Cremes- Cremsnit- Kremschnitt


L-am facut aseara, online si a iesit bun de tot. Online, in sensul ca am vorbit si m-am sfatuit cu prietenii pe FB. Va multumesc pentru sfaturi. A iesit binisor. Oricum mai bine decat ultima data cand nu a prea stat in picioare desi de bun a fost bun. Am facut mici greseli, in sensul ca am uitat foile prea mult in cuptor si s-au cam inchis la culoare. Bine ca nu s-au ars. Si totusi, am pus cam prea mult amidon. Parca l-as fi vrut putin mai moale. Asa ca la zmeu: nici prea moale, nici prea tare. Data viitoare. Eu va spun cum l-am facut si in pranteza, la ingrediente, am sa va spun cat cred eu ca ar fi trebuit sa pun ca sa iasa perfect.
Ah, si inca ceva! De obicei foloseam spuma de la oua ca s-o incorporez in crema. Daca o incorporezi cat crema este fierbinte si nu amesteci prea tare, obtii in crema, niste galuste de spuma, ca la lapte de pasare. Bune de tot, daca va place. Dar de data asta n-am mai adaugat albusurile pentru ca crema s-a intarit prea tare si nu am mai avut cum sa le amestec.

Ingrediente

foi congelate foietaj (sau gata coapte)

6 oua (galbenusurile; folositi albusurile daca vreti sa adaugati spuma in crema)
10 linguri de zahar
4 plicuri de zahar vanilat
1 litru de lapte
12 linguri de amidon pline, dar nu chiar cu varf (ar fi trebuit sa pun 10 linguri)
200-300 ml frisca (optional)
zahar praf (optional)

Eu am folosit aluat congelat, ca nici vorba sa am timp si chef sa fac altuatul in casa. Cred ca am sa renunt la ideea asta.  L-am intins intr-o singura foaie in tava unsa cu putin ulei. L-am dat la cuptor la foc mic spre mediu (170 de grade) pentru aproximativ 20 de minute, ceea ce s-a dovedit cam cu 5 minute mai mult decat ar fi trebuit. Acum, va cunoasteti voi cuptorul, si mai verificati din cand in cand. Foaia s-a umflat frumos ca o perna. Asa ca am spart cu un cutit una din parti (aia mai subtire, de deasupra) si am maruntit-o. Am pus-o deoparte. Pe cealalta, am lasat-o in tava.

In timp ce se coace  foaia, putem sa ne ocupam de crema. Punem 800 ml de lapte la fiert.

Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei daca vreti sa folositi si albusurile pentru spuma. Daca nu, sunt ok si reci. asadar, galbenusurile se amesteca bine cu zaharul, zaharul vanilat, amidonul si vreo 200 de ml de lapte. Cat sa obtineti o compozitie smantanoasa, care curge.  O bateti bine cu telul (ala in forma de para) ca sa nu ramana gogoloase.
Cand laptele incepe sa fiarba, turnati compozitia in el, amestecand continuu cu acelasi tel. Totul la foc mic. Amestecati in continuare pana ce compozitia se ingroasa.

Daca va place, puteti sa bateti albsurile de ou spuma, cu un varf de cutit de sare si sa o incorporati usor in crema, asa cum va povesteam mai sus
Am turnat crema peste foaia din tava si am lasat-o la racit. Cand s-a racit am mai adaugat si un strat de frisca (subtire ca atat am avut), apoi am presarat deasupra farmiturile de foaie. Daca va place pudrati cu zahar praf. L-am pus in frigider ca-i tare bun rece.

Pofta buna!

 Tava : 30/22 cm

25 Comments

  1. bucatarmaniac

    Anonim, multumesc! Nici eu nu stiu reteta dar stiu niste bunici care stiu. Daca am s-o incerc am s-o pun pe blog, altfel nu pun retete neincercate ca trebuie sa le fac si poze.

  2. Fain arata. In linii mari cam asa il fac si eu. Ce-mi pare multisor aici e amidonul (la 1 l de lapte eu am pus 3 linguri faina, 3 amidon, pline si a iesit perfect)
    Ce pofta mi-ai facut. 😀

  3. bucatarmaniac

    Gaby, multumesc. Eu am pus data trecuta 8 linguri (reteta e cu 12) si mi-a curs crema. acum a iesit cam tare, asa cum am zis. 10 ar fi trebuit, da` am sa incercdata viitoare cu 10. Si am pus doar amidon. S-a intarit cam cat o budinca de la plic.

  4. N-am facut niciodata budinca la plic :d :))))
    Habar nu am . Eu inainte de a-l face am sunat o laboranta si mi-a dat reteta, pana atunci nu pusesem frisca. E minunata ,cu. Se creeaza un contrast de gusturi perfect.
    Oricum..repet..mor de poftaaaa :)))

  5. Ana Maria Ciolacu

    Wooow, arata extraordinar !!

