Pilaf de orez cu pui

Pilaful de orez cu carne de pui, imi place sa-l fac cum il facea mama acasa: simplu si bun. Nu-i facut cu cine stie ce orez smecher, ci cu cel mai ieftin. Nici macar nefiert nu avea boabele intregi. Nu mai stiu de ce-l aveam in dulap, dar mi-a adus aminte de vremurile in care habar n-aveam ce-i ala orez salbatic, basmati sau orez pentru risotto. Si mi-am mai adus aminte ca mama ne ruga pe noi copiii sa alegem orezul de pietricele si alte minuni care se gaseau printre el. Iti lua juma` de ora sa-l alegi apoi trebuia spalat foarte foarte foarte bine….si inca odata. Singurul lux pe care mi l-am permis la reteta asta, e un pic de parmezan, doar deasupra. Busuiocul e ca sa dea mai bine compozitia.

Cum se face pilaful de orez cu pui

Ingrediente:

3 pulpe mari de pui
1 cana de orez
1 morcov mare sau 2-3 mai mici (de primavara)
1 ceapa mare
1 legatura de frunze de patrunjel
3-4 linguri de ulei
sare, piper dupa gust
putin parmezan si busuioc- optional
2 cani de apa

Am taiat ceapa marunt si morcovul rondele si le-am pus la calit in putin ulei, sub capac, intr-o oala incapatoare. Le-am lasat mai mult sa fiarba in suc propriu, apoi, cand ceapa s-a inmuiat am adaugat carnea si am lasat-o si pe ia sa se inabuse vreo 5 minute. Am si condimentat cu sare si piper. Am acoperit totul cu apa si le-am lasat la fiert, la foc mic, cu capacul pe o parte aproximativ 30 de minute. Cand carnea a fost fiarta (verificam cu o furculita) am adaugat orezul spalat in prealabil.  L-am mai lasat sa fiarba pana s-a facut moale si a inghitit toata zeama (aprox 15 minute), timp in care am amestecat din cand in cand. Daca orezul absoarbe toata zeama si nu este inca fiert, mai puteti sa adaugati cate putina apa. Cand orezul a fost fiert. am oprit focul, l-am lasat cinci minute sub capac si gata. La final , am adaugat frunze de patrunjel proaspat tocate marunt. Deasupra am ras niste parmezan.

Pofta buna!

pilaf de orez

12 Comments

  1. Am înţeles că eşti maniac, dar chiar numai cuţite în decor?

  2. delectabil !! arata minunat ! ca de obicei..

  3. maria elena

    Foarte fain!

  4. mi-ai adus aminte de copilarie…oricat incerc nu reusesc sa fac la fel pilaful cum mi-l facea mama.Acuma s-a mai sofisticat si ea si nici ei nu-i iese la fel:))

  5. superb…mi-ai adus aminte si mie de pilaful pe care mi-l facea mama acasa…
    si ai dreptate, orezul ala nici nefiert nu avea boabele intregi..
    si ce bun era….
    pe vremea aia chiar si orezul se gasea mai greu si cu ratie…of,of of….dar ce bun era! multumesc frumos

  6. …Nu cumva, candva, tehnologia de decorticare a orezului era alta? Eu asa ma gandesc. Pentru ca mama e aceeasi, cratitele ei sunt de acelasi fel – a ramas conservatoare tuciurilor de toate formele, dar… orezul nu mai iese la fel… Deci, orezul e altul dragilor… Inca nu l-am regasit pe "acela" pe care il cautam cu totii – cei care am trait "acele" vremuri… 🙂

  7. trebuie sa recunosc ca am fost cam retinuta sa citesc reteta de la un bucatar maniac (suna putin a romane politiste :)), dar plilaful mi-a iesit ca la mama acasa! Multumesc de idei!

  8. ATENTIE,lume… Primul meu pilaf e pe foc,nu face-ti galagie.Pofticiosiii sunt invitatii mei…Va astept! Apropo,multumesc de reteta.

  9. asta e o arta :))

  10. ms moolt de receta chear acum sta la fok o sa vad ce o sa easa pina la urma 🙂

  11. ma bag in bucatarie…va anunt ce rezulta…
    Atentie, burlac in bucatarie !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*