac de cativa ani. Habar nu aveam ca e cea originala, dar soacra-mea mi-a spus-o.
    Domnule maniac, trebuie sa o incercati! Insa, oricum ar fi, lasagna dumneavoastra ar sta cu cinste pe masa oricarui iubitor de paste! Chiar si in Italia!

  20. Florin Matei

    Am cumpărat acum vreo două luni foi de lasagna italieneşti (expiră în 2012), cu gândul că le voi prepara ulterior (soţia nu se dă în vânt după paste făinoase). Timpul a trecut, însă, iar eu am uitat de ele. Acum, intrând în premieră la tine pe forum şi văzând cât de bine arată, m-am hotărât să le prepar şi eu cu proxima ocazie (adică atunci când timpul îmi va permite).

  21. bucatarmaniac

    Alexandrina, multumesc. Sigur ca am sa incerc si alte variante. Multumesc foarte mult pentru aprecieri!

  22. bucatarmaniac

    Florin Matei, spor la bucatarit:)))

  23. Asta voi gati pentru cina de sambata seara in familie:-)
    Mai ales ca am un Tempranillo de 2007 care se cere baut…din Rioja
    Multumesc Bucatarule Maniac ca existi si ca ai idei asa bune…:-)
    Delia Banga
    somelier Crama Noastra

  24. Eu pun beschamel si printre foile de lasagna , ca sa nu iasa prea uscata in interior…daca tot nu se fierb foile. O mancare grozava care nu ia asa mult timp de pregatire cum pare si iese sigur!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*