Ciuperci de padure

ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
In weekend-ul acesta am batut  carari de munte, pentru a culege cimbrisor si fructe de padure, si nu in ultimul rand pentru relaxare. Pe drum ne-a prins o ploaie zdravana, care ne-a urmarit cativa zeci de km. Dar s-a oprit pe cand am ajuns si apoi a iesit soarele. A doua zi de dimineata, am pornit la colindat padurea. Vremea a tinut cu noi. N-a fost nici prea cald. Am gasit de toate: si mure si cimbrisor si o multime de ciuperci de toate soiurile. E-adevarat ca daca mergeam chiar la rasaritul soarelui, am fi gasit si mai multe dar si-asa, am avut ce vedea. Experimental, le-am cules pe cele care stiam noi ca sunt comestibile.  Nu toate fotografiile reprezinta ciuperci comestibile, asa ca nu le folositi drept reper. Ceea ce vedeti aici, reprezinta doar 10 la suta din soiurile de ciuperci pe care le-am gasit, multe foarte asemanatoare intre ele.

Toata lumea se pricepe la ciuperci, la fel ca la fotbal. Eu unul recunosc ca nu ma pricep. Cunosc cateva soiuri,  din care am si mancat sau pe care le-am gatit, dar nu am cunostintele necesare sa le culeg din padure.

Am auzit tot felul de povesti de la localnicii din zona in care am fost, ca pentru siguranta, ciupercile trebuie fierte in apa cu sare, cu otet sau cu mai stiu eu ce, ca trebuie spalate in nu stiu cate ape si lasate peste noapte in tot felul de zemuri. Povesti! Din cate am invatat eu la scoala, in clasele primare, si din cate am citit ulterior, o ciuperca nu devine comestibila tratata in felul acesta. Daca ar fi asa, n-ar mai trebui sa le deosebim.

In ultimele saptamani, in Arad, au fost inregistrate zeci de cazuri de intoxicatii grave cu ciuperci si chiar cateva decese.  Mai grav este, ca un sfert din persoanele intoxicate sunt copii.

Nu vreau sa dau lectii in acest sens, dar am vazut oameni care se dadeau cunoscatori si care au confundat ciupercile comestibile cu cele otravitoare. Sa va povestesc experimentul pe care l-am facut.

Am cules ciupercile care ni s-au parut noua comestibile. Am fost cu niste prieteni care cunosteau zona si care mai vazusera si mancasera ciuperci recoltate din flora spontana. Le-am dus, pe rand la trei „experti“ locali. Primul, ne-a aruncat jumatate din ele. Cu ce am mai ramas, am mers la urmatorul. Acesta a mai aruncat un sfert din jumatatea ramasa, spunand ca sunt toxice. Dupa interventia celui de-al treilea am mai ramas cu doar cateva ciuperci.  Fiecare dintre ei ne-a explicat cum sa ne uitam la lamelele ciupercilor, la cat de groasa sau lunga este codita, la forma palariei etc.

Initial, chiar as fi vrut sa le si gust, si chiar sa fac vre-o doua retete cu ele, dar ma intreb, daca nu as fi fost la cei trei „experti “ si as fi mancat dupa selectia primului? Sau daca al patrulea „expert“ ar fi spus ca nici ciupercile ramase nu sunt comestibile? Am preferat sa nu risc.

Ce stiu eu despre ciupercile de padure? Nu foarte multe! dar stiu niste lucruri de bun simt, zic eu.
Unele ciuperci comestibile, sufera o multime de tranformari in timp ce cresc, iar odata ajunse la maturitate pot fi toxice sau indigeste. Asa ca nu numai soiul ciupercii conteaza, dar si varsta ei. Deosebirile dintre ciupercile comestibile si cele necomestibile se fac prin: forma si inaltimea piciorului, forma lamelelor, forma palariei, culoare, miros si gust etc. Dar numai una dintre aceste caracteristici nu este valabila in recunoasterea unei ciuperci comestibile, ci toate privite in ansamblu.

Numai faptul ca mie mi s-a parut ca acea ciuperca este comestibila sau nu, pentru ca am mai mancat sau am mai vazut ceva asemanator, nu ma face expert.

In concluzie, va rog sa considerati aceasta postare ca facand parte dintr-o campanie care militeaza pentru o alimentatie sanatoasa. Intoxicatiile cauzate de consumul de ciuperci otravitoare sau toxice pot fi foarte grave, putand duce la grave insuficiente hepatice, afectiuni neurologice sau chiar deces. Nu merita sa riscati, chiar daca unele din aceste ciuperci sunt atat de frumoase si par atat de inofensive incat iti vine sa le mananci.

