Supa de pui cu galuste de gris

reteta supa de pui,reteta supa clara,reteta galuste de gris

Supa de pui este una din preferatele noastre si o am aproape tot timpul in frigider. Si asta pentru ca pe langa faptul ca o servim foarte des la masa, o folosesc si ca baza pentru alte mancaruri: ciorbe, sosuri, tocanite si cate si mai cate. Este foarte practic sa o ai tot timpul la indemana. De altfel se obisnuieste chiar si pastrarea ei la congelator, special pentru a fi folosita in alte mancaruri.
Din pacate, nu am avut timp sa fotografiez reteta pas cu pas, dar promit ca voi reveni cu o completare ulterioara cand timpul imi va permitein special in ceea ce priveste prepararea galustelor. 

Ingrediente pentru supa

1 kg carne de pui cu tot cu oase
2 cepe medii
5-6 morcovi
1 patrunjel radacina
1 pastarnac radacina
sare
piper boabe
frunze de patrunjel

Cate ceva despre carnea de pui pt. supa: putei sa folositi orice parte a puiului, inclusiv puiul intreg. Bineinteles ca acesta trebuie sa fie curatat de pene si maruntaie (:P) Cu cat folositi parti din pui care au mai multe oase, cu atat supa va iesi mai buna.
Carnea se tine in apa rece (care se schimba de cateva ori) pana nu mai lasa sange.

Apoi se pune la fiert impreuna cu ingredintele de mai sus (zarzavaturile intregi curatate si spalate, ceapa, intreaga curatatasi spalata  si putina sare). Trebuie sa fiarba la foc mic.

La un moment dat, la suprafata supei se va forma o spuma care trebuie indepartata, de cate ori este nevoie, pana nu mai ramane de loc. Acum putem adauga si boabele de piper- vre-o 10 boabe. Se lasa sa fiarba in continuare. Nu amestecam in supa sub nici o forma, pentru ca se va tulbura. Nu este nevoie de capac. In functie de cat de batrana este pasarea, supa trebuie sa fiarba intre 1 ora si 4 ore.

Nu recomand asta, dar daca supa scade prea mult, se mai poate adauga apa fierbinte, dupa care se mai lasa la fiert.

Se verifica zarzavaturile, si in special carnea, si daca sunt fierte, supa este gata. Chiar inainte de a stinge focul putem arunca inauntru o legatura mica de patrunjel, intreaga si legata, pentru a o putea scoate usor.

Se indeparteaza carnea si zarzavaturile (care nu se arunca, ci se pot manca asa sau folosi la alte mancaruri) si supa se strecoara. La final se poate potrivi de sare. Nu este bine sa o saram prea tare de la inceput, pentru ca ea va scadea si va deveni mult prea sarata. Supa strecurata se pune din nou la fiert.
Mai departe avem treaba cu galustele de gris:

Ingrediente pentru galustele de gris:
1 ou mare
gris de grau
2 linguri de apa
putina sare

Aici va fi musai sa revin cu niste poze, pentru ca eu fac galustele ochiometric si nu stiu sa va spun exact cat gris am pus. Aproximativ, ele se fac ca si cele de aici, numai ca in loc de faina trebuie sa puneti gris.

Daca doriti ca galustele sa iasa pufoase, separati albusul de galbenus. Bateti albusul pana obtineti o spuma densa. amestecati galbenusul cu una sau doua linguri de apa si un praf de sare si incorporati compozitia in spuma. Adaugati grisul, treptat, intr-o ploaie fina, in timp ce amestecati continuu, pentru a nu obtine gogoloase. As potea spune ca au incaput vre-o trei linguri de gris, dar asta depinde atat de cat de mare este oul cat si de calitatea grisului.

