Ciorba de legume – ciorba de post

ciorba,legume,de post,reteta
Nu pot sa ma laud ca tin post, dar mai gatesc si fara carne din cand in cand. Supa, sau ciorba nu trebuie sa aiba carne intotdeauna. Aceasta este o ciorba usoara, din zarzavaturi si legume ce mi-au mai ramas prin congelator si frigider.

Ma amuza enorm, cand oamenii comanda la restaurant o ciorba de post si mai cer si o cescuta de smantana sa o dreaga! O fi un nou soi de lacto-post. Sau mai sunt cei care comanda cascaval pane, ca nu pot sa manace carne, fiind in post. Nu prea le am eu cu astea, dar in post nu se manaca nimic de origine animala din cate stiu eu. Nici lapte, nici oua. Ba, din cate stiu eu alimentele care se manaca in post nici macar nu trebuie sa intre in contact cu produse de origine animala. Asa ca noua moda sau noua ipocrizie este „ lacto-ovo-postul“!

Dar sa ne intoarcem noi la postul nostru, sau ma rog, al vostru ca eu nu servesc. Dupa asta am bagat si un gratar scurt!

Ingrediente:
1 morcov mare
jumatate de ceapa

1 radacina patrunjel

jumatate de ardei gras
un sfert dintr-o varza mica alba
1 cartof
cateva buchetele de conopida congelata
1 mana de fasole verde congelata
1 mana de mazare boabe, congelata
1 legatura mica frunze de patrunjel
ulei, apa , otet, sare, piper

Am pus la calit ceapa, ardeiul, morcovul, varza  si radacina de patrunjel taiate marunt, in 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui. Le-am calit cateva minute, apoi am adaugat restul legumelor congelate. Le-am acoperit cu apa, si le-am lasat la fiert pentru jumatate de ora, la foc mic. Am condimentet cu sare si piper dupa gust. La final am adaugat frunzele de patrunjel tocate marunt si otet de mere dupa gust. Otetul de mere se poate inlocui cu zeama de lamaie sau cu bors.

Pofta buna!
ciorba,legume,de post,reteta
ciorba,legume,de post,reteta

34 Comments

  1. bucatarmaniac

    Alison multumesc!

  2. Elena Toma

    Oh, ce ciorba grozava! Mi-ai facut pofta, asa ca voi presta si eu una cu ce legume o sa gasesc pe la mine prin camara, dar si cu ceva rosioare transformate de mine asta toamna in bulion.

  3. delicioasa ciorba ta,maniacule!ipocrizia asta cu postul e deja in voga la romani,a posti,alimentar, e exact cum spui tu,asta strict ortodox.dar cei din jurul tau nici nu trebuie sa stie asta,pe cind toti spun ca pe un titlu de glorie:tin post!ma rog,nu-i judec,eu nu tin,deloc…
    pina una alta ,ciorba ta ne arata cit de bune sunt legumele si cita savoare poate avea o supa!

    • Intr-adevara delicioasa ciorba.

      Dar, maniacule… si tu alison – nu e frumos sa judeci pe altul.
      Nu este vorba de ipocrizie, mai ales la exemplul de mai sus cu cascavalul pane – poate era catolic omul acela.
      Stii cum tin catolicii postul? Exact ce numesti tu ipocrizie, la catolici e post in toata regula, ei nu mananca doar carne, restul e acceptat.

      Si in tara asta nu sunt numai ortodocsi, exista o multitudine de religii.
      Asa cum exista o multitudine de caractere si de organisme omenesti. Sunt oameni care pot tine postul pana la capat, altii care nu pot sa-l tina deloc pt ca sunt bolnavi sau au un serviciu care implica efort fizic din plin, nu toti lucreaza la birouri sau etc.

      Cert e ca, nu ar trebui sa te uiti prea mult in farfuria altuia ci mai mult in a ta, ca sa nu ai ce-ti reprosa tu si mai departe om vedea de altii. Nu stii cum era vorba aceea cu barna din ochiul tau si paiul din ochiul celuilalt?

      Multa sanatate.

    • Apropo de "lacto-post", postul catolicilor presupune evitarea preparatelor din carne; sunt permise toate celelalte. Just sayin; 🙂

    • Alice Girleanu

      Aveti dreptate.Sunt catolica,si sotul la fel si noi asa mancam in post de cand ne stim pe lume.Singura interdictie e carnea,dar peste avem voie oricand.

  4. bucatarmaniac

    Elena, multumesc. Spor la bucatarit si pofta buna!

