Dulceata de nuci verzi


De multi ani vreau sa fac dulceata e nuci verzi. Dar stiam ca e tare complicat. Cel putin asa-mi povestea bunica-mea! Cum ca ar trebui tinute vreo trei-patru zile in apa cu var, si abia apoi fierte. Si mi s-a parut  o treaba prea elaborata pentru timpul pe care-l am la dispozitie. dar, degeaba, ca gustul pe care mi-l aminteam din copilarie nu-mi dadea pace. Si de fiecare data cand vedeam cate un nuc, imi ploua in gura! Tot bunica e de vina si pentru amintirea asta. 🙂 Saptamana trecuta am vorbit cu ea la telefon si printre altele am mai intrebat-o odata cum se face, ca poate poate ma apuc. I-am spus ca am de gand sa adun nuci verzi de pe marginea drumului (ca-s o gramada pe campul de langa soseaua de centura, in drumul meu spre casa). Eu, cu gandul ca voi culege 15-20 de nuci, asa de-un borcanel mic! A doua zi, ma suna: „Ti-am cumparat 3 kilograme de nuci verzi. Sa vii dupa ele! Sa nu furi, mami, de pe strada, ca te faci de ras!“
Ce sa mai zic? Iaca asa are grija bunica de mine si la varsta asta! asa ca cariera mea de infractor a fost inabusita in fasa! 🙂

Cum va spuneam mai sus, eu aveam de gand sa culeg 10-20 de nuci, ca sa le fac dupa alta metoda, pe care am tot studiat-o pe net. Si anume, sa curat nucile de coaja verde. Ca var, de unde? eventual puteam sa le tin in lavabil! 😛

Va dati si voi seama ca nu mi-a suras ideea sa curat 3 kg de nuci!
Asa ca am pus nucile in frigider „sa nu se inegreasca, mami!“. Au zacut pe-acolo o saptamana. De fiecare data cand deschideam frigiderul ziceam: „maine le fac!“ Buna-mea telefoane: „Noah? Ai facut dulceata? cum a iesit?“ Am amanat eu cat am amanat (adevaru-i ca nici n-am avt timp) da` pana la urma a fost musai sa le fac ca in ultimul telefon am primit un ultimatul: „Daca nu le faci, sa sti ca se strica! Da` curata-le odata, ca nu dureaza atata!“. Si m-am apucat intr-un tarziu! (chiar ca a fost tarziu- pe la 10 seara). Pffoai cat a durat!

Reteta de dulceata de nuci verzi

Ingrediente

2 kg nuci verzi
500 g zahar
o lamaie
3 plicuri zahar vanilat / esenta/ pastaie de vanilie
apa

Am curatat nucile cu manusi din alea galbene de plastic, dar tot a trecut prin ele si m-am cam murdarit si pe maini. Am uitat sa va spun ca prima data le-am spalat bine. Le-am pus pe fiecare, imediat ce le-am curatat, intr-u n vas cu apa rece in care am stors o jumatate de lamaie, ca sa nu se oxideze. Trebuie sa le curatati de coaja aia verde, pana ajungeti la miezul alb. Dureaza ceva.

Le-am pus in frigider, acoperite cu un capac si le-am lasat acolo 2 zile, timp in care le-am schimbat apa de doua ori. De fiecare data am pus si zeama de lamaie. Era destul si o zi, dar n-am, avut eu timp de ele.
Astazi le-am oparit de trei ori cate 2-3 minute, de fiecare data in alta apa. Dupa aceea le-am lasat la fiert, sub capac, vreo jumatate de ora, pana s-au inmuiat. Am golit o parte din apa. am lasat in oala vreo trei degete de apa (aveti grija ca plutesc), dar voi puteti sa lasati mai multa sau mai putina, in functie de cat zahar vreti sa puneti sau cat de mult sirop doriti sa aiba dulceata. Noua ne place cu mult sirop. Am pus zaharul vanilat si zaharul. Cred ca afost vreo jumaatte de kilogram. Dar repet, voi puteti pune dupa gust. Daca nu-i destul, mai puteti adauga, ori zahar, ori apa.
Am mai lasat dulceata la fiert vreo jumatate de ora, timp in care am amestecat destul de des, pentru ca zaharul se caramelizeaza usor. Cand mi s-a parut mie ca siropul ete suficient de gros (se mai ingroasa cand  se raceste) adica daca picuri pe o farfurie, nu curge, am oprit focul si am turnat-o in borcane. (O parte am mancat-o asa calda, din oala, de ne-am fript la limba toti trei).