Acum sa facem putin filosofia galustei de gris:
De ce am adaugat apa? Pentru ca in momentul in care dam drumul galustelor in supa clocotinda, oul se coaguleaza instantaneu in jurul granulelor de gris, in special in jurul celor din mijlocul galustei, iar acestea nu vor mai absorbi supa, nu se vor mai umfla si in felul acesta vom avea niste galuste tari in interior. Daca punem putina apa in compozitie, le ajutam putin  si nu lasam oul sa impiedice fierberea grisului.
Daca totusi, nu sunteti siguri ca galustele vor iesi pufoase, sau ati mai incercat si nu v-au reusit, va dau un pont: adaugati in compozitie un varf de cutit de praf de copt. Vor iesi sigur mari si pufoase. Este o metoda care se foloseste in momentul in care se fierb cantitati mari de galuste, de exemplu din 20 de oua.

Daca intr-un final ati dat de capatul compozitiei pentru galuste si ati priceput ceva din ce v-am povestit eu aici, luati o lingura si inmuiati-o in supa. Rupeti cu ea o bucata de aluat si cufundati-o din nou in supa pana atingeti fundul oalei. Galusca se va desprinde usor.  Am uitat sa va spun ca in momentul in care v-ati apucat de treaba asta, supa trebuie sa fiarba cu bulbuci. 🙂 Repetati operatiunea pana introduceti in supa toate galustele. Lasati sa mai fiarba 3-4 minute, la foc mic. Stingeti focul si acoperiti supa cu un capac. Lasati-o sa se odihneasca cateva minute.
Se poate sevi cu patrunjel proaspat presarat deasupra.

Pofta buna!

reteta supa de pui,reteta supa clara,reteta galuste de gris

37 Comments

  1. Bucatarul este bucatar ce mai… Mersi pentru tipul cu apa. Am sa incerc data viitoare. Eu nu pun niciodata praf de copt. Cind am invatat la mama si trebuia sa le bat bine, imi spunea mereu-bate-le pina sta vintul-lol-le bat mai mult cu grisul impreuna pina face basicute. Galuste de arta culinara ai facut , ce sa mai zic… Un sfirsit de saptamina minunat! Cami

  2. ce grozav arata! multumesc pt. ponturile vizavi de galuste.;)

  3. bucatarmaniac

    CamiWtt, nici eu nu pun praf de copt, dar am incercat, cand am facut o cantitate mai mare (20 de oua) si au iesit perfect. Asa ca este o metoda buna in caz ca nu-ti reusesc galustele de obicei. :))) si cunosc persoane la care nu le ies, de aceea am vrut sa dau o solutie. Pana la urma, e doar o chestie de experienta. pana la urma iti dai seama cum trebuie sa le faci :)))) Multumesc foarte mult de aprecieri si eu iti doresc un week-end placut !:)))

  4. bucatarmaniac

    Alison, cu mutla placere! Si eu iti multumesc !

  5. bucatarmaniac

    Gaby_d, cu multa placere, sper sa fie de folos! Multumesc!

  6. nu stiam ce supa sa fac azi,ai venit la tanc cu ideea,merci,e minunata si place si la unii mai mici!

  7. Da asa le fac de aratoase, numai ca secretul este al mamei mele, nu dai niciodata gres cu el.
    La fiecare ou, se adauga doua linguri de ulei si se bate bine inainte de a incepe ai adauga grisul.
    Secretul cum ai spus si tu, in momentul cand intra in contact cu apa, oul se coaguleaza instantaneu si cand uleiul iese ramane numai goluri de aer, de acea nu dai niciodata gres, intodeauna ies pufoase.
    Totusi voi pune in practica si tehnica ta, bineinteles fara praf de copt…
    Pe curand.

  8. bucatarmaniac

    Daniela, nici eu nu pun praf de copt, pentru ca imi ies si fara. Multumesc pentru secretul cu uleiul. Am sa incerc si eu!

  9. buna ziua,imi place ffff mult supa de pui cu galusti,dar sincer niciodata nu imi ies galustile,ori ies prea tari,ori se sfarama in olala,arata ca o supa de gris,am cam renuntat sa fac,am sa incerc cu reteta ta.sa ai o zi buna,,salutari din spania

    • asa patea si mama cand eram eu mica….de aceea a ''inventat'' metoda urmatoare: cand compozitia ajunge la consistenta unui iaurt gros , poti face proba unei galuste intr-o oala cu apa clocotita.Daca vezi ca se farimiteaza prea mult mai adaugi gris in compozitie. Le poti face chiar pe toate in apa fierbinte si le adaugi mai tz la supa….asta ca sa nu-ti para rau de minunatie de supita.Sper sa te fi ajutat si sa mai incerci.dana

  10. bucatarmaniac

    Daniela, salutari din Romania! Sper sa iti iasa de data asta! Nici mie nu mi-au iesit intotdeauna, dar facand des, iti dai seama de consistenta optima a compozitiei si pana la urma ai sa resusesti.

