Tort tiramisu

tort tiramisu

Ingrediente:
500g mascarpone
2 pachete X 200g piscoturi (am folosit doar un pachet si jumatate)
4 oua
100 g zahar
2 lingurite cacao
200 ml cafea espresso tare

Este ideal ca toate ingredientele sa fie de cea mai buna cantitate. Acuma, in Romania, n-o sa gasim, probabil niciodata mascarpone proaspat, deci trebuie sa ne multumim cu variantele super-pasteurizate.
Incepeti prin a pregati o cafea tare, fara zahar. Este ideal sa folositi o cafea de foarte buna calitate. Cafeaua se lasa la racit, iar apoi se pregateste crema.
Ouale se separa. Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana obtinem o crema omogena, de culoare foarte deschisa. Se poate amesteca si cu o lingura de lemn, dar dureaza mult mai mult. Adaugati toata cantitatea de mascarpone si mixati in continuare, pana obtineti o crema densa. Aici , daca doriti puteti sa va opriti cu preparatul cremei, dar in vechile retete, de cele mai multe ori se folosea si albusul de ou, pentru ca(!) crema sa fie mai usoara si mai multa.
Albusurile, la temperatura camerei, se bat pana obtinem o spuma consistenta, care nu se desprinde de pe tel. (nu folosesc mixerul la spuma si adaug intotdeauna un varf de cutit de sare).
Crema de oua si mascarpone, se incorporeaza incet, cate o lingura, in spuma de ou, amestecand cu grija, de jos in sus. Apoi, crema se pune in frigider, pana pregatim piscoturile.
Piscoturile se inmoaie in cafea. Aveti insa grija, sa nu le imbimbati prea tare. Eu am pus putina cafea intr-o farurie intinsa si am inmuiat piscoturile cate o fractiune de secunda pe fiecare parte. Se aseaza apoi pe un platou, daca vreti sa arate superb, sau intr-o caserola sau tava cu margini inalte, daca vreti sa fie mai comod.
Peste primul strat de piscoturi turnati jumatate din crema. Adaugati un alt strat de piscoturi, apoi din nou crema. Deasupra se pudreaza cu cacao. Se lasa in frigider cateva ore, daca rezistati tentatiei.
Pentru a aseza piscoturile in forma pe care am facut-o eu aveti nevoie de un inel pentru prajituri, sau de un inel de la o tava detasabila. Piscoturile pe care le asezati pe margine nu trebuie sa fie inmuiate in cafea. Indepartati inelul, doar dupa ce tortul va sta la frigider macar 2 ore. Noi nu am avut rabdare sa dichisim torul prea mult, dar de bun a fost foarte bun! 🙂
Pofta buna!

tort tiramisu

tort tiramisu

39 Comments

  1. Explora Cuisine

    Minunat tortul tau, as fi mancat o feliuta 🙂

  2. Ana Maria Ciolacu

    Arata minunat! Ca intotdeauna, poze exceptionale. O saptamana minunata iti doresc.

  3. That is one gorgeous tiramisu!!! Beautiful photos, too~

  4. Cooking Rookie

    very pretty, i need to translate your recipe 🙂

  5. Daaaa, bun. Imi place cum arata si nu ma indoiesc ca e si foarte bun!

  6. acest tort trebue sa-l fac sotului meu cafengiu

  7. Foarte fain arata. Cred ca este delicios 🙂

  8. Si eu poftesc la o feliuta,desi mi-am propus ca timp de o luna sa nu ma mai ating de dulciuri…

  9. Looks really delicious, ultra super delicious! Wish I can read the recipe…

  10. Delicios.. e desertul meu preferat. Dupa reteta asta il pregatesc si eu, doar ca dupa ce bat albusurile adaug si praf de frisca. Nu stiu daca asta e reteta originala, insa eu pe asta am primit-o si e delicioasa.

  11. Sunt la servici si mi se face rau cadn vad poza. Deja mi s-a facut pofta. Mama lui de internet cu tentatiile lui.

  12. arata grozav!

  13. Si pentru o varianta racoritoare de vara si lighter( macar la gust :p) recomand inlocuirea cafelei cu suc de portocale( daca-s rosii si acre simai bine). Decorat totul cu felii de fruct si menta, proaspat scos de la frigider si delicios. Give it a try!