Au iesit 4 borcanele mici (200 ml) de dulceata! unul e rezervat pentru bunica  ca altfel nu ma crede (ca nu citeste blogul) iar pe celelalte doua nu le vad bine, pana maine-poimaine.

39 Comments

  1. bucatarmaniac

    Laura`s Leckereien, multumesc mult! Pai depinde de soiul de nuc. Sunt unii mai timpurii, altii mai tarziu. Apoi dpinde de clima, ca daca e mai frig se coc mai taziu. Nucile trebuie sa fie mici de max 3-4 cm si sa fie moi, sa nu fie formata coaja de lemn.

  2. Buna de tot dulceata de nuci verzi! Ne-a facut mama clatite o data, in epoca de aur, si ni le-a umplut cu nuci…ni s-au umplut obrajii si ne-a dat sosul navala pe gura…dulce, dulce 😉

  3. noroc ca am dulceata de nuci ca altfel muream de pofta:) pozele arata exceptional..felicitari

  4. Buna d-le bucatar!
    Aceasta dulceata, este un deliciu!
    Cind eram in Ro si o duceam bine, adica sa gaseau in magazine toate cele, stiu ca, mama cumpara.
    Tota ziua eram cu minile in borcan dupa nuci, doamne cu gust bun aveau.
    Ei acum citva ani buni, sa fie vre-o 10, inca nu erau retetele asa de mut raspundite in lumea virtuala, mai ales cele in limba ro.
    Am facut dupa o reteta data de o cunostinta, si mi-a iestit ceva taaaaaaaare aiurea.
    Si asa mi-am luat gindul de a o mai face personal.
    Desi…sincera sa fie, uneori ma gindesc cu tinjeala la ea :-)))
    Iar pozele dv. sint dementiale si ma gindesc ca si dulceata Felicitari!
    Ma bucur totusi ca, dupa atita aminare, a-ti reusit sa preparati bunatate de dulceata si mai ales ma bucur ca, nucile nu s-au stricat.

    Ma gindesc ca acum e c-am tirzior pentru a mai culege ceva nuci sa fac si eu o dulceata?!
    Ce ziceti?
    Cind este timpul exact , pentru a culege nuci?

    Multumesc in prealabil pentru raspuns savoare deplina, va doresc!
    Cu respect si prietenie
    Laura S.

  5. Aveti cumva reteta cu apa de var -mi-ar place sa stiu si o reteta mai arhaica. Am mincat dulceata de nuci verzi, dar acolo nucile erau chiar verzi, deci nu curatate de coaja. Car e diferenta cu reteta de mai sus>Multumesc.

  6. Ce as mai manca si eu putinica 🙂 nuci nu am de unde din cele verzi… asa ca imi mai pun pofta-n cui :))

  7. Buna ziua domnule "maniac";am citit dulceata de nuci verzi si cu tot respectul,eu am alta parere;cand eram mai tanara,chiar foarte tanara si vrand sa-mi impresionez familia,am facut exact la fel;a iesit un sirop cu rahat turcesc;fara gluma,le-am tinut in apa de var,le-am oparit de naiba le-a luat si in final nu mai aveau nici un gust,nici o aroma iar nuca era ca o bomboana gumata;tinand cont ca organismul mai are nevoie si de iod,eu le tin curatate in apa cu zeama de lamaie cat fac siropul apoi le pun si le las 30-40min
    pentru amanunte,vezi bucataras.ro retete iancu lubita
    scuze inca o data,o zi buna!

  8. Bucatar maniac, multumesc ult pentru Info!
    Eu am aici in imprejurimi vre-o 2- 3 siuri, care sint in locuri diferite, cu mai mult si mai putin soare.O sa merg dupamiaza sa vad daca mai pot salva ceva pt. dulceata.
    Daca nu, o sa-mi cumpar cind merg in RO. 1-2 borcanele sa i-au cu mine si amina pentru anul viitor:-/).
    Un WE.placut si multa savoare!
    Cu respect si prietenie,
    Laura S.

