Menta mea este dementa! n-am crezut ca va rezista peste iarna. Am avut cateva fire intr-o jardiniera, anul trecut. In primavara asta, am golit jardiniera de pamant si mare mi-a fost surpriza, cand am gasit-o plina de radacini incoltite de menta. Le-am mutat intr-un ghiveci de 20 de litri, sa aiba mult loc. Ma astept la o tufa imensa. Se dezvolta foarte repede si este foarte rezistenta. Trebuie doar udata din cand in cand.
Exista peste 30 de specii de menta sau „mentha“. A mea nu stiu de care este, cred ca e menta banala care se cultiva in gradina. In aceasta perioada, a aparut probabil deja si menta salbatica, asa ca daca mergeti in excursii, sigur veti da de ea. Este un ingredient nelipsit in bucataria mea. O folosesc in salate, sosuri, fripturi, deserturi, sucuri de fructe si foarte des pentru decor. Se potriveste foarte bine cu carnea de pasare si cu rosiile. Despre efectele terapeutice ale mentei, nu va voi vorbi pentru ca nu e treaba mea, dar banuiesc ca le cunoasteti. Bineinteles ca mai aterizeaza si prin ceaiurile mele, cel mai des in combinatie cu ceaiul verde si cu cimbrisorul salbatic.
Cel mai si cel mai mult, insa imi place menta in combinatie cu ciocolata amara. Anul acesta, voi incerca sa fac sirop de menta, pentru ca as fi vrut sa cumpar si nu am gasit.
Menta este o planta anuala, care rezista atat la temperaturi ridicate cat si la temperaturi scazute. Nu necesita cine stie ce ingrijire. Daca este udata constant si plantata intr-un sol fertilizat, frunzele ei vor fi mai mari si mai frumoase. Menta creste in tufe care pot atinge si un metru inaltime, iar radacinile ei pot atinge o adancime de 40-60 cm.

eu am descoperit o tufa salbatica, specia spearmint, in spatele garajului, exact dupa ce plantasem acelasi soi, la 10 metri distanta. daca anul asta nu fac sirop si jelly, niciodata! aia salbatica deja s-a intins pe toata latimea garajului.
tocmai mi-am adus si eu de la maica-mea ceva menta,e alt soi,cu frunze mai ascutite.oricum ar fi,sunt minunate ,in cele mai diverse combinatii posibile!
si sa nu uit:"la multi ani!"mayei pentru 24 aprilie!
Alison, multumim mult de tot. Da, menta e nelipsita la mine in bucatarie! orice soi cred ca e bun, pana si cea salbatica.
Dana, foarte bine. Cu cat mai multa cu atat mai bine!
Eu m-am dus direct pe menta pentru ca n-am gasit seminte simple, doar cu gusturi de tot felul. Abia am inceput sa experimentez agricultura de ghiveci.
Carmen, menta am adus-o si eu de la tara cu radacina. Sigur ai sa gasesti in piata dupa ce se mai incalzeste putin.