  11. Explora Cuisine

    Vai,deci mi-e pofta de nu mai pot de o supica!!! superbe poze!

  12. Nah, acum sa-mi dau si eu cu parerea, desi nu sunt bucatar de meserie dar experienta te invata, mai ales dupa ce reusesti sa faci de cateva ori niste bombe de galusti pe care sotul le inghite fortat, cu un zambet tamp pe buze, in timp ce eu il intreb retoric: Nu sunt asa rele, nu-i asa?!
    Eu fac galustele inainte sa ma apuc propriu zis de supica. Secretul este (nu al meu, m-a invatat o doamna unguroaica) sa las grisul sa se inmoaie macar 1/2 ora. In plus la compozitia de mai sus adaug putin ulei si in locul prafului de copt care contine multi aditivi adaug un varf de bicarbonat de sodiu. Asta e pentru incepatori, cu siguranta bucatarii adevarati se descurca de minune in orice situatie. Multumesc pentru reteta de galuste din faina. Abia astept sa o incerc.

  13. Bravo!

  14. Eu nu prea reusesc galustile,de obicei nu pun apa in compozitie,nu stiu rostul…

  15. GATA INTELES,MERSI!

  16. Gris se pune 1 1/2 din greutatea oului. De exemplu,pt un ou de aprox 60gr sunt necesare 90gr gris. Si se adauga tot grisul o data pentru a evita sa amestecam mult deoarece iese aerul din spuma albusului si galustele ies tari. 😉

  17. superb………..nu stiam ca se pune si apa….chiar mi s-au intarit de ,cateva ori,omul cat traieste invata,mai ales in bucatarie

  18. Dragele mele, vin si eu cu un amanunt.Eu folosesc doar grisul unguresc(eu sunt olteanca,nu fac reclama nimanui, desi iubesc pe toata lumea), dar am observat ca ies galustele moi. La fel, bat albusurile spuma tare, pun galbenusurile, amestec incet si pun grisul in ploaie. De obicei, fac din 3 oua, pt. ca ne plac foarte mult galustele. Dar eu le fierb separat.Intr-o oala de 5 l,pun 3/4 apa,putina vegeta si pun galustele cand apa clocoteste.Apoi le scot si le pun in cratita cu supa. Doar asa este supa limpede, se vede pana in fundul oalei.Pt. ca oricat am vrea, atunci cand se fierb galustele, tot se mai sfarma din ele si nu este supa limpede. Sting focul si pun frunze de patrunjel, tocate marunt.Pofta buna, iubitele mele.

  19. ahahahaaaaaaa, d-aia nu-mi ieseau mie galustele :)) de vreo 3 ori am incercat (razboinica din fire) si tot bune de aruncat au fost :)) Multumesc de sfaturi! Fug sa fac o supa 🙂

  20. Chiar arata nemaipomenit supica asta, niciodata nu-mi ieseau pufoase galustele, azi am respectat intocmai instructiunile tale si mi-a iesit o supa buna, buna. Multumesc mult. Ilona , Arad.

  21. te rog,o reteta de hamburgeri …!?

  22. Lenty Selaru

    imi place reteta–insa mie intotdeauna mi-ai iesit galustele pufoase–trucul meu este ca pun un pic–dar un pic de bicarbonat sau praf de copt nestins.

  23. multumesc ptr pont,,,!!!!!

