Tarhonul l-am achizitionat ca rasad, de la piata. Si bine am facut, pentru ca ulterior am aflat ca se inmulteste cel mai bine prin butasi si despartirea tufelor. Am cumparat numai doua fire, cu gandul ca voi si semana. dar cand am vazut ce repede creste si cum se formeaza o adevarata tufa, am renuntat la gandurile marete. Initial l-am plantat intr-un ghiveci destul de mic, cam de 16 cm diametru, dar a trebuit sa il mut intr-unul mai mare (de vreo 20 cm. diametru) cand le-am adus acasa, plantutele aveau vre-o 5 cm inaltime si nu le-am dat prea multe sanse, mai ales ca le-am plimbat in masina vre-o jumatate de zi. mare mi-a fost surpriza cand a doua zi dupa ce l-am plantat si l-am vazut lesinat pe marginea ghiveciului, tarhonul meu era tot verde, vioi si gata sa creasca. A luat in inaltime cam 15 cm in trei saptamani. De cateva zile, au inceput sa-i creasca si crengute.
Tarhonul, sau Artemisia dracunculus creste sub forma de tufe cu inaltimea intre 50 de cm si un metru. Are o tulpina ramificata si frunze ascutite. Tarhonul iubeste locurile cu mult soare, are nevoie de multa apa, si de un pamant nisipos, dar dens.
Chestia cu pamantul nu am stiut-o dar vad ca ii merge foarte bine si in pamant de flori.
Tarhonul este un condiment foarte aromat, dar care contine multe saruri. Este folosit (acum am aflat si eu) pentru a inlocui sarea in unele mancaruri. Trahonul trebuie sa fie nelipsit in iahnia de fasole, supa de fasole sau ciorba ardeleneasca. Se potriveste cu carnea de porc sau de oaie.
Un condiment minune pe care l-am indragit.
Imi place gustul si aroma si versalitatea de folosire.
Adaugat oriunde produce o exclamatie de UAU!!!
Parerea mea…