Gogosii sunt una din retetele mele favorite si mai nou, de cand Maya s-a indragostit de ei, ii fac destul de des. Nu am o reteta fixa, dar incerc sa va explic cat mai bine cum ii fac.
Ingrediente: 2 oua, 1 kg faina, un pliculet de drojdie uscata (10 gr. cred ca are), apa calduta, mult ulei ptr. prajit (cam 500 ml- in functie de cat este de mare vasul in care prajiti), 3 linguri de zahar, 3 lingurite rase de sare.
Initial faceam gogosii cu lapte, nu cu apa, dar am observat ca ies mai bine asa. Sunt mai pufosi.
Amestec drojdia cu faina. (daca e drojdie proaspata, trebuie sa o lasati 10-15 minute sa dospeasca cu putina apa calda) Adaug ouale, sarea si zaharul si apoi cate putina apa calda, pana obtin un aluat moale, dar suficient de tare ca sa pot lucra cu el. Daca nu va iese din prima, nu e nici o problema, mai puteti adauga si faina si apa calduta, pana obtineti consistenta dorita. Cu cat e mai moale, cu atat vor iesi gogosii mai pufosi. Trebuie sa tineti cont ca va deveni mai moale dupa ce dospeste.
Il pun intr-un vas acoperit si il las la dospit intr-un loc caldut intre 20 si 40 de minute, in functie de cata rabdare au pofticiosii. 40 de minute e recomandat.
Apoi ung blatul de lucru cu ulei si intind aluatul intr-o foaie de aproximativ 2 cm grosime. daca ii faceti prea subtiri, nu vor creste suficient la prajit. Intre timp pun uleiul la incins. Cu un pahar, pudrat cu faina, sau uns cu ulei, tai forme in aluat. Resturile care raman nu se vor mai framanta, ci vor fi prajite ca atare. Daca le framantam nu se vor mai umfla la prajit. Mayei ii plac foarte mult pentru ca au tot felul de forme ciudate.
Luam o bucatica de aluat si o introducem in uleiul incins. Ea va ramane acolo pe tot timpul prajitului. In acest fel ueliul nu se va arde. La final o aruncam. Prajim gogosii pe ambele parti, (cam jumatate de minut) pana se umfla si devin aurii.
Cand sunt gata trebuie sa fie aproape goi in interior.
Exact la gogoşi mă gândeam când am reintrat acilea! Pfuaaa! Mă duc să beau nişte apă, să mi se ducă pofta pe gât… :))
Oh my god, these donuts are delightfully sinful, please give me some!!!
Nelinistitu-le, tu ai Racorici, asa ca nu cred ca o sa ai o problema in a-ti potoli setea si pofta! 😛
" NELINISTITULE" se scrie, pentru ca este un substantiv in vocativ
Kenny, I have just mailed you some ;P !
Mada, glazura o fac cum o nimeresc. Adica cam asa: topesc o ciocolata amaruie pe bain marin. Mai pun vre-o 50 ml lapte, 1 lingura de cacao, vre-o 2 linguri rase de zahar si vre-o 2 lingurite de unt sau margarina. Si amestec pana obtin o pasta. Poti sa jonglezi cu ingredientele sa mai adaugi din unele sau altele pana iti iese cum vrei. Poti sa folosesti si cioco cu lapte.Daca adaugi si putina frisca lichida o sa iasa lucioasa. Cand se raceste se intareste. Nu e mare filosofie si n-ai ce sa greseti la ea. Numai sa nu o faci direct pe flacara de la aragaz.
cum faci glazura aia frumoasa de ciocolata?
Mada
Am facut aseara reteta…super bune. In general ma feresc sa gatesc deserturi pt ca dupa cateva incercari nereusite m-am declarat anti-talent punct. Dar insarcinata fiind…stiti voi poftele gravidelor…am riscat. Reteta este perfecta si ies minunat. Sigur o sa incerc si alte retete postate aici. Felicitari.
Iti multumesc si ma bucur ca ti-a placut! iti doresc sarcina usoara si multa sanatate.
delicioase
Anonim, multumesc!
exact asa le fac si eu buuuuuuuuuuuune!!
Fragolina, :)))))))))))))))!
Buna ! Eu cautam de ceva vreme o reteta buna de gogosi, sa-mi iasa pufosi. La oricine am mancat nu aveau gustul si consistenta pe care o cautam.Bunica mea a avut o reteta foarte buna insa nu ne-a spus-o niciodata. Azi am folosit reteta de aici, placandu-mi cum aratau gogosii pufosi in poze. Vreau sa-ti multumesc sincer din tot sufletul! Sunt exact ceea ce cautam de foarte multa vreme. Si familiei mele i-a placut foarte mult. Sunt exact ca cei facuti de bunica mea. Sincer, iti multumesc din suflet ca ai postat reteta. Multa multa sanatate si numai bine!