  9. mirela miclescu

    Esti ingrozitor,nesuferit,de ce vrei sa pui tu pe toata lumea sa saliveze la pozele tale?????Acu de unde iau eu nuci verzi ca daca nu o incerc mare necaz am .Si cand eram gravida am poftit la dulceata asta.Si dupa cum cea de flori de salcam mi-a placut grozav si asta stiu ca o sa fie buna buna.Traiasca bunica ta si sa fiti sanatosi ,ai mei nu mai sunt 🙁

  10. Arata super dulceata ta de nuci!
    Si pe mine ma termina curatatul,dar na…e buna 😀
    La noi înca nu-s "gata" nucile,dar trebuie sa fac si eu o portie neaparat.
    Un weekend minunat,
    M

  11. Deci/ care va sa zica asta e dulceata dupa care am aruncat cu buzduganul.. :)) mi-ai umplut borcanul bucatare ?? nu-ti mai zic… dar eu una cred c-atata prea bine ! :)) prea ca la tara :)) stii tu … perfect ! O seara faina!

  12. Vasluianu

    eu unu sunt adeptul acestei retete cu dulceata de nuci ..minunataa

  13. I've never heard of green walnuts! I'm intrigued!!!

  14. Foarte simatica bunica ta si foarte frumoasa prezentarea. Ai mei au 2 nuci in curte si astept reteta de licior de nuci verzi, poate nu-i asa de complicata sau mai degraba intinsa ca timp de preparare.

    Am facut candva dulceata de rosii verzi umplute cu miez de nuca. Foooarte laborioasa insa minunata.

    @Tiffany

    All walnuts are green in the spring and early summer, then they start cracking the green ''skin'' and they start showing the dry walnut you've seen in stores.

    Just google ''ripe walnuts'' with google images and you'll see how they look on the tree 🙂

    • Multumesc de reteta,si incerc sa fac sper sa-mi iasa perfect ,chiar daca nam facut nicio data ,multumesc mult,

  15. of, scuze pt toate typourile de mai sus.
    Tastatura mea se cere schimbata…

  16. Vreau si eu! Am facut acum doi ani si tot mi-e gandul la ea…
    Bunica mea, Dumnezeu s-o odihneasca, mi-a cultivat pasiunea pentru aceasta delicatesa. Rabdare am eu la curatat, timpul e problma. Dar e musai sa o fac, mi-ai facut o poftaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  17. am facut dulceata de dude saptamana trecuta asa cum am vazut in reteta dar m-am uitat azi la borcane si am vazut ceva alb deasupra inca nu am desfacut nici un borcan sau stricat cumva?

  18. bucatarmaniac

    Anonim, poate fi mucegai. Desfa un borcan sa vezi. De obicei se intampla daca nu sunt spalate bine borcanele sau nu sunt inchise capacele…sau daca nu ai pus gemul fierbinte in borcane. Daca e mucegai. Se poate salva gemul. Desfa borcanele si ia cu o lingurita stratul de desupra. apoi ce ramaen, pune intr-o oala si mai fierbe-l odata. Spala bine borcanele, eventual sterilizeaza-le intr-o oala cu apa, in cuptor. Puen gemul fierbinte in borcane si inchide-le bine. Se poate sa mai fie devina capacele care nu se inchid perfect. De aceea, dupa ce ai pus gemul in borcane si ai inchis borcanele, pune-le cu capacul in jos si lasa-le asa pana se racesc. Gemul va sigila el insusi borcanele.

  19. Ar mai fi o solutie. Dupa ce ai curatat "mucegaiul", poti pune borcanele cu capace cu tot in toba de la aragaz sau de la cuptor. Lasi toba sa se infierbinte, dar sa se infierbinte si continutul borcanelor (stiu si eu 10-15 minute) si apoi stingi focul si lasi borcanele sa se raceasca acolo in toba. Daca tot ai descoperit la timp, e pacat sa lasi sa avanseze mucegaiul. Incearca si poate te va ajuta.

