Fara gluten

paine6

Cine navigheaza pe site-urile culinare, in special pe cele straine, gaseste tot mai multe retete care contin in titlu, expresia „gluten free“ sau fara gluten. Am putea crede ca este vorba despre o „fita“ noua. Nu este deloc asa! Retetele fara gluten se adreseaza persoanelor care, din cauza unor disfunctii de ordin alimentar sunt nevoite sa respecte o asemenea dieta. Celiachia sau boala celiaca este intalnita la aproximativ una din o suta de persoane, in special in tarile in care cerealele sunt consumate in masa zilnica. Celiachia este o afectiune a aparatului digestiv si se manifesta prin intoleranta la gluten. Destul despre boala! Sa vorbim putin despre gluten!

Glutenul este un termen folsit pentru a denumi anumite proteine de origine vegetala, prezente in cereale. Nu toate aceste proteine sunt toxice pentru persoanele care dezvolta aceasta intoleranta, ci doar cele prezente in grâu, orz, ovăz, secară, alac şi hibrizii acestora.

Din punct de vedere alimentar (si asta este partea care ne intereseaza pe noi) glutenul este cel care da elasticitatea aluatului framantat, cel care il face sa dospeasca.
(Mai multe date tehnice despre gluten puteti gasi pe wikipedia.) Cu cat cantitatea de gluten prezenta in faina este mai mare, cu atat creste calitatea produsului de panificatie, cu atat painea est mai pufoasa si mai voluminoasa. Pe de alta parte, daca cantitatea de gluten este mica, faina este recomandata produselor de patiserie care trebuie sa fie fragede (biscuiti).

Poate ca vi se pare plictisitor tot ce v-am spus pana acum. Subiectul, implica oricum, mult mai multe date tehnice, cu care insa, nu vreau sa va obosesc. Am facut, insa recent, un studiu, printre etichetele produselor din magazine, sa vad cat este de usor sa ai aceasta intoleranta in Romania. Este stiut faptul ca producatorii trebuie sa prezinte pe etichete daca produsele contin sau nu potentiali alergeni. (cum ar fi alunele sau urmele de alune…etc.). Ori, glutenul este considerat un alergen. Mi-a fost foarte greu sa gasesc vre-un produs care specifica pe eticheta acest lucru. Pe de alta parte, in supermarket-uri nu am gasit produse fara gluten (in afara fainii de orez pe care am gasit-o intr-un singur loc). Stiu, exista paste fainoase din porumb sau orez, dar cele mai multe contin si „proteine vegetale“ de origine necunoscuta, sau faina de grau. asa ca, va spun de pe acum, in Romania e greu sa tii o dieta „fara gluten“ . Sa nu mai vorbim de preturile care le-am gasit online, pe site-uri specializate.

5 Comments

  1. La DM sunt foarte multe produse fara gluten .. nu stiu daca este in Arad.

    Daca vii la Oradea vreodata, gasesti un magazin DM in Lotus Mall ..

    • este DM si in Cluj si la Oradea este Diafitt(fara gluten)eu mi-am facut comanda la Diafitt si sunt foarte incantata de cate produse au si sunt foarte bune!sper ca v-am ajutat cat de cat,sanatate multa!

  2. bucatarmaniac

    Este si in Arad DM. Si chiar am stat 15 minute la raftul respectiv. Este faina de orez. Atat. Intr-adevar unt vre-o 2-3 feluri de biscuiti fara gluten, dar sa fim seriosi… nu poti trai cu biscuiti…si-apoi sa nu mai vorbim de preturi.

  3. salut!
    nu sunt numai faina si biscuiti..
    sunt vreo 45 de produse pe site -ul lor.
    unele sincer ,aici le am vazut prima oara…
    eu comand direct acasa ptr ca livrarea e gratis in Bucuresti

  4. Salut!
    Si eu am boala celiaca – de la varsta de un an.
    Iata aici un site unde puteti gasi mai multe retete fara gluten.
    http://gurmete.wordpress.com
    Sanatate la toti!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*