  5. Foarte buna ciorbita, si eu am adaugat ceva rosioare.
    Postul tine de fiecare. Anul asta e prima data cind tin toate cele 40 de zile – pentru asta nici nu ma laud, nici nu ma scuz. Surprinzator, este destul de usor, fizic vorbind, in conditiile in care chiar postim, adica nu facem festinuri vegetariene.
    In schimb, treaba care ma enerveaza cel mai tare e cum innebunesc cu totii in zilele in care "se maninca peste", uitind ca de fapt e "dezlegare la peste".

  6. O ciorba exact pe gustul meu..Colorata si abundenta in legume…
    Te asteapta cateva premii pe blogul meu! O seara faina!

  7. bucatarmaniac

    Fortuna, e foarte bun cu rosii. Da si cu „dezmatul“ la peste e amuzant.

  8. bucatarmaniac

    Niha, iti multumesc tare mult!

  9. Mă omoară pozele tale. :))) Noroc că am o ciorbă pe foc, altfel salivam pe tastatură toată seara. 🙂

  10. bucatarmaniac

    Adelina, multumesc si pofta buna :)!

  11. Multe prostii se scriu pe net dar reteta dumneavoastra e de nota 10.
    Lucian lucian@cogeco.ca

  12. bucatarmaniac

    Cu multa placere :)))))

  13. Un antitalent la bucatarie iti multumeste
    Si nici azi nu dau foc la bucatarie
    🙂

  14. Mie personal mi se pare putin cam gasa pentru o ciorbita. Si eu o fac tot cam asa doar ca fara ulei iar eu pun tarhon din otet la final.
    Legat de post, sa lasam pe fiecare sa il tina asa cum considera(este bine venit oricum) si sa nu fim rautaciosi.
    Sa aveti masa bogata si inimile deschise. Sarbatori fericite!!!

  15. bucatarmaniac

    Anonim, gusturile nu se discuta! Cat despre ce am comentat mai sus in legatura cu postul, este doar parerea mea. Nu consider ca am fost rautacios.

  16. Arata bine ciorba, nu e doar de post ci si de regim.
    Cat despre post, la catolici nu se mananca miercuri si vineri carne (dar se mananca supa de carne). E un post diferit de cel ortodox, extrem de strict.

  17. Toate bune si frumoase, da' ceva vreme te rog uita sa mai pomenesti de 'fasole verde', dupa postarea aia cu surpriza din punga… Lasa-ne sa uitam intai :)))))

  18. am 15 ani si e pentru prima data cand fac ciorbita si a iesit minunat , sunt mandra ,,
    eu am mai adaugat delicat si bulion

  19. bucatarmaniac

    Anonim, ma bucur foarte mult ca ti-a placut!:)

  20. Buna,

    Cu privire la comentariul tau despre post. Sunt unele culturi religioase mai permisive decat ORTODOXISMUL! astfel ca se permite consumarea de oua, branza, etc doar FARA CARNE (sunca, grasime, si alte produse derivate).

    Zi buna tuturor,

    Roxana

  21. IDPstockphotos

    Post?…Nu stiu cand se tine si nu ma intereseaza…Nu sunt genul fitos (cu toate ca sunt roman,ha ha)….Si, recunosc, mi se poate intampla sa comand o ciorba de legume si sa cer si o smantana…Da/mi adresa unde pot comanda exact ciorba asta ca o sa trec sa te amuz cand vin in tara…Deci e doar o chestie de pespectiva…
    Aaaa, super/fotografie!

  22. Am facut supa asta de legume si a iesit foarte bine. Am mai pus Delicat si patrunjel proaspat (frunze). In farfurie merge cu o limgura de smantana. Prietenei mele ii place foarte mult. Eu cred ca am scapat o leguma mai mult ca alta dar nu pot sa o depistez. In fine , e buna si satioasa.

  23. Italia intreaga si toti catolicii tin post fara carne doar 🙂

  24. Maniacule!!! ….. E genial de simplă şi de gustoasă supa ta!!!! …….. eu încerc, fără farafastlâc să ţin post …… până acum am reuşit ……. dea Dumnezeu să pot până la capăt. Zău nu fac caz de asta. E pur şi simplu încercarea mea.

  25. Hm………. este foarte buna ciorbita !

  26. Eduard Dicu

    Foarte buna ciorba! Nici cu iti ia mult sa o faci! M-am apucat de o ciorba de post de la tine si m-am trezit cu un gust excelent!

    Foarte buna!

  27. Eduard Dicu

    Excelenta ciorba!

  28. Cartoful se adauga impreuna cu legumele congelate?

  29. Arata excelent! O s-o fac si eu maine!!

  30. Foarte buna reteta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*