Cum se fierbe un ou?

Cum se fierbe un ou?
Ouăle se pot fierbe moi, cu gălbenuș cleios, sau tari

De fapt vom vorbi aici despre cum se fierb ouăle ca sa iasa perfect moi, sau perfect tari. Ca de fiert, e clar ca se pun în apa și se fierb. Întrebarea este cât timp se fierb ca sa fie tari iar gălbenușul să rămână galben? și cât timp se fierb ca să fie moi, dar nu nefierte?

În plus vom mai vorbi despre cum facem să le curățăm ușor după ce le-am fiert.

Dar înainte de toate, iată un scurt video cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți despre ouăle fierte:

1. CUM SE FIERB OUĂLE MOI

Cum se fierbe un ou moale? Pentru ca oul moale să fie perfect, trebuie să luăm în considerare mai mulți factori: mărimea oului, temperatura oului, și durata de fierbere.

Daca puneți în apa care fierbe un ou rece din frigider, acesta va crăpa cu siguranță. Asa că cel mai bine este să-l scoateți de acolo măcar cu jumătate de ora mai repede, sau să îl țineți câteva minute în apă călduță, în așa fel încât să il aduceți la temperatura camerei.

Puneti oala cu apa la fiert pe foc mare până începe să fiarbă, apoi micșorați flacăra. Puneți ouăle. Apoi, numărați minutele.

Vă voi spune timpul de fierbere pentru un ou de mărime medie. Așa că pentru un ou mai mare sau mai mic, adăugați sau scădeți câte un minut:

  • Pentru a obține ouă fierte moi, cu albușul aproape lichid și gălbenușul puțin cremos: 2 minute
  • Pentru a obține ouă fierte moi, cu albușul  închegat și cu gălbenușul cremos: 3 minute
  • Pentru a obține ouă cu albușul perfect închegat și cu gălbenușul cleios: 5 minute

Imediat după ce le-am luat de pe foc, ouăle se scufundă în apă rece, eventual sub jet de apă rece. Se pot lăsa acolo până se răcesc puțin. Se vor curăța mai ușor.

1. CUM SE FIERB OUĂLE TARI

Cum se fierbe un ou tare? Este mult mai usor decat sa fierbi un ou moale, dar și aici trebuie să ținem cont de timpul de fiert. Dacă vom fierbe ouăle mai mult decât trebuie, galbenușul îsi va schimba culoarea înspre albastru sau verde …ceea ce nu este tocmai plăcut vederii.


Ouăle se pot pune de la început în oala cu apa rece. (Totuși ca să nu crape, este bine să le aduceți la temperatura camerei).

Oala se pune la fiert. Din momentul în care încep să fiarbă, se lasa pe foc 8 minute. Adăugați un minut pentru ouăle foarte mari și scădeți un minut pentru ouăle mici.
Dupa ce le-ati fiert, lasati-la in apa rece sau sub jet de apa rece pana cand ajung la temperatura dorita. De obicei, cand puteti sa le atingeti cu mana fara sa va ardeti s-au racit suficient pentru ca sa le puteti curata.

Situații speciale, in care ouăle se fierb diferit (sursa: www.bbc.co.uk)

  • Cu cât vă aflați la o altitudine mai mare față de nivelul mării, cu atât fiertul ouălor devine mai dificil. Cu cât vă aflați mai sus, cu atât presiunea atmosferica scade și timpul de fiert va fi mai mare.
  • -de la 1800 m deasupra nivelului marii: timpul de fiert se dubleaza.
  • -de la 3000 m deasupra nivelului marii: nu are rost să vă obosiți să fierbeți un ou. Apa va fierbe și se va evapora, înainte ca oul să fie gătit, așa că e mai bine să luați în considerare o omletă

Ce punem în apa în care fierb ouăle?

Nimic. Unii pun sare sau oțet sau amândouă, dar n-are nici un rost.
Aștept sfaturile și propunerile voastre în legătură cu acest subiect, pentru că sunt sigur ca mai sunt și alte șmecherii pe care eu nu le știu.

Vedeti aici cum stiti daca ouăle sunt proaspete.
Iar aici, vedeti cum puteti vopsi cu ceapa  ouăle de Paste

Poate vă place și rețeta video de ouă umplute Mimosa:

Dacă v-a plăcut rețeta mea de Ouă Mimosa nu uitați să vă abonați la canalul meu de You-Tube, pentru multe alte rețete delicioase!