  24. Mie tot timpul imi ies pufose.secretul meu este :amestec 1 ou cu o lingurita de ulei si gris.apoi le las 15-20 minute ca si cum s ar dospi.nu dau gres niciodata

  25. PAI CAT GRIS ?O LINGURA DOUA?
    SA DATI RETETA COMPLETA

  26. Mie mi se fierb galustele foarte bine, poate ca nu se umfla foarte tare, dar se fierb. Secretul mi l-a spus mama-soacra: dupa ce am terminat de pus galustele in apa, sa fiarba, cand a inceput sa fiarba sting cu un pahar de apa rece. A inceput sa fiarba din nou, am stins din nou cu un pahar cu apa rece, dar de data asta am acoperit cu un capac. dupa ce a inceput sa fiarba, am pus a 3-a oara un pahar cu apa rece, apoi l-am mai lasat sa dea in clocot un minut,, max 2 si am stins focul. pentru linistea mea le-am si incercat cu o furculita. Mi-au iesit tare bune 🙂
    P.S. eu fac galustele tot la ochi, cu ou, gris si sare sau delikat cu gust de gaina. atat 🙂

  27. Mie mi se fierb tot timpul. M-a invatat mama-soacra: dupa ce le-am pus pe toate in oala, la fiert, dupa ce au inceput sa fiarba am "stins" cu un pahar de apa rece. am lasat din nou sa dea in clocot, am mai adaugat un pahar de apa rece si am pus un capac. am lasat din nou sa dea in clocot, am pus a 3-a oara un pahar de apa rece, am acoperit din nou si dupa ce a inceput sa fiarba am mai lasat 1-2 minute, apoi am stins focul. Pentru siguranta mea am incercat cu furculita sa vad daca sunt fierte in mijloc. Au fiert foarte bine.
    P.S. eu le fac doar cu ou, gris si sare sau delikat cu gust de gaina, grisul il pun la ochi.

  28. buna ,eu am un mic secret:fac compozitia cu 10-15 min.inainte de ale pune in supa.ouale intregi,iar gris cit sa fie moale comp.,iar grisul se infloreste putin,asa ii zic eu,daka mai e nevoie mai punem un varf cnd le punem la fiert,dar ies pufoase si fierte si inauntru,va garantez.sa-mi spuneti daka v-au iesit acum,succes!

  29. In legatura cu supa,eu stiu ca nu e bine sa pui legumele odata cu carnea pentru ca au timp de fierbere diferit si astfel isi vor pierde toate proprietatile,asta daca mai vrei sa le mananci dupa sau sa faci o salata de boeuf….Cel mai bine e sa le pui la jumatatea timpului de fierbere a puiului.

    • bucatarmaniac

      Pai nu prea conteaza. oricum , orice leguma fierta isi va pierde proprietatile. Daca o vrei pt vitamine si minerale, trebuie sa o maannci cruda. ori aici, scopul meu este sa dau gust supei, nu sa consum vitaminele din legume.

  30. foarte gustoasă supa cu găluște, eu n_o strecor ca nu suntem la restaurant 😉 las legumele in supa si chiar șuvițe de carne 😉
    uneori mi se întâmpla sa nu_ni iasă pufoase găluștele sar n_am primit reclamații de la familie 😉 le place ca este gustoasa supa 😉

  31. Cum puteti pune puiul sa fiarba in acelasi timp cu legumele cand au timpi de fierbere diferiti! In nicio reteta nu se pun impreuna la fiert…intai puiul so dupa o ora…doua legumele…

  32. nora amicidizoe

    Eu eram o catastrofa cu galustele dar cand am citit ca trebuie sa bat spuma albusurile mi-au iesit ff bine ..am uitat sa pun apa in galbenus-uri dar au iesit bine oricum…dupa ani si ani de incercari am atatat la italieni ce inseama supa cu galusta..cunosti proverbul “se bateu turcii la gura lor”….multam mult

  33. Victor Galsan

    UN OU ÍNTREG+2LINGURIGRIS+1LINGURITÁ TURMERIC(frumos galben si sánátos)
    +pátrunjel uscat mácinat (frumos verde )+1LINGURITÁ ULEI (cosistentá: pufos) …
    se amestecá ín ceascá cu furculita, se scoate furculita si dacá curge se mai adaugá
    gris;se pune la frigi -ín USÁ! , se pune ín supá cu lingura umezitá ín supa caldá ,
    de fiecare datá ! POFTÁ BUNÁ !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*