Anonim, ma bucur foarte mult ca ti-au placut! Multumesc ! si eu va doresc la fel!
Maria, multumesc!
Apetisante!
Danielle, hahahah! I usually do not bother to respond to such comments,or even publish them, but I'm curious, what makes you bring me such serious accusations? At least show me where from you claim I stole pictures or recipes …
I find it strange that you talk like you know me, although it is clear that don`t. If you just hate me for some reason, please find something more intelligent to write to me!
Corect! In dex nu e! E o licenta poetica care-mi apartine! 🙂
:)) Multzam! :)))
My name is Danielle and I think your recipes are copy and paste from other foreign websites. The pictures, too. They are not original and your recipes are not exact. You can't give a recipe with a little of this and……..a little of that unless you have no clue. That tells me a lot of your profesional style. Not good at all!!
It will be better to stop copy and work on your own if you want credibility.
o gogoasa / doua gogosi = subst. gen feminin…iar altul, gen "gogosi" care sa fie la masculin (adica doi gogosi), n-am gasit in dex…
Tocmai la asta ma gandeam …
Mi-a sarit si mie in ochi chestia cu gogosi la masculin… dar am vazut si in comentarii si pe mai multe site-uri de bucatarie forma asta, ”gogosii”.
Oricum, super site-ul, am gasit multe lucruri folositoare aici, inclusiv pt. incepatori ca mine 😀
Bafta!
nu! 🙂
unt nu trebuie?
Anonim, spor la gogosi! Astept sa-mi spui daca ti-au placut! 🙂
ok , acum ma apuc de facut , te anunt cum au iesti:*
Multumirile mele nemasurate pentru tipsul APA in loc de LAPTE! Se pare ca asta cautam demult. SECRETUL gogosii perfecte. Reteta pe care am facut-o avea ceva unt in aluat insa eu neavand, am pus margarina. Si cu apa in loc de lapte, au iesit cum nu ma asteptam. Acum mai ramane sa treaca testul ''cum se mentin a doua zi''. (ascunse… ar fi o varianta de raspuns!).
Inca odata multumiri ca ai impartasit asta cu noi!!!!!!!!!!!!!!!
Lavinia, cu placere! Ma bucur ca ti-au placut! Daca le pastrezi pana maine, musai acoperite ca se usuca si se intaresc. Si ascunse, bineinteles! :)))
Pe foametea asta mare bucatarii spioni se intrec in retete multe care fac rau sarmanului roman NIMENI NU INTREABA DE UNDE SA IA BANI BIET ROMAN SARACUL ca sa cumpere strictul necesar A cui este vina?
pt.anonim
biet roman?sa traiasca romanul ca nu moare el de foame.
toti au celulare si computere dar nu-si pot permite gogosi?ma faci sa rad.
or fi persoane care nu isi permit multe dar chiar gogosi?fara tuica si tigari si ne descurcam…..
o zi buna
Mi-ai adus aminte de mare. Cand ne plimbam pe faleza, era o ghereta unde se vindea gogosi din acestea cu gaura si imbracate in finetti. O zi frumoasa.
da asa este,nici uleiul nu se mai arde nici nu mai miroase a ars in casa si sunt intradevar pufoase si cresc nu raman lipite,felicitari si la mai multe retete!
Se pare ca toata lumea e multumita de inlocuirea laptelui cu apa…..azi voi face si eu si va voi spune cum au iesit….abia astept!!!
Oricum multumesc anticipat pentru idee!
Catalina
Gogosile au iesit superbe…..concluzie luata dupa faptul ca adoua zi nu mai era niciuna..:=)….., iar azi voi face cornulete cu nuca tot dupa reteta de aici…
Iti multumesc!
Si la mai multe retete!
Catalina
Cam cata apa se pune?
Au iesit super!!!Nici nu ma asteptam sa iasa chiar asa bune si pufoase iar trucul cu bucatica de aluat pe tot parcursul prajitului e cel mai tare, nu a iesit deloc fum iar uleiul a ramas ca la inceput, parca nici nu l-as fi folosit, multumesc din suflet! O reteta mai mult ca perfecta!
Multumesc!
Acum le-am facut si au iesit super,nici nu ma asteptam sa iasa asa bune.Adevarul este ca m-am luat dupa prezentare "bucatar maniac" si au iesit grozave.(zic daca chiar o fi bucatar maniac acum sa vedem si ai trecut testul :)) } Numai bine,Alexandra.
Pofta buna! multumesc!
N-am mai fost demult ''pe la tine''.Wow,am regasit blogul tau cu bucurie.Retetele si pozele ma inspira,o sa pedalez sa recuperez ce-am pierdut.Si Maya a crescut…ultima data am vazut-o in poze inainte de a incepe scoala.
Multumesc,Cristi.super fain la tine.
sa dori sa stiu daca se framanta aluatul si cat timp