Salata de vinete de post


Asta a fost ultimul pachet de vinete  pe care l-am mai gasit prin congelator. M-am gandit sa il pregatesc fara maioneza, asa mai de post, mai vegetarian. Daca va place cu maioneza, gasiti varianta aceasta aici, o reteta de pe la inceputurile blogului.. Am gasit si o fotografie cu o vanata coapta, de vara trecuta…asa ca sa va fac pofta de miros de vinete coapte.
Reteta salata de vinete de post

div>

 Ingrediente

Ingrediente:
1 kg vinete proaspete/ 500 g vinete congelate
o jumatate de ceapa mica/ 1-2 catei de usturoi
sare, piper dupa gust
50 ml ulei de masline

Daca vinetele sunt proaspte, le coacem, fiecare cum vrea sau cum poate.

Eu le coc direct pe flacara de la aragaz, punand folie de aluminiu dedesubt ca sa nu transform totul intr-un dezastru. Se pot coace insa, si pe un disc sau pe gratar. Se lasa sa se raceasca, apoi se curata foarte bine de coaja arsa. Se lasa cel putin 1 ora in frigider, acoperite cu o folie de plastic. In acest timp ele vor lasa o zeama maronie pe care o vom arunca.

Daca forlosim varianta congelata, trebuie doar sa le decongelam si sa le scurgem bine de zeama pe care o mai pot lasa. daca folositi vinete congelate din comert, va avertizez ca contin foarte multa apa.

Vinetele se toaca cu un cutit, mai mare sau mai marunt, dupa preferinte. In robotul de bucatarie, nu ies prea grozav, sau cel putin nu imi plac mie, pasta rezultata fiind cam prea fina. In plus se cam toaca si samburii si nu intotdeauna au un gust foarte placut.

O jumatate de ceapa mica (sau dupa gust) se da prin razatoarea mica si se amesteca cu vinetele tocate.

Apoi, adaugam uleiul, cate putin amestecand in continuu cu mixerul, ca la maioneza. La final adugam sare si piper dupa gust. Se serveste rece, cu rosii sau ardei.

Daca nu va place ceapa, o puteti inlocui cu 2-3 catei de usturoi pe care ii puteti rade dupa aceeasi metoda.

Pofta buna!

UPDATE: intre timp am facut si un video, ca sa vedeti exact cum se pot curata vinetele cat mai rapid si mai usor. Vedeti aici.

6 Comments

  1. D-abia astept sa vina sezonul si sa fac vreo cateva coapte pe gratar:)

  2. noroc ca am mancat ieri o portie generoasa, ca altfel lesinam aici :))

  3. What a beautiful dish!

  4. Sugestie pentru salata de vinete in postul de primavara: ceapa se poate inlocui cu ceapa verde, se folosesc si frunzele tocate. Compozitia mai poate contine cativa ardei copti rosii. E mai colorata asa. Imi place mai mult fara maioneza, doar cu ulei, dar iese buna si cu maioneza fara ou din comert.

    Oana

  5. Ati uitat putina zeama de lamaie:)

  6. Foarte gustoasa cu paine proaspata!
    Dar…atentie mare = la tocarea vinetei folositi NUMAI cutit de lemn!
    Ideea cu zeama de lamaie = excelenta!

    Adrian – Lombard, IL

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*