52 Comments

  1. bucatarmaniac

    Andi, bun aintrebare! 🙂

  2. Cat timp se fierb ouale ca sa ramana moi, sub nivelul marii? :))

  3. Adrian Stanciu

    Asta cu înălțimea e tare… falsă. Temperatura de fierbere scade cu presiunea, așa că la 3000 m ea va ajunge undeva spre 90 grade. Asta nu înseamnă că oul nu se fierbe. Albumina coagulează pe la 40. Doar că trebuie fiert mai mult.

    • Daniel Butuc

      Adrian Stanciu, iedea era ca la temperaturi foarte scazute ouale nu pot fi fierte deoarece apa se evapora foarte repede si nu poti fierbe ouale cel putin tari…

  4. Asta cu altitudinea trebuie calificata.

    Oul de gaina, din comert coaguleaza la 60-70 de grade celsius – respectiv 60-65 albusul, si 65-70 galbenusul. De aia se poate face omleta pe tabla masinii, insa apa nu va fierbe.

    Despre temperatura de fierbere in functie de altitudine si asta trebuie calificata.

    Practic la 3000m, punctul de fierbere e la 90 de grade… deci inca merge, iar la 4500m e 85 de grade (evident Celsius), deci pana si aici inca se poate fierbe oul.

    Ideal pentru fierberea la altitudine se recomanda oala cu presiune… pentru ca nu se evapora apa asa repede.

  5. bucatarmaniac

    Mihai, multumim pentru clarificare. Eu am preluat informatia (am citat si sursa), nu am verificat-o. Nu stiam asemenea detalii.

  6. Eu le fierb si le pun sub un jet de apa rece dupa care le curat dar nu inainte de a le intepa la un capat cu un ac. Asa se curata ffff usor.
    O zi buna!:)

  7. bucatarmaniac

    Mihaela, presupun ca intra apa sub coaja si se curata mai usor. Foarte bun sfatul! Multumim!

  8. bucatarmaniac

    @Radu, multumim!:)
    @Anonim, 4 minute pentru albus inchegat si galbenus cleios. Din cate stiu eu nu se fierb in vopsea.

  9. Cum fac eu: apa pe foc, cand da in clocot scad un pic focul, pun ouale cu lingura acolo (daca imi aduc aminte le scot din frigider cand pun apa la fiert), pun timer-ul pe sapte minute si astept; scot cu lingura din apa, pun sub jet de apa rece; curat oul E CALD, il tai in doua cu un cutit ascutit si-l asez deasupra unei felii de paine cu branza de capra astfel incat sa se inece branza in galbenus, rasnesc piper deasupra si o mananc,ca omului ii sade bine cu masa de dimineata.

    Ouale "de inrosit" prefer sa le fierb tari – maxim 8 minute, astfel incat sa nu se usuce galbenusul.

  10. As avea cateva completari:

    Ouale nu sunt, din punct de vedere tehnic, fierte cu adevarat, ci fierte molcom (mijotate), fara clocot. Fierberea cu clocot poate intari si decolora galbenusul si, de asemenea, poate crapa coaja.

    Cand fierbem oua, este indicat sa se foloseasca oua care nu sunt foarte proaspete. Ouale mai vechi au o pernita de aer mai mare, lucru ce va ajuta la curatarea lor mai lesnicioasa.

    O modalitate simpla de a pune ouale in apa fierbinte este aceea de a le aseza intr-o lingura si de a le introduce usor, in apa.

    Odata ce ouale sunt fierte, se scot din apa fierbinte si se introduc in apa rece, cu gheata, pentru a stopa procesul de gatire. Dar daca se tin prea mult timp in apa rece, coaja se lipeste mai tare de albus din cauza ca aerul care exista intre albus si coaja, prin racire se contracta, formandu-se un vid care atrage coaja. Acest lucru se intampla la ouale proaspete, la care acest spatiu este foarte mic. Daca se tin numai cateva secunde, aerul din punga condenseaza putin si se formeaza un lichid care va permite desprinderea cu usurinta a cojii.

