Sos de usturoi

sos de usturoi1

Sosul de usturoi este poate unul dintre cele mai banale sosuri, dar si unul dintre cele mai gustoase daca este facut cum trebuie. Pana acum l-am preparat in doua feluri. In trecut prajeam usturoiul si faina in ulei, dar in ultimii ani am descoperit ca iese la fel de bun, dar mult mai usor(in sensul de digerabil) daca sar peste etapa asta. Langa ce mancaruri se poriveste, cred ca este de prisos sa mai spun: fripturi, rasol, etc.

Ingrediente

500 ml lapte (divizat in doua parti, una de 400 ml, iar alta de 100 ml)

3 linguri de faina

3-4 catei de usturoi

3 linguri smantana grasa

sare, piper

1lingurita de zahar

1 lingura de otet

10 g  unt

* este si mai bun daca aveti supa de vita sau de pui si inlocuiti cu ea jumatate din cantitatea de lapte

 

400 ml de lapte se pun la fiert. Separat amestecam cu un tel (ca cel din imagine) 100 ml lapte, smantana si faina.  Cand laptele incepe sa fiarba, turnam crema obtinuta si amestecam cu telul. Fierbem la foc mic amestecand, pana cand compozitia se ingroasa. Usturoiul zdrobit sau dat prin razatoarea mica, sarea,  piperul, zaharul, untul  si otetul se pun chiar inainte de a-l lua de pe foc. Daca va place o aroma mai pregnanta de usturoi, puteti sa puneti mai mult. La fel, daca il doriti mai dulce sau mai acrisor, mai adaugati zahar sau otet dupa gust.

Pofta buna!

sos de usturoi3 sos de usturoi2 sos de usturoi4

21 Comments

  1. Nu cred ca am mancat niciodata asa un sos, dar sigur mi-ar face placere sa il incerc.
    Multumim de reteta !!

  2. Eee, uite, sosul asta chiar imi place! Si ma face sa ma gandesc la un mujdei de usturoi pe care il facea Radu Anton Roman, cu smantana si miere parca…
    Ai idee cat timp timp poate fi pastrat?

  3. bucatarmaniac

    Cat, multumesc si cu multa placere!

  4. bucatarmaniac

    Gabi, poti sa il pastrezi 3-4 zile in frigider. Nu vad de ce nu s-ar putea congela, dar sincer n-am incercat. daca ti se par cantitatile prea mari, poti sa le injumatatesti. Immmm, imi aduc si eu aminte de mujdeiul acela… eu de obicei fac mujdeiul cu samntana sau iaurt… ar trebui sa pun si cateva retete de mujdei pe blog!

    • Toate sosurile care au vin compozitie făină t,tind sa se "branzeasca "atunci când sunt congelate. Se poate remedia incălzind sosul după decongelare si amestecând bine.

  5. Imi plac mult retetele tale,unele le-am incercat si mie si mai ales sotului i-au placut mult. e fan si el de-al tau ca ii place sa gateasca, doar ca la el totul se face in timp dublu.as vrea sa stiu reteta de sos de lamaie (cea de la scalopine al`limone), sos de portocale si de rosii. la sos de rosii eu faceam cu faina prajita in ulei, bulion,foi de dafin, sare,piper si putin zahar,nu stiu dk asa se face.multumesc. Anca Muresan

  6. Cred ca ar trebui sa faci o colectie de retete cu mujdei, o categorie speciala. Cred ca mujdeiul este specific romaniei si romanilor. Chiar, ar trebui sa scoti o carte numai cu retete de mujdei. Sau macar una in format pdf (te ajut, daca vrei). Sigur ar fi un succes. Sunt atatea feluri minunate de a savura usturoiul!

  7. bucatarmaniac

    Anca, asa se face sosul de rosii. Am sa mai fac si alte sosuri si le vei gasi in curand pe blog. Multumesc mult pentru aprecieri!

  8. bucatarmaniac

    Mihaela, sa sti ca ai dreptate. Chiar o carte nu cred ca am sa scot, dar cu siguranta merita o rubrica speciala. Multumesc mult pentru idee.

  9. Am incercat, si iese delicios ! N-am mai mancat asa un sos in viata mea, intr-adevar smantana, laptele si untul fac mujdeiul un deliciu! Multumim de reteta !

  10. bucatarmaniac

    Anonim, si eu il fac cu supa, de fiecare data cand am. cand nu,inlocuiesc cu lapte. 🙂 La noi se mananca supe si ciorbe, nu chiar zilnic, dar destul de des.

  11. este foarte bun acest sos, in special cu rasol de vita.dar eu il fac cu supa in care a fiert carnea…nu cu lapte.este drept, nu prea mancam supe, ciorbe.

  12. E la racit … e BESTIAL !!! Multumesc din inima pentru asa o bunatate !!! Astept cu nerabdare restul retetelor!!!!!!!

  13. si o alta idee si mai simpla : freci usturoiul zdrobit cu ulei de masline si putina sare si apoi il amesteci cu iaurt

  14. Eu frec usturoiul cu ulei pana iese o maioneza apoi adaug iaurt sau smantana , depinde cat de gras vreau sosul.

  15. Atentie ! Usturoiul frecat cu sare devine toxic. Adaugati sarea dupa ce l-ati preparat, la sfarsit.

  16. Claudiu Bora

    Inca mai caut soul de la Sibiu (cu conopida Pane)…!Inca nu l-am gustat altundeva.

  17. Pot inlocui otetul cu zeama de lamaie?

  18. Cat am cautat dupa reteta asta pe net…. Bunica-mea il facea cu rantas, normal!, insa …. cred ca am sa il fac asa cum scrie in reteta de mai sus! Merci! Mai ramane sa imi si reuseasca!!!! 🙂
    Cu stima,
    Antitalentul bucataricesc aka IO!

  19. carmen stase

    foarte greoi sosul, sub nici o forma nu se asociaza cu dovlecei prajiti! l-am facut azi in combinatie cu dovlecei prajiti, respectand reteta pas cu pas. Foarte gretos, cu siguranta n-o sa-l mai incerc pe acest sos, cel putin in combinatie cu dovlecei prajiti!

  20. O versiune foarte reusita a acestui sos poate fi obtinuta utilizand doar usturoi, smantana light (15%), ulei de masline, sare de mare si, atentie, miere de rapita (in loc de zahar). Mixand aceste ingrediente, vom obtine un sos de usturoi usor, aromat si foarte sanatos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*