  14. Hester aka The Chef Doc

    I absolutely love it. It's gorgeous and I'd be sad to use a knife to slice through it. Well, I'll let you do that job and I'll just eat this wonderful tiramisu 🙂

  15. Beautiful dessert, I love charlottes and a tiramisu version sounds delicious! 🙂

  16. Margaret Murphy Tripp

    I love tiramisu, and yours looks lovely. Gorgeous photos too! Congratulations on the Top 9 nod!

  17. Boabe de Cafea

    Felicitari pentru locul 1 in Top 9 Foodbuzz!
    Cred ca a fost grozav tortul. De fotografii nu mai spun-sunt minunate!

  18. kitchenmorph

    decadence in a frame i shd say! congrats on top 9 and hope you thoroughly chilled out with the tiramisu and wine!

  19. I could definitely use a bite of this! Tiramisu is one of my favorites and this looks gorgeous!

  20. Foarte bine arată.Deja duc doru de ceva dulce..vai dieta mea

  21. Delicious!!!! perfectly piped exterior pastry! Thanks for sharing!

  22. Amazing job. This looks just stunning.

  23. bucatarmaniac

    Explora Cuisine, multumesc mult! 🙂

  24. bucatarmaniac

    Ana Maria Ciolacu, multumesc mult! O saptamana minunata si tie! 🙂

  25. bucatarmaniac

    Lizzy, thank you! 🙂

  26. bucatarmaniac

    Cooking Rookie, thank you! There is a translator on page! 🙂

  27. bucatarmaniac

    Retete- ina , spor la prajiturit!:)

  28. bucatarmaniac

    @ Minoki, multumesc mult!

    @Delicioasa multumesc mult!

    @mariette multumesc mult!

    @Issa, multumesc mult. Reteta originala e fara frisca, dar am mancat si eu cu frisca si e foarte bun.

    @Iasi multumesc mult!

    @Jun , thank you. There is a translater on page. If it doesn`nt work for you, you can allways use Google Translate

    @Zazuza multumesc mult!

    @victoria, multumesc pentru idee, am sa incerc! 🙂 Suna excelent!

    @The Cilantropist multumesc mult!

    @Hester aka The Chef Doc, thank you so much!

  29. bucatarmaniac

    @ Margaret Murphy Tripp, thank you so much!

    @Boabe de Cafea, multumesc mult! 🙂

    @kitchenmorph, thank you so much!

    @Peggy, thank you so much!

    @Paradis, multumesc mult! 🙂

    @Brown Cookie Blog, thank you so much!

    @briarrose, thank you so much! 🙂

  30. delicios…la noi trebuie facute cel putin cate 2 odata sa simta ca au mancat tiramisu;si dupa mai intreaba, cand mai faci?
    la mai multe retete.

  31. bucatarmaniac

    prima intrebare: Am folosit un inel de inox pentru torturi. Asemenator cu cel de la tava detasabila. Am pus cateva piscoturi in mijloc si le-am rupt ca sa incapa in forma rotunda si sa le sprijine pe cele de pe margine.

    Intrebarea a doua: in mijloc sunt straturi.:)

  32. Intrebarea mea este: cum ati reusit sa modelati piscoturile ,,dreptunghiulare'', in forma ,,rotunda''? Vorbesc despre cele inmuiate in cafea. Le-ati pus tot intr-o tava cu margini detasabile la frigider?
    Iar cea de-a doua intrebare:-) este: materialul din interiorul ,,tarcului'' de piscoturi neinmuiate este doar crema, sau tot asa, strat piscot+strat crema?

  33. foarte frumos arata…abia astept sa fac reteta….

  34. Arata minunat. Ce diametru avea? Vreau sa-l fac si eu, dar am o banuiala ca trebuie sa dublez cantitatile… Multumesc!

  35. Roxana Rotaru

    Delicios!! Am facut saptamana trecuta pt. ziua de nastere a lui mami si abea daca am apucat sa il gust ca sa mancat tot.

  36. Narcisa - Maria

    in curs de preparare, 🙂

  37. Narcisa - Maria

    In curs de preparare. 🙂

  38. Imi plac retetele d-voastra ,si pozele sunt reusite,ce nu imi place este ca nu puneti si poze cu sectiune din produs 🙂

  39. Imi plac retetele d-voastra si pozele sunt exceptionale,ce nu imi place este ca nu pozati si nu expuneti si sectiune din produs :)Multumesc de ideile de gatit dar mai ales de retete.Cu mare drag o admiratoare culinara.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*