Pogacele cu jumari

Pogacelele cu jumari sunt o traditie in zona noastra, si se prepara in special iarna. Nu sunt foarte greu de facut, insa dureaza destul de mult. asa ca va sfatuiesc sa va apucati de ele intr-o zi cand n-aveti altceva de facut. Trebuie rabdare, calm si daca nu sunt facute cu drag, n-au sa fie bune!

Ingrediente:
jumatate de kg de faina
1 plic de drojdie uscata
1/4 l lapte caldut
2 oua
1 lingura rasa de zahar
100 gr untura (osanza, nu unsoare)
1/4 kg jumari macinate
sare, piper dupa gust sau dupa ochi

un ou batut, chimen si piper pentru pus deasupra

Drojdia se amesteca cu cateva liguri din laptele caldut si cu zaharul. Se lasa la dospit intr-un loc caldut. Faina se framanta impreuna cu untura (osanza macinata) pana obtinem o compozitie nisipoasa. Se adauga drojdia dospita, si ouale, sare si piper. Sarea si piperul se pot amesteca si cu pasta de jumari, dar va sfatuiesc sa adaugati sare si in aluat. Se adauga trepat si laptele caldut. (la unele fainuri s-ar putea sa mai aveti nevoie de putin lichid. Mai puteti adauga lapte caldut.) Framantam pana obtinem un aluat potrivit, pe care il lasam jumatate de ora la dospit, intr-un loc caldut, intr-un vas acoperit.
Dupa ce aluatul a dospit, il intindem pe masa pudrata cu faina, intr-o foaie de aproximativ 1,5 cm grosime. Il ungem cu1/3 din pasta de jumari (pe care o obtinem macinand jumarile in robotul de bucatarie sau in masina de carne). Il impaturam in doua, apoi in patru. Il introducem in frigider pentru 15 minute. Il scoatem si il intindem din nou, in acelasi mod ca mai inainte. Il ungem in nou cu pasta de jumari, il impaturam si il introducem la frigider. Repetam aceasta procedura, in total de trei ori.
La final, intidem aluatul intr-o foaie de aproximativ 1 cm grosime si il ungem cu un ou batut. Presaram chimen. Decupam pogacele cu o forma sau un pahar pe care in prealabil l-am introdus in faina. Se coc in tava unsa sau pe hartie de copt, la foc mediu, pentru aproximativ 20 de minute.
Cand sunt gata trebuie sa arate ca in fotografia de mai sus.

Pentru un aspect mai deosebit, se pot cresta cu cutitul, inainte de coacere. Eu am uitat! 😛

Pofta buna!

    

30 Comments

  1. Buenísimo, impresionante!!!!

  2. ha ha si eu ieri am facut 😉 uite aici reteta mea

    http://www.reteteinimagini.com/forum/viewtopic.php?f=39&t=857

    da ale tale is mai faine :)))) felicitari

  3. Ce bine arata!De unde sa fac eu rost de jumari bune?

  4. bucatarmaniac

    Titaniii, multumesc!

  5. bucatarmaniac

    Claudia-Maria, iti mu;tumesc! Ti-au iesit excelent!

  6. bucatarmaniac

    Maya, as vrea sa te pot ajuta, dar habar nu am de unde se pot cumpara in Germania. Poate gasesti slanina si le faci tu daca nu gasesti gata facute!Iti multumesc pentru apreciere!

  7. bucatarmaniac

    Jasmine, multumesc! De la bunica o stiu si eu! Unsoarea este produsul rezultat din topirea slaninii, iar untura sau osanza este o grasime foarte fina, din zona abdominala a porcului, care se macina direct si nu se mai topeste. Se foloseste la unele prajituri in stare cruda. Din osanza se poate obtine si unsoare prin topire. In unele zone se spune si untura la unsoare.

  8. Vaai mi-ai adus aminte de bunica mea (dumnezeu s-o odihneasca)! De fiecare data dupa ce taia porcul facea jumari si pogacele din astea. Eu nu mananc asa ceva, dar cu reteta asta m-ai teleportat in copilarie.

  9. bucatarmaniac

    Brandusa, iti multumesc!

  10. Emily Ziegler

    Wow!!!!! Looks awesome!