    Este important ca mai ales ouale ras-fierte sa fie cufundate in apa cu gheata. Acest lucru va impiedica nasterea mirosului sulfuros si formarea pojghitei (inelului) de culoare verde in jurul galbenusului. Pojghita apare ca rezultat al unul proces natural, in care compusii de sulf si fier se combina la suprafata galbenusului.

    Cand nu stiti exact daca un ou este crud sau fier, exista un truc ce va permite sa aflati acest lucru. Pur si simplu se roteste oul, ca un titirez. Daca este proaspat si crud, nu se va invarti decat foarte putin. Daca este fiert, se va invarti rapid, de mai multe ori.

  11. As dori sa vopsesc oua pt Paste, dar as vrea sa-mi iasa galbenusul cleios nu tare.Ce sfat imi puteti da ca dupa ce le pun in vopsea sa nu se intareasca asa de tare ?

    • Ouale pentru Paste nu se fierb cu galbenusul moale. Se strica mai repede. Doar daca le mancati a doua zi si le tineti la rece. Se fierb 8-10 minute in functie de dimensiune ca sa fie tari si sa se poata pastra pe mai multe zile.

  12. Am mai multe adaugiri sau contradictii.
    Ca sa nu crape coaja se pune putin otet. acidul acetic actioneaza asupra cojii si o face elastica.(proba: lasati 24 de ore un ou intr-un pahar cu otet si veti vedea a 2-a zi ca nu mai are coaja); dar daca oul este mai vechi, asa cum sustin unii, este chiar bine sa pui putin otet, deoarece cu timpul albusul trece de la un ph de 7.3 la unul de 9, iar otetul, care are in jur de 3, il va echilibra.
    Vid nu se va face niciodata intre carcasa si membrana doarece ele sunt poroase. ex:1. pentru a supravietui pana la spargerea cojii,puiul respira prin acestea; 2. pentru a face oua trufate, se lasa ouale 48 de ore intr-un borcan alaturi de o trufa si inchis ermetic).
    Iar aia ca albumina coaguleaza la 40 de grade e cea mai tare!!!
    Oul intreg(galbenusul amestecat cu albusul) incepe sa se coaguleze intre 65-68 de grade
    Galbenusul incepe la 65 de grade( la 64,5 se poate face pasteurizarea lui, timp de 4 min, sau la 70 de grade timp de 90 de secunde)
    Albusul incepe de la 60 de grade.
    Nu cred ca va intereseaza la ce temperatura incepe sa fiarba oul la 4500 de metri altitudine, doar daca nu vreti sa urcati pe K2 si sa mancati oua fierte:))
    Si inca nu am incercat in vid la ce temperatura incep sa fiarba, dar o sa revin cu informatii.
    Multumesc

  13. Ce ma bucur ca ai postat, mi s-a facut o pofta acum.. abia astept sa fie dimineata! :))

  14. Am facut acum un ou fiert moale la 4 minute, foarte bun. Nu mai mancasem de mult, decat tari. Eu pun sare in apa, believe it or not, se curata mai usor 😀

  15. Din pacate se pare ca oualele "moderne" care se gasesc in comert trebuie fierte cam 8-9min ca sa iasa bine. Am facut proba si am fiert unul 5min si era aproape tot lichid cand l-am spart. Se pare ca mancam mancare "sanatoasa" 🙁

  16. Foarte interesante sfaturi!

  17. Ar trebui lamurita mai bine problema :))
    Am fiert un ou 4 minute si …. este crud ! Ouale chiar se fierb doar 4 minute ori trebuie sa treaca 4 minute de la momentul in care apa fierbe ? Eu le pun la fiert in apa rece .

  18. Scuze , m-am lamurit . N-am citit cu rabdare toata ….metoda de fierbere .
    Multam !

  19. PENTRU CA OUALE DUPA FIERBERE SA SE DECOJEASCA MAI USOR SE PUNE O LINGURITA DE SARE DE MASA IN APA DE FIERBERE

  20. Eu am facut acum un ou fiert in 500 ml apa si am pus o lingurita de sare.
    L-am lasat 7 minute.Dupa ce l-am curatat,am vazut ca era lichid!Ca un ou crud! Era un ou de casa,era "batran" de 3 zile.Stau la campie.

