
Aceasta este povestea unui avocado care m-a suparat rau de tot! Aproape ca am luat barda la el. In primul si in primul rand, nu a vrut sa stea nicicum la poze. L-am fotografiat in umbra, in lumina, cu filtre … Nu a vrut si pace. Dar pana la urma l-am dovedit eu cumva. In al doilea rand, s-a copt prea tare stand vreo saptamana uitat in frigider. Si ce poze sa-i mai fac eu taiat in doua cand el era plin de vanatai? Pe urma, feliile nu au iesit cum trebuiau pentru ca a trebuit sa le curat de vanatai. M-am suparat atat de tare pe el, incat l-am mancat.
A iesit un fel de gustare mai fitzoasa, dar gustoasa.
Si ca sa fie tacamul complet, l-am trantit de pe grill, direct peste niste bruschette cu ulei de masline.
Ingrediente:
avocado
jumatate de lamaie
sare, piper dupa gust
ceapa verde, ardei rosu
ulei de masline
paine
Pregatim si bruschettele si avocado in acelasi timp. Avocado-ul se taie in doua si se indeparteaza samburele. Se curata de coaja si apoi se taie felii groase cam de un cm. Feliile se stropesc imediat cu zeama de la o lamaie, pentru ca altfel se oxideaza foarte repede. Grill-ul incins se stropeste cu putin ulei de masline. Se pun feliile de avocado pe gratar si se lasa 1 minut pe fiecare parte.
In acelasi timp, pregatim bruschettele, tot pe acelasi gratar. Taiem feliile de paine camd e dimensiunea celor de avocado. le stropim cu putin ulei de masline si le punem pe grill pana capata o culoare aurie (sau dungi aurii :P). Servim feliile de avocado peste feliile de bruschette , cu ceapa verde taiata marunt si cu ardei rosu. Condimentam cu sare si piper.
Reteta poate suporta multe modificari, in functie de cat de suparati sunteti pe avocado!
Pofta buna!












o sa ma straduiesc sa ma supar rau de tot pe el. eu personal n-am manacat niciodata avocado. am incercat odata dar mirosea a clor sau ceva de genul si l-am aruncat. dar poate merge asa pentru ca de aratat, arata grozav. este adevarat ca pe al meu nu eram deloc suparata. chiar mi-a placut rau de tot de el pentru ca samburele iesise foarte repede si lasase o gropita perfecta. eh, sa stiu alta data…
Anca, avocado, as gol nu imi spune nimic, ba poate e chiar putin gretos. Gustul de clor e probabil de la conservantii in care a fost pastrat. Eu am mai nimerit fructe cu gust de petrol.
In combinatie cu ceapa, lamaia, cu rosiile, sare si piper sau alte ierburi sau chiar si cu mierea si zaharul e delicios.
UUU..arata ff fain! Nici eu nu am mancat pana acum avocado, dar voi incerca…
Am incercat si eu acum vreo luna (dupa ce mai facusem o incercare acu' cativa ani) sa mananc niste guacamole. Am respectat reteta, si totusi salata n-a avut nici un gust. Mi se pare ca avocado n-are nici o aroma, chiar daca e combinat cu ceapa. Mai stii si alte retete cu avocado? Poate gasesc vreuna sa-mi placa. 😀
Mihaela, multumesc!
Brandusa, nici mie nu i se pare ca avocado are o aroma pregnanta. Consistenta il face extraordinar si imprumuta din aromele alimentelor cu care il combini. Mie cel mai mult imi place in combinatie cu lamaia si ceapa, sare si piper. lamaia ii da un gust aparte.
Ma inscriu si eu in categoria celor care nu au gustat avocado, dar ma roade curiozitatea..
😀 ,mai ales ca am citit pe undeva ca este un fruct minune, plin de nutrienti 😛
Desi ai avut atatea peripetii cu el, ti-a iesit minunat 🙂
Olgutza, multumesc!
Lol, interesant!
Foarte inspirat!!!;)
Pai ma mir ca ai scapat atat de ieftin din lupta…;))
Am mancat mult avocado, insa nu din Ro..De cate ori am luat de aici, ori nu era copt si-ti spargeai capul cu el (desi un pic moale ca stiu cum se aleg:D, dar se pare ca doar la suprafata), ori asteptam pana putrezea si in niciun caz nu mai puneam gura pe el…
Eu am papat si crema de avocado cu smantana, usturoi etc..un fel de dip pentru niste chiftelute arabesti..