S-ar putea sa le gasiti , in piete, pe tarabe. Acest lucru nu le face mai comestibile. Va sfatuiesc sa nu le consumati daca nu le cunoasteti sursa.

Sunt convins ca mai exista o multime de sfaturi care se pot da in legatura cu acest subiect, dar ma limitez la ce am scris, pentru ca repet, nu sunt expert.
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti

ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti
ciuperci de padure,ciuperci comestibile,ciuperci otravitoare,hribi,pitoanca,oite,bureti

29 Comments

  1. Ce prezentare frumoasa a ciupercilor- ai dreptate, pot fi periculoase daca nu le cunosti, in schimb cele comestibile sunt de-li-cioase!

  2. bucatarmaniac

    Adelina, multumesc!

  3. Liana Morar

    Foarte bun articolul si cred eu foarte util pentru multi.
    Cred ca sunt destui indrazneti si "specialisti" in domeniu, dar vorba ta, punandu-si viata in joc.
    Iar ciupercile si pozele sunt de admirat.
    Pe unde ati hoinarit in cautarea lor?(intreaba aradeanca din mine:) )

  4. bucatarmaniac

    Liana, multumesc. Am fost prin padurile de pe langa Dezna (poalele muntilor Codru Moma).

  5. bucatarmaniac

    Roxana, asa arata! Si sa pui siniste frisca in varf! Sa-ti spun? Hai ca-ti spun! Mirosea ingrozitor a cadavru. Cand am fotografiat-o m-am tinut de nas. :))) Taranii de pe-acolo ziceau ca e buna in ceva tratamente. Cred ca te vindeca definitiv! :))))

  6. Ciupercile de toate felurile si in orice forma sunt rodul unor fungi. Contin micotoxine, iar cand sunt digerate formeaza acizi. Nu exista ciuperca "comestibila". Ciupercile nu trebuie mancate si nici macar mirosite.

  7. bucatarmaniac

    Dosvida, ciupercile, ele insele, sunt fungi (FUNGI s. m. pl. (Bot.; rar) Ciuperci. – Din lat. fungi.) N-as merge chiar asa departe… Pana la urma, si antibioticele sunt facute tot din fungi. Ciupercille comestibile au o valoare nutritiva foarte ridicata, contin multi nutrienti si in special minerale. Ar fi o mare pierdere sa le scoti din aleimentatie…dar fiecare cu religia si convingerile lui…:)))

  8. surprinzatoare uneori parerea specialistilor despre ciuperci. in moldova, oamenii mancau niste ciuperci numite acolo ”chitoarce” (penultima poza si antepenultima) si evitau ”iutarii” (par a fi cei din ultima poza), despre care spuneau ca sunt otravitori. in zona valenii de munte, primele sunt considerate otravitoare, dar mancau intr-o veselie iutari.
    si cand ne povestesti si ce ai facut din hribii pe care i-ai cules??

  9. Multumesc pentru fotografii!Am crescut la tara,cu bunicii,sub padure…cunosteam ciupercile si le mancam cu mare placere…acu nu mai am timp de cautat prin paduri…m-ai dus cu gandul la vremuri tare frumoase…multumesc!

  10. Ciuperca rosie ca o stea cred ca e delicioasa: dulce si amaruie cu aroma de capsuni 🙂

  11. bucatarmaniac

    Gabi, cu hribii n-am facut nimic pentru ca aveau viermi si nu am gasit decat doi. Daca mergeam mai de dimineata, probabil ca as fi gasit ciuperci mai multe si mai tinere. 🙁

  12. bucatarmaniac

    Geta, cu multa placere :)))! Si eu iti multumesc pentru feedback!

  13. interesant articolul…nici eu nu sunt experta in ale ciupercilor dar pot sa iti spun ca din pozele tale reiese ca doar 1-2(3) sunt comestibile asa ca mare grija….eu am o carte cu unele spacii comestibile si necomestibile…..daca vrei poze cu acestea(cu indicatia comestibil/necomestibil) iti pot trimite 😉

  14. bucatarmaniac

    Kata, clasificarea ciupercilor dupa pozele pe care le-am facut n-are nici o relevanta, asa cum am scris in articol. Pe majoritatea nici nu le-am cules. Doar le-am fotografiat. Multumesc, dar prefer sa cumpar ciupercile de la persoane avizate. N-am de gand sa le culeg singur. Sunt foarte asemanatoare intre ele si nu m-as putea baza doar pe imagini.