    • Daca l-ai lasat 7 minute in total, sigur ca era crud! Cronometrezi 7 minute de cand incepe sa fiarba apa!;)

  21. Interesant articolul…are unele lucruri pe care nu le stiam 🙂

  22. :))) Cata tevatura pentru un subiect asa de banal! Cred ca fiecare fierbe ouale cum s-a obisnuit. Eu fac asa: cand apa fierbe le pun in apa, fara sa scad focul, reci de la frigider (uneori crapa, dar din cauza temperaturii apei, nu apuca sa iasa mai nimic din albus), apoi le tin cam 4-5 minute ca sa fie galbenusul cleios. Mai putine minute = albus crud (yeaaahhhh! mi-e sila numai cand ma gandesc la cum arata, ca niste muci…). Si da, pun sare in apa de fiert pt ca de aia nu mai crapa coaja si se decojesc mult mai usor.

  23. desi pare banal este binevenit acest subiect, l-am vazut la moment ca aveam ouale pe masa sa le umplu pt niste musafiri;
    am tinut cont de parerea tuturor si a fost bine, multe tips-uri nu le aflasem pana acum

  24. Gheorghe Curinii

    e un subiect "banal", asta pentru mai tot romanul are impresia ca se pricepe la bucatarie. ca multi din noi fierbem ouale "dupa ureche" e una, ca exista o tehnica pentru asta si niste treburi de respectat e cu totul altceva. faptul ca ne este indiferent cum sunt ouale dupa fierbere, asta denota "banalitatea" despre cum se fierbe un ou in mod normal. se pare ca pentru unii nu exista "secrete" in bucatarie, ei le stiu pe toate. 😀

  25. Banal sau nu, pot spune ca am mancat la ora asta (02:40) 2 oua fierte, cremoase si gustoase cum nu am mai mancat niciodata. Nu sunt adeptul lor, 1-2 oua pe luna, grozave sfaturi !

  26. Noi stam intr-un oras port Si da, am observat ca trebuie sa scad cam 15 sec din timpul de fierbere pt ca oul sa nu se intareasca, ci sa iasa moale.

  27. Dispozitivul ala chinezesc in forma de juma' de ou, care isi schimba culoarea pe masura ce oul se fierbe, nu da gres. Se gaseste in orice hypermarket la vreo 9-10 lei. Curaj, ca merita!

  28. Ganea Daniel

    Eu personal pun putina sare in apa in care fierbe si in proportie de 80-90% din ouale fierte astfel se decojesc mai usor si nu pe segmente mici ci foarte mari … 20-30% chiar si mai mult din coaja 🙂

  29. Valentin Gr

    De ce nu se respecta si acasa la fel ca la Restaurant ca ouale sa fie spalate inainte de preparare mai ales daca au gainat… . Cum nu am Cloramina acasa le spal cu detergenul de vase Fairy… Azi am fiert si eu 4 oua in apa cu sare si nespalate de la gainat sa vad ce se intampla… Au capatat miros tare de sulf sau gainat, cu toate ca ma gandeam ce se intampla cu sarea din apa cand se rupe legatura chimica NaCl impreuna cu Sulful din gainatul de pe ou ce iese in mod chmic… Asa ca m-am gandit sa intru si eu pe site-ul asta din rezultatele cautarii de la Google. Cred ca si carnea daca are putin miros sau orice alt aliment nu se fierbe impreuna cu sarea, pentru ca si sarea trece prin diferite procese de prelucrare, spalare, uscare, amestecare cu antiaglomerant, iodare, alti conservanti, ferocianura sau nitriti etc… . Insa in organism cum devin toate ca in forma lor Ionica in sange ??? ?! Na+ si Cl – …

  30. Valentin Gr

    De ce nu se respecta si acasa la fel ca la Restaurant ca ouale sa fie spalate inainte de preparare mai ales daca au gainat… . Cum nu am Cloramina acasa le spal cu detergenul de vase Fairy… Azi am fiert si eu 4 oua in apa cu sare si nespalate de la gainat sa vad ce se intampla… Au capatat miros tare de sulf sau gainat, cu toate ca ma gandeam ce se intampla cu sarea din apa cand se rupe legatura chimica NaCl impreuna cu Sulful din gainatul de pe ou ce iese in mod chmic… Asa ca m-am gandit sa intru si eu pe site-ul asta din rezultatele cautarii de la Google. Cred ca si carnea daca are putin miros sau orice alt aliment nu se fierbe impreuna cu sarea, pentru ca si sarea trece prin diferite procese de prelucrare, spalare, uscare, amestecare cu antiaglomerant, iodare, alti conservanti, ferocianura sau nitriti etc… . Insa in organism cum devin toate ca in forma lor Ionica in sange ??? ?! Na+ si Cl – …

