Paine cu iaurt

pane3 (1)
Va povesteam recent, ca mi se intampla in perioada sarbatorilor sa raman fara paine in casa. Si nu numai in perioada sarbatorilor. De obicei mi se intampla in week-end-uri, cand nu am de unde sa cumpar, in zona in care locuiesc. Binae, as putea cumpara paine din aceea pufoasa cu gust  si consistenta de servetel, dar prefer sa NU. Si-atunci, decat sa imi pierd timpul sa fac o calatorie pana la primul supermarket, care e la vreo 7 km de casa, mai bine ma apuc de framantat paine. E mai comod. Si cum de obicei, nu ma pot abtine, mai adaug in aluat si alte chestii de prin frigider, cum ar fi in acest caz, iaurtul.

Ingrediente:

1 kg de faina (s-ar putea sa intre mai multa sau mai putina faina in functie de timpul de faina pe care-l folositi, asa ca e mai bine sa  nu puneti toata faina de la inceput)

50 g drojdie proaspata (14 g drojdie uscata)

200 ml iaurt gras la temperatura camerei

450 ml apa calduta

4 linguri ulei de masline

1 lingura rasa de zahar

1 lingura rasa sare (inca o mana de faina pentru blatul de lucru) susan si galbenus de ou pentru uns deasupra (optional)

Va spun de la inceput ca eu prefer drojdia uscata. Mi se pare ca la drojdia proaspata ii ramane gustul destul de intens, chiar si dupa coacere. De data asta, am folosit insa drojdie proaspata- nu ma intrebati de ce am cumparat-o! 🙂
Drojdia am inmuiat-o cu putina apa calduta si am adaugat si zaharul. Faina, am cernut-o impreuna cu sarea. Am adaugat drojdia,apa, iaurtul si uleiul in mijloc si am amestecat cu mana, din interior spre margini (intr-un vas) pana ce aluatul a incepurt sa se lege. L-am turnat pe blatul de lucru pudrat cu faina si l-am framantat sanatos, pana am obtinut un aluat elastic, dar moale, care nu se mai lipeste de maini. L-am impartit in doua.

Fiecare bucata am modelat-o de forma unei tavi de chec. Am pus bucatile in tavile unse cu ulei si le-am acoperit cu un servet cald.
Am lasat aluatul sa dospeasca vreo ora, intr-un loc caldut. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, am uns ambele paini cu niste galbenus de ou. Imi place intotdeauna sa pun tot felul de seminte in si pe paine, dar de data asta am avut doar susan (si cateva bucatele de cascaval pe una dintre paini- aportul Mayei). Sa revenim la paine.

Am pus tavile cu paine in cuptorul preincalzit si le-am lasat acolo, la foc mic, pentru aproximativ jumatate de ora (in functie de cuptorul fiecaruia). Painea trebuie sa se desprinda de marginea tavii si sa faca o crusta aurie, cand este gata.   Pentru ca cuptorul meu este mai rebel si cam arde in partea din spate, pe la jumatatea perioade de copt am simtit nevoia sa intorc tavile.

Pofta buna!

P.S. Eu am uitat de data asta, dar daca vreti ca painea sa aiba coaja mai subtire si mai putin tare, adaugati in ultimele 10 minute de copt, un vas cu apa pe raftul de jos al cuptorului. (un vas termorezistent)

paine2 (1)

paine1 (1)

17 Comments

  1. Ha un aspetto davvero bello, cotto bene e ben lievitato bravissima ciao

  2. doamne ce bine arata! sa o mananci si cu ochii….daca nu s-ar depune ce bine ar fi!!!!

  3. Painea asta se cere inmuiata in lapte si prajita, asa ca "french toast" 🙂 Chiar ieri mi-a zis o prietena ca ea face painea cu iaurt, dar nu stia cantitatile exacte. Super paine!

  4. bucatarmaniac

    Stefania, thank you!

  5. bucatarmaniac

    Anonim, multumesc! :))

  6. bucatarmaniac

    Mihaela, nici astea nu am avut o reteta exacta. Atata am pus eu la nimereala. Dar am masurat ca sa va pot spune si voua. Multumesc.

  7. Explora Cuisine

    Foarte frumos ti-a iesit, trebuie sa o incerc si eu 🙂

  8. bucatarmaniac

    Explora, multumesc! 🙂

  9. Dana Radu

    Am incercat si eu reteta,acum e la cuptor, e asa de frumoasa:) ma ingrijoreaza doar ca s-ar putea sa se simta gustul de iaurt asa acru …plus ca e si drojdia…am folosit drojdie uscata si doar putin iaurt….:(

  10. Dana Radu

    Vreau sa te intreb daca nu se simte gustul de iaurt…plus ca e si cu drojide…oricum prea tarziu…acum e la cuptor,o astept..dar e frumoasaaaa si mare! Sper sa aiba si gust bun:) am folosit drojdie uscata si mai putin iaurt…

  11. Dana Radu

    Nu-mi vine sa cred,mi-a iesit asa de buna, e prima mea paine…is asa de fericita !!:))))multumesc ptr reteta!

  12. Arata delicios,yamiiii

  13. o paine foarte buna iese si cu zer rezultat de la prepararea brinzei,inlocuind apa,in rest se procedeaza ca la painea obijnuita……oricum zerul se arunca,dar rezulta o paine foarte gustoasa si sta proaspata citeva zile.Merita sa incetrcati.

  14. Miha Nedea

    esti de nota 10!!!

  15. Arata foarte frumos.

  16. Painica mea este la cuptor 😛
    Ilona-Arad.

  17. georgeta mihalache

    Eu fac paine aproape zilnic, pentru familia mea. Cea mai gustoasa varianta mi se pare insa aceea cu lapte dulce, in loc de apa, zer sau iaurt.
    Fiind o fire mai practica, pentru curatenie, frec drojdia cu zaharul intr-un lighenus, apoi adaug lichidul caldut(una din variantele de mai sus) si pun apoi faina cat cuprinde, amestecand prima data cu o furculita mai solida, apoi cu mainile. Uleiul este optional si se pune mai la urma. Apoi,dupa ce aluatul a crescut si si-a dublat volumul, ca sa nu faceti faramituri la taiatul painii, luati pe rand,cate un cocolos de marimea unui ou si umpleti tava cu ele. Dupa gust si imaginatie, mai puteti pune in fiecare bulgaras – cascaval, masline, salam stafide – ca in placinta cu ravase !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*