  15. mah, aveti grija. habar nu aveti de ciuperci. in a treia poza, 100%, este amanita phaloides. singura 100% mortala pe la noi. in afara de hribul acela nu prea reiese ceva comestibil.

    in prima poza nu stiu ce este. am intalnit-o pentru pima oara anul acesta. intr-adevar pute a cadavru 🙂

  16. bucatarmaniac

    Anonim, multumesc pentru grija, dar am scris in text acest lucru. Nu cunosc ciupercile iar imaginile nu trebuie sa fie luate drept reper in recunoasterea celor comestibile.
    Ba chiar am evidentiat, acest lucru, explicand pericolele la care se supun cei care consuma ciuperci de padure fara sa aiba cunostinte solide in acest domeniu.

  17. a 4-a ciuperca(hrib cred) e omestibila? macar o parere in general sau ce credeti..pls raspunsuri, nu ma iau dupa ele, trebuie sa fac un referat

  18. bucatarmaniac

    Ionuth, imi pare rau, dar chiar nu stiu. Eu stiam ca ciu[erca din a treia poza, (pitoanca) este comestibila dar altii de pe-aici sunt de alta parere.

  19. Interesant articolul!Bunicii mei stiau sa le aleaga, nu stiu cum.:)spuneam ca o ciuperca cu cat este mai frumoasa cu atat este mai otravitoare.
    Oricum cel mai bine este sa cumparam ciuperci de la cei avizati, asa cum ai spus si tu.:)

  20. acolo in poza am vazut pe un trunchi de copac un soi de ciuperca despre care se spune ca doar in asia creste de unde ca si la noi este …dar tot ce e din export e bun ce e de la noi din strabuni nuuuu e bun…!

  21. a treia poza e oitza … nu phalloides 🙂

    sunt maari diferente intre ele, amanita phalloides are inel, are picior subtire si are bulb la baza(ca toate amanitele)

    oricum … e periculos dar nici chiar asa … cele netoxice nu devin toxice asa peste noapte

  22. "Ciupercile comestibile se pot contamina cu sporii celor toxice, pe cale-a aerului sau un timpul unor ploi." asta e un mit, n-are nici-o legatura cu realitatea.

    Cine s-a imbolnavit de la ciuperci "contaminate cu spori", cum mai zic aia pe la tv., de fapt au confundat vreo ciuperca si au gatit-o impreuna cu celelalte. amanitele pot fi usor confundate, phaloides e singura mortala in cantitati mici, restul celor otravitoare sunt mortale in cantitati mari sau pentru copii ori batrani cu sistem imunitar scazut. In rest, halucinatii, probleme digestive, hepatice, care, evident, pe un sistem imunitar scazut duc si la deces.

    "o ciuperca cu cat este mai frumoasa cu atat este mai otravitoare." alt mit. Craita e superba, e portocalie spre rosu si e o delicatesa.
    amanita phaloides e urata si mortala.

  23. Of Doamne. Culeg si mananc ciuperci de mic copil. Exista carti despre ciuperci. Diferentele le-au facut specialistii si vo 4.000 de ani de experienta. Pe la noi la Sibiu/Rasinari se consuma 100% sigur urechiuse (unii le mai spun galbiori) si creasta cocosului (din aceeasi familie) si palaria sarpelui (parasol). Exista un soi otravitor cu aceeasi denumire dar rosu cu pete albe. Mai sunt cativa bureti (asa se numesc la noi ciupercile) dar trebe sa te invete cineva care sunt aia.

    Nota bene! Diferentele dintre otravitor si comestibil nu depund de caracteristici gen: picior, inel, dimensiune palarie etc. si de SPECIE. Oricum, am dat de articol cautand o reteta pentru ciuperci 😀

    Dan Ilcus

  24. Pirv Alexandru

    Sandu
    Mă interesează denumirea ciupercii în formă de stea. Ciupercile sunt comestibile, otrăvitoare şi toxice. Susţin cu tărie şi în cunoştinţă de cauză că este exclusă contaminarea celor comestibile.

  25. Alin Mechenici

    O ciuperca comestibila ar trebui sa fie mancata de vierme sau sa aiba ceva insecte sub palarie 🙂 deci imperfecta pe cand cea otravitoare pare ca un lux… 🙂

  26. Din pozele cu ciuperci de mai sus doar poz 2 si 4,hribi si pozitia 10 sunt comestibile. Culeg ciuperci de copil si acum am trecut de o jumatate de secol.Niciodata nu am patit nimic consumand ciuperci.In fiecare sfarsit de saptamana merg la tara unde am casa si de cand apar ciupecile pana ingheata mergem cel putin o data la padure.Am facut 2 portii de zacusca de ciuperci o bunatate,(din care jumatate din borcane sunt goale si ma gandesc sa mai pun o portie) si mi-am pus si la congelator pentru iarna. (le curat,le spal si apoi le fierb iar dupa ce se racesc le pun in pungi si la congelator cu ele).Ciupercile de padure sunt mai gustoase ca si ciupecile de cultura.

  27. toate ciupercile pot fi consumate, unele, o singura data!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*