  31. Valentin Gr

    Eu zic ca e mai igienic sa spalam inainte oul inainte de fierbere… Sarea pusa la fierct impreuna cu oul nu sti cum e cand se rupe legatura la sare Na+Cl- si ce compusi daca daca sarea mai contine antiaglomerant sau ferocianura sau nitrit.

  32. Incercati sa asezati ouale in borcane, turnati apa deasupra, infiletati capacul si dati la cuptor pentru timpul necesar fierberii oului moale, tare, etc. Il aveti oricand la dispozitie.

  33. Sorin Marian

    Ca sa ramana galbenusul in centru intoarceti ouale de cateva ori in timpul fierberii. Scria intr-o carte ca si gaina le intoarce de cca. 50 de ori pe zi la inceputul clocirii. In acelasi scop :))

  34. Intai numarati-va ouale…apoi le fierbeti.

  35. Eu nu trebuie sa le numar, stiu ca am doua! Insa n-am de gand sa le fierb, ca mai am nevoie de ele asa crude!

  36. Da…

    Am vrut si eu sa fierb un ou… prin procedura cunoscuta de mine.. pun oul in apa calaie, dupa ce il scot de la frigider, pun apa la fiert, cand ajunge la clocotire apa, introduc oul in oala (mica) si il las acolo, cam 5 – 10 minute, depinde, in general astept sa urce oul la suprafata si imi dau seama ca este fiert… extrag oul cu o lingura si il pun intr-o oala mica, tot cu apa calaie, il las cateva minute (2 – 3 minute), dupa care scot oul din oala, il curat si il savurez cum gasesc de cuviinta.

    Acum, dupa ce am citit toate detalile despre arta fiertului unui ou, nici nu mai stiu cum vreau oul sau cum sa il fac mai iute si degraba pe gustul meu.

    Oricum, multumesc pentru toate detaliile colorate oferite, despre proprietatiile fizco – chimice si metodele de fierbere ale oului (de gaina).

    O zi buna.

  37. 1. Cumpar oua numai de la tarani cu care am colaborat de multi ani. Le SPAL le las sa se usuce si le pun in frigider.
    2. pentru fiert am un fierbator pentru 6 oua luat din germania (acum se gasesc si la noi), foarte simplu si foarte precis … Chiar si in aparat se pot crapa daca nu respecti REGULA de mai jos
    3. pe vremea cand fierbeam ouale (exact asa cum spune Cristi in articol) am folosit o METODA FARA GRES. Se face o gaura in ou in partea cea mai bombata. Ptr ouale care nu au in mod clar o parte mai bombata am facut in ambele parti. pe vremuri faceam cu sula prin lovire. cand nu am avut, am facut cu un ac sau cu un cutit cu varf f ascutit, sau un cui subtire, etc. Repet, NICIODATA nu s-au spart, indiferent ca erau din frigider sau din camara. De ceva ani mi-am cumparat dispozitiv special. e mai comod. (…)
    4. Intotdeauna, trebuie scursa rapid apa si pus SUB JET DE APA RECE. unii le pun IN apa rece, caz in care efectul de contractie diferita nu va mai face curatarea usoara. Eu le pun in chiuveta, pun apa rece REPEDE peste el si las sa curga usor cateva minute.
    Pot spune ca am facut asta cu MII de oua si n-am dat gres niciodata. Mancarea mea preferata fiind ouale umplute. 🙂

  38. Precizare. la punctul 4. le pun in chiuveta … in oala in care au fiert …. si las sa curga apa pe ele, usor, dar RECE. Decojirea usoara se face datorita socului termic.
    PS. Cristi, lasa-mi domne o adresa sa-ti trimit ceva. T-am scris si pe facebook.

  39. Daca fierb 5 oua, le las de 5 ori mai mult la fiert?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*