Stii unde au crescut legumele si fructele pe care le mananci?

De foarte multe ori v-am vorbit despre cat de sanatoasa ne este alimentatia. Nu la modul absurd sau extremist. Ci de bun simt. Astazi am acceptat una din provocarile Greenpeace Romania din cadrul noului lor proiect care sustine alimentatia ecologica si incearca sa combata agricultura intesiva: I know who grew it 

Am acceptat provocarea de a cumpara produse locale. Am facut asta simbolic, pentru a va atrage si voua atentia ca se poate. Se poate sa mancam mai sanatos cu un mic efort. Nu e o moda. Nu e o fita.  E doar momentul sa facem ceva in privinta asta. Sa nu mai vedem parcul plin de copii supraponderali.

Multe din provocarile  acestui proiect le-am adoptat deja in urma cu cativa ani. Am inceput propria gradina in care nu folosesc deloc chimicale. Ba chiar am o mini-gradina de balcon, plina de ierburi aromate. Dar sunt sigur ca stiti deja asta, pentru ca v-am mai povestit. Cumpar si de la piata pentru ca nu pot sa produc in gradina mea tot ce am nevoie. Dar incerc sa cumpar produse locale si de sezon. De altfel asa cum ati observat si retetele pe care le pregatesc pentru blog sunt intotdeauna legate de sezonul in care ne aflam, tocmai de aceea.
Incerc. Nu ma constrange nimeni. Nu mi-am impus nimic si nu am facut o fixatie cu asta. Dar o fac pentru mine si pentru familia mea si sanatatea noastra imi este cel mai de pret. Asa ca „incercatul” s-a  transformat intr-un timp scurt in obisnuinta.
De ce sa cumparam local? Pentru ca sustinand producatorii locali ajutam la dezvoltarea zonei in care traim. Pentru ca sustinandu-i ii vom determina sa ne ofere produsele sanatoase pe care ni le dorim la calitatea pe care ne-o dorim. Pentru ca e de bun simt sa iti dai seama ca pepenii sunt mai proaspeti, mai gustosi si mai sanatosi  in iulie si august decat in decembrie.
De ce sa ne cultivam propriile legume, fructe si condimente? pentru ca tot ce faci cu mana ta e mai bun. Pentru ca atunci vei fi sigur ca sunt curate si fara chimicale. Pentru ca trebuie sa ne invatam copiii ca morcovii nu cresc in raftul supermarketului.
De ce sa gatim cu ingrediente de sezon? am spus-o mai sus. pentru ca pur si simplu e mai sanatos, mai simplu si mai ieftin.
Si nu in ultimul rand va propun sa incercam sa nu mai aruncam mancare. Sa cumparam mai putin, doar cat folosim. Sa nu cumparam doar pentru ca e „la oferta”, iar cat s epoate sa refolosim resturile. Cu unele resturi se pot hrani animalele iar altele se pot transforma in compost. De ce sa aruncam mancarea? Recunosc ca la asta inca mai am si eu de lucru. dar e important sa vrem sa facem aceste lucruri si sa incercam!
Sper ca v-am facut si pe voi sa acceptati o provocare sau mai multe!

3 Comments

  1. Margareta Cismasiu

    Frumoasa provocare!Eu am norocul sa stau la casa,asa ca am propria gradina si livada unde produc legumele si fructele pentru consum.Asa cum ai spus si tu,ce faci cu mana ta e mai curat,mai bun.Pe langa asta,cand culegi roadele din gradina,ai o mare satisfactie stiind ca au fost ingrijite de mana ta.E un sentiment frumos.Pe langa asta,cresc si pasari si animale,deci si carnea pentru consumul propriu stiu ca este curata si sanatoasa.Cu alte cuvinte, consider ca la mine in familie se manaca sanatos.

  2. Claudia Larisa Damian

    Corect, corect, corect ! Cu cat sunt mai putini kilometri intre bucataria mea si legumele, verdeturile sau fructele pe care le folosesc, cu atat mai bine este. Eu mi-am creat o gradina pe balcon !!! A devenit o mica jungla de care sunt tare multumita. Salvia, rozmarinul, menta, busuiocul sau cimbrul crescute de mine sunt parca mai parfumate. Iar cand merg la piata primul lucru la care sunt atenta atunci cand fac cumparaturi este locul unde a fost crescut – produs lucrusorul pe care il cumpar

  3. Niste observatii de bun-simt.Felicitari!
    Olivia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*