  20. Sunt absolut incantata de tot ce am gasit pe blogul tau! Felicitari din suflet! Ti-am pus banner-ul la mine pe blog, intr-un loc special! Numai bine iti doresc!

  21. Merci mult ,cred ca o sa o incerc si eu ,tin minte ca o facea bunica demult.

  22. Buna de tot dulceata de nuci…..pozele arata exceptional

  23. Eu fac dulceata de nuci in fiecare an,si o fac astfel;12o de nuci verzi curatate de coaja verde (pe care o folosesc la lichiorul de nuci verzi),1 kg zahar,S un pahar de apa(2oo ml)si o lamaie curatata de coaja.Se face un sirop din apa si zahar,cand e legat se adauga nucile si lamaia taiata felii si se fierbe la foc tare pana se leaga dulceata cam 3o-35 min,in rest se procedeaza ca la orice fel de dulceata.

  24. Tu te-ai plans de 3 kg ca e greu de curatat, dar eu ce sa mai zic de 30 kg.Ai mei (sotul si baiatul) au spus ca vor pt.toata iarna dulceata.Au cules si ei de pe marginea drumului si de la o cunostiinta.E prima data cind o fac sper sa iasa.Mi-au spus ca trebuie sa iasa, ca dupa cit au indurat la cules merita sa manince ceva divin.

  25. of! am facut si €u dulc€ata d€ nuci.M am murdarit d€ tr€bui€ sa spal toata casa ca sa mi curat mainil€. f buna dar asta d€ d€javatajul t€ murdar€sti si nu s€ ia usor d€ p€ maini.

  26. Eeeee dar zaharu cum se prepara si cat timp se lasa….???

  27. Deci : nucile le-am cules, le-am curatat(o operatiune foarte migaloasa si la fel ca tine cu tot cu manusi si tot a trecut prin ele) , le-am pus la frigider in apa cu lamaie…. azi sper sa reusesc sa fac dulceata…

  28. Si noi vom incepe sezonul de Nuci verzi facute dulceata zilele astea.
    Felicitari pentru poze si prezentare! Cu riscul de a ma repeta, ca deja cred ca stia asta. 😉
    Spor la bucatarit tuturor!

  29. Abia astept sa fac anul acesta! Chiar acum le-a curatat sotul:) Am cam 120 nuci… Stiu cum este ca am facut multi ani! O minunatie!!

  30. Cristina Toma

    Buna ziua,

    Soacra mea de la Botosani fierbe nucile in bors in loc de apa de var si iese o grozavie de dulceata GARANTAT.

  31. Cristina Toma

    Buna ziua,

    Sacra mea de la Botosani pentru acesta dulceata fierbe nucile in Bors nu in apa de var si iese o minunatie de dulceata.

  32. vreau si eu reteta de dulceata cu nucile tinute in var,te rooog intreab-o pe bunica ta cum se face 🙂
    multumesc

  33. Excelente. Si povestioarea Dvs. cu bunica dar mai ales reteta. Felicitari din Germania! Nu avem nuci verzi la margine de drum si daca a-ti locui mai aproape as trece pe la Dvs. sa va cumpar macar un borcan. 🙂

  34. va sfatuiesc sa folositi zeama de lamaie in defavoarea varului,care de altfel este destul de toxic

  35. Multumesc de reteta si incerc si eu,multumesc o zi buna ,

  36. am facut si eu dar reteta este de 120 nuci la un kg zahar si un litru de apa, mi-au iesit 2 borcane de 400 si jumatate din unul, le-am fiert de le-a gasit gaia, in borcan s-a facut beton dulceata :))) rupeam picamarul in dulceata :)))
    a doua zi le-am pus in cratita cu apa si le-am lasat la foc mic pana s-au fluidizat cat de cat si le-am rasturnat intr-o alta cratita , am mai pus apa si le-am fiert din nou, D-zeu stie cum sunt in borcan acum, am gustat atunci si mi s-a parut ca nu are nicio aroma de nuci 🙁
    oricum nu ma las si la anul fac iar, acum cred ca deja sunt trecute, nu mai merg a se face dulceata din ele

  37. Buna fac reteta asta de citiva ani e super smecheria este cu trecutul nucii prin mai multe ape si fluidizarea lichidului daca iese gros mai torni un pic de apa e super

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*