  11. Arata ff bine! Bunica mea obisnuia sa ne faca asa ceva. Am o intrebare: care e diferenta dintre untura si unsoare?

  12. untura cred ca e foarte greu de gasit daca nu tai porcu in curte… crezi ca daca pui unsoare (facuta prin topirea slanei) nu ies pogacile?

  13. bucatarmaniac

    Emily Ziegler, thank you!

  14. bucatarmaniac

    Cavemancooking, thank you!

  15. bucatarmaniac

    Me, osanza gasesti in macelarii sau carmangerii in Romania. Am incercat si eu cu unsoare, dar nu ies asa de pufoase. Osanza cruda contine o fibra care are niste proprietati in aluaturile astea.

  16. atunci am plecat sa dau o tura de macelarii… 😉

  17. bucatarmaniac

    Me, bafta!:)

  18. Neliniştitu'

    Arată pur şi simplu minunat!
    Mă înclin şi salivez… :))

  19. BM, osanza este intradevar grasimea abdominala caracterizata prin celule de grasime foarte fine ca marime, insa nu este echivalentul unturii. Untura este produsul obtinut in urma topirii grasimii, fie ea osanza sau grasime din alta parte anatomica. Pentru verificare iata ce zice DEX-ul:

    UNTÚRĂ, unturi, s.f. Substanță grasă, insolubilă în apă, obținută prin topirea grăsimii animale și folosită în alimentație, în medicină, în industrie etc

    UNTÚR//Ă ~i f. Grăsime animală (topită) folosită, în special, în alimentație

    osînză (osấnze), s.f. – Grăsime de porc neprăjită

    OSẤNZĂ, osânze, s.f. 1. Grăsime crudă de porc din regiunea abdominală

    In rest reteta arata super … pacat ca dupa una din acele pogacele ar trebui sa tin zile de regim 😉

    Keep up the good work!

  20. bucatarmaniac

    Nelinistitule, iti multumesc!

  21. bucatarmaniac

    FlyingRoo, multumesc pentru explicatii. M-am uitat si eu in dex inainte sa explic, insa in jargon, si in special in unele regiuni, cuvintele untura si unsoare au sensuri diferite, untura folosindu-se deseori ca sinonim cu osanza. De aceea am folosit ambele variante, pentru ca toata lumea sa inteleaga.

  22. Cred ca sunt foarte delicioase

  23. bucatarmaniac

    Bogdan, sunt preferatele mele! Multumesc!

  24. povestea e ca trebuie sa caut osanza. jumari se gasesc in Austria peste tot, dar uite ca nici n-am fost atenta sa vad daca si osanza. tot osanza se foloseste si pt aluatul de foietaj, nu?

  25. bucatarmaniac

    Zazuza, cred ca da, desi cred ca merge si cu unsoare. Am vazut si retete de foietaj cu unt pe net. fain ar fi sa se gaseasca si in Romania jumari peste tot. De fapt, in ultimul timp sunt niste raritati prin magazine si daca sunt … auniste preturi… de vreo 2 ori mai mari decat carnea de exemplu.

  26. a, no problemo, ca si aici sunt scumpe, de zici ca-s cu aur :)). si untura la fel. de fapt toate "subprodusele" astea care au fost intai terfelite de dieteticieni si care acum au revenit in forta. the revenge of the jumari, cred :)).

  27. bucatarmaniac

    Foarte bun asta cu the revenge of the jumari!:)) Am sa caut slanina in zilele urmatoare si sper sa am timp sa fac niste jumari sa le pun pe blog. Eu cumpar gata facute, doar cateodata, de pofta, atat din cauza pretului cat si din cauza faptului ca de cele mai multe ori sunt fie prea moi fie prea arse. Pogacele fac doar cand am facute de mine.

  28. Buni, buni..eu azi am pregatit biscuiti cu seminte 😀

  29. Jumari se gasesc in Germania aici:
    http://www.winklerswurst.de/Siebenbuergen–Siebenbuergisch–rumaenisch/#62.
    Are si mici o nebunie (mai buni decit cei care se gasesc acum in Romania)
    Bucatarule pagina ta este ca o mica comoara pentru mine. Spor la treaba si multe salutari din Germania.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*