Ba cu sare, lamaie, langa cateva felii de rosii…
Ba in makizushi combinat cu crevete roz, un pic fiert…
Sunt multe combinatii, de calitate sa-l gasesti..:D
O seara faina!
wooow..bestial arata..in combinatia asta u am mancat inca avocado..dar o sa incerc…
mie imi place mult avocado…felicitari!
o sa-l incerc diseara.
pozele ti-au iesit foarte bine, ca de obicei.
imi place foarte mult avocado iar aici, in perioada asta, e in sezon si se gaseste din belsug si mai ieftinut decat de obicei. imi place atat de mult incat il pun pe o simpla salata iceberg, cateodata si fara rosii (care sunt dezgustatoare in perioada asta). doar il tai cubulete sau felii foarte subtiri, pun sare&piper, un strop de ulei de masline si vreo 3 de lamaie. merge foarte bine si cu otet balsamic.
un pont pentru cei ce nu stiu: cand cumparati avocado, nu-l apasati pe suprafata, il "raniti" si se va strica mai repede. se incearca in varf, chiar la codita: apasati usor cu degetul mare, daca cedeaza un pic, e taman bun. daca e tare sau prea moale, lasati-l (desi la un anumit stadiu de moale e foarte bun pentru anumite preparate unde se foloseste pasat).
daca vedeti pe careva la piata ca-l incearca in mod gresit, educati-l cu blandete – vorba se duce, stiti cum e.
Miha, multumesc!
Michelle, multumesc!
Lola, multumesc pentru sfaturi! Chiar nu stiam. De acum am sa am grija cand cumpar.
Nu stiu ce ai cu saracul avocado. Arata foarte bine, ca dealtfel tot ceea ce faci. Ti-e mai mare dragul sa privesti si sa-si imaginezi gustul fin si apetisant.
heheh..foarte faina prezentarea! Arata f bine!
Ghiocel07, multumesc!
Mihaela, multumesc!
mi-ar pacea sa vad o reteta de supa crema de linte rosie; mi se pare extraordinara dar am mancat doar la restaurant si as vrea sa o gatesc acasa.
felicitari pentru site, profesional, de un real ajutor.
madalina
Madalina, cu siguranta am sa fac. Pana atunci, uite aici o reteta cu linte: http://bucatarmaniac.blogspot.com/2010/04/mancare-de-linte-cu-afumatura.html. Iti multumesc foarte mult pentru aprecieri.
nu sunt io mare fan avocado,dar guacamole in combinatie cu altceva carnos, de exemplu snitel,imi place.am sa incerc si reteta ta .
Pansy, sunt in asentiment cu ce-ai spus. Nu ca nu-mi palce avocado, dar cu siguranta imi palce cu ceva carnita langa.
Un avocado bun,nu are voie sa aibe gusturi dubioase.Nu are el un gust intensiv,dar copt este cremos,si are o usoara aroma nucoasa unsuroasa 😀
Daca ati mîncat vreodata nuci verzi,al caror miez se poate "depielita"…na,cam asa e aroma unui avocado bun,ca a unui miez de nuca verde,doar ca textura si consistenta,sînt diferite 😛
Eu îl consum sub forma de guacamole(facut piure cu sucde lamîie,usturoi,jalapeno)si salsa cruda(avocado,rosii,jalapeno,ceapa violeta,toate tocate cubulete + dressing de lamîie,un strop ulei de masline,sare,piper)cel mai des.Dar îmi place preparat oricum.
Bucatarule maniac,reteta ta e binevenita,mai ales ca ingredientele merg în directia mea.De grilat,înca nu am grilat un avocado niciodata.Multumesc!
Aaa,încercati Hass Avocado,e mai aromat decît variatiunile verzi.Coaja unui Hass este liliachie si tare.Miezul este mai bejiu,si are o aroma mai nucoasa decît verzuii.
Maya, multumesc pentru precizari! Din pacate, in Ro nu prea am de ales intre mai multe soiuri de avocado. Oricum am sa tin minte sa ma uit la culoare pentru data viitoare cand cumpar.
Eu sunt probabil singura care sunt fan avocado aici! Mie imi place oricum – in salate in ador, guacamole, dip, pe grill, ba chiar si copt. De fapt am multe retete care-l contin, si mai multe pe care nu le-am postat inca. Oricum, tare buna ideea de a te "supara" pe el asa.
@Elena, multumesc! Si noua ne place mult! 🙂
cit este de bun pentru cei cu diabet?
Anonim, nu stiu! Nu-mi permit sa fac recomandari medicale. Sfatul meu este sa-ti intrebi medicul sau nutritionistul.
Avocado e cel mai bun simplu , cu sare. Dar sa fie bine copt (cremos, sa-l poti taia cu lingurita)
Pentru cei care nu prea-l suporta, propun o reteta de… adaptare:
Intr-un mixer, bucati de avocado, lapte; e excelent. Pentru copii si putina miere, eventual.
Ca sa se coaca repede si sa nu apuce sa faca petele alea, se tine in casa (nu in frigider) invelit in ziar.
Unii il maninca cu zeama de lamiie.
Avocado mie imi place farimat cu furculita si pun putina sare si piper.Pt.nepotica mea care nu are un an il pasez si il amestec cu cartofi fierti nu pun nici sare si nici piper.Nu stiam ca se mananca cald.
avocado este minunat! incercati taiat in doua cu putina sare si dulceata sau miere! e absolut delicios!este o combinatie mortala de gusturi!
este minunat oricum avocado. incercati-l cu putina sare si dulceata peste sar sau cu mier. este bestial!