Langoş


Langoş umplut cu brânză şi mărar

Am descoperit din înâmplare această reţetă, deşi de multe ori m-am gândit oare cum fac cei de la langoşerie langoşul aşa de bun.

Şi zilele trecute, când făceam pizza şi aşteptam să dospească aluatul,  mi-a venit brusc ideea, pe un fond de senzaţie de foame acută. M-am uitat la aluat, m-am uitat la o tigaie pe care o aveam întâmplător la îndemână şi la branza telemea pe care tocmai o scosesem din frigider… si m-am gandit: ce-ar fi să fac langoş… Aşa că am rupt o bucaţică din aluatul de pizza, am aruncat rapid nişte ulei în tigaie şi l-am pus la foc, am ras nişte branză telemea, puţin sărată şi am mai aruncat peste ea şi nişte mărar tocat mărunt, că altfel nu se putea!

Am întins aluatul cu degetele pe masa unsă cu puţin ulei cât de subţire am putut, am pus branza, l-am împăturat bine să nu cumva să scape brânza din el şi l-am pus în uleiul care deja sfârâia.

Şi … aţi ghicit… m-am ales cu un langoş ca la langoşerie! A fost aşa de bun, încât porţia de pizza s-a înjumătăţit!

Parcă totuşi i-a lipsit gustul de ulei prea ars şi prea folosit şi poate puţin rânced de la langoşerie…

Dar să trecem la lucruri mai serioase!

Ingrediente:
Pentru aluat 500 gr. faina, 5 grame (jumatate de plic) drojdie uscata, 2 lingurite sare, 1 lingurita zahar, apa calduta, putin ulei.

Pentru umplutura: branza cu marar, sau branza simpla, cascaval, branza amestecata cu