
Prin zona noastra i se mai zice si „fasole frecata“, dar am preferat s-o „bat“, in loc s-o „frec“ . (:P)
Sa nu va imaginati ca m-am pus sa fierb fasole pe caldura asta! Am recurs la calea mai usoara si am desfacut trei conserve de fasole fiarta in apa cu sare. Ca nu se putea sa nu mancam fasole, langa castravetii astia murati la soare. Este o reteta pe care prefer sa o pregatesc in special iarna (acum am facut o exceptie), si de aceea, de fiecare data cand fac fasole cu ciolan, am grija sa fierb de doua ori mai multa fasole decat este nevoie, tocmai pentru a putea face si minunatia asta. Va dati voi seama cam ce buna e cand are si gust de afumatura.
Ingrediente:
fasole alba uscata fiarta, bob mare (3 conserve)
1/4 dintr-o ceapa medie
sare, piper alb dupa gust
100 ml de ulei de masline (sau de floarea soarelui)
Puteti sa folositi un blender, un robot de bucatarie, un tel sau o furculita. N-are importanta, atata timp cat bateti sau frecati fasolea pana devine o pasta. Eu am preferat sa folosesc robotul de bucatarie. Am pus fasolea fara zeama din conserva, in robot, impreuna cu ceapa. Daca nu folositi robotul, aveti grija sa dati ceapa pe razatoarea mica. Am actionat aparatul, pana am obtinut o pasta, apoi am adaugat uleiul. Am mai mixat pana s-a incorporat. Am asezonat cu sare si piper alb dupa gust si am mai mizxat putin. Cantitatile de mai sus sunt orientative. Puteti aduga ceapa si ulei, mai mult sau mai putin, in functie de cum va place.
Daca folositi fasole fierta acasa, este bine sa o mixati cat este fierbinte. In felul acesta uleiul se va incorpora mai bine si pasta rezultata va fi mai cremoasa.
Pofta buna!

















Thank you for sharing this healthy recipe with all beautiful photos.;D
That is a great idea how to make something that is a bit different than hommous, but still has a creamy, beany taste. Thanks for a good post!
Tan.wiratchada , you are wellcome! 🙂
Linn @ Swedish Home Cooking, thank you and you are wellcome!
ma puteti ajuta cu o reteta de ciorba de varza acra cu boia? multumesc
pune cata varza acra vrei intr-o oala mare adauga cata boia vrei pune cata apa vrei fierbe cat vrei si mananca cu ardei iuti sa nu simti gustul
no, deci asa o fac si eu…dar imi place enorm cu ceapa rosie….taiata maruntel si…multicica maioneza, cand nu e de post…ce zici?
Fotografiile te lasa fara cuvinte. Eu am experimentat cu o zacusca de fasole., dar nu am fotografii :). Poate miercuri fac o batuta cu ceapa rosie langa, obligatoriu.
La mine dacă nu are oțâră usturoi parcă nu e fasole bătută!
Încearcă sa fierbi fasolea cu legume(morcov,ceapa,telina),dupa care freacă fasolea intr-o sita mare(se separa de coji),impreuna cu legumele. Așează pasta de fasole în farfurie după care apuca-te și călește 2-3 cepe mari tăiate solzi pana se caramelizează, pune un strat generos peste fasolea din farfurie,apoi apuca-te sa mănânci cu castraveți murați la soare. Pofta buna!!!!!!!