  6. arata..demential !!!:)..dar mi-ar face placere sa fac si foile acasa…..dar nu stiu reteta !..daca se poate.o astept sa o postezi !!!:)

    • 1 kg faina, 3 lg otet,200 ulei si 100apa minerala se face o coca sise lasa deoparte pina se amesteca 500osinza data prin masina sau robot cite putin in robot si 300 faina . se intinde coca , cam 1 cm si se unge cu toata compozitia de osinza amestecata cu faina , se impatura cum vrei dar sa tiii minte , pentru ca asa se impatura de inca 3 ori tot in acel-asi fel . trebuie sa lasati intre impaturari cite 15 minute pauza

  7. Pentru o textura mai aerata a cremei, dar sa stea totusi tare in picioare, eu pun si gelatina in crema. Se injumatateste cantitatea de amidon, si cat este inca crema fierbinte eu pun un plic de gelatina hidratata. Practic fiecare intaritor ( gelatina + amidonul ) isi fac treaba 50-50 % .

  8. Imi ploua in gura vazand cremsnitul asta si-mi aduc aminte de cel pe care-l facea mama in copilaria mea. Numai ca mama il facea cu foi pregatite de ea (inainte de '89 nici nu gaseai pe piata foi de placinta preparate) si punea si bucatele de baton de vanilie prin el. Mamaaa, ce bunaciune iesea!

  9. Cat de mult imi placea aceasta prajitura cand eram copil. Trebuie sa o pregatesc, sa le "prezint" copiilor prajitura copilariei mele 🙂

  10. Arata foarte yammy.E prajitura care mama o presta in fiecare weekend pentru familie 🙂

  11. Salut. Urmaresc blogul zilnic. Azi chiar m-am amuzat de sinceritatea ta, de franchetea ta. Avand in vedere ca am mai lucrat in bucatarii profesioniste pot sa spun ca uneori ne dam seama de anumite greseli dupa ce vedem ce a iesit, insa nu toata lumea este dispusa sa le spuna. Dan L.

  12. Arata senzational..eu am alta reteta de crema cu unt iasa bestial de lucioasa si cremoasa..ptr.interesanti pot sa scriu retete chiar aici cu acordul tau desigur.Un weekend placut tuturor

  13. Am inghitit in sec!!! Cremsnit-ul este prajitura mea preferata.Felicitari din suflet pentru tot ce faci. Te admir foarte mult. Lily Musat

  14. De curiozitate – crema are consistenta sarlotei sau nu? M-am contrazis acum o saptamana cu cineva pe tema asta – am mancat la croati un cremsnit a carui crema avea consistenta unui cheesecake mai aerat si el zicea ca nu, ar trebui sa aiba consistenta sarlotei (sau ma rog, "custard" cum ii zice in alte limbi)

  15. bucatarmaniac

    Jollyca, eu zic ca trebuie sa aiba consistenta de sarlota.
    :}

  16. ce pofta mi-ai facut!!!!am salvat reteta si o sa il incerc.multumesc.

  17. arata super si cred ca si gustul e la fel de apetisant ca si imaginea ! Te urmaresc zilnic desi nu sint bucatar profi si sa stii ca am invatat destul de multe de la tine ! Multumesc!!!!

  18. Arata minunat,n-am mai facut cam de multisor,iar eu in reteta mea adaug albusurile spuma cand inca este pe foc iar foaia de deasupra o las intreaga.Pentru foi folosesc o reteta rapida si friabila
    Iti doresc o seara placuta!!!

  19. Waw cu ce bunatate m-ai intimpinat azi !
    Cine crezi ca rezista la asa ceva ? Pot sa primesc o feliuta de degustare ???
    Minunat arata si sunt sigura si de gust ca este la fel….
    Cam asa il fac si eu dar daca vrei la mine pe blog gasesti reteta si de foi si de crema…asa, ca la mama acasa.
    Te tzuc Cristi !

  20. Cred ca e delicios si arata exact ca si cremesul pe care vreau sa-l fac eu in zielele urmatoare, pe care il tot caut de zile intregi!

  21. Pop Ruxandra

    Reteta de cremes care o fac eu are:6 oua,300gr zahar,3 esente de vanilie, 1.5l de lapte si aproximativ 160 gr de amidon…nu iese nici prea tare nici prea moale 🙂
    Felicitari pt retete…Unele le-am incercat si eu si sunt grozave!
    Mult succes in continuare!

  22. Pingback: Cremsnit | Povestile lui Bibiguli

  23. Ce bun eee.. lam incercat si nu curge deloc.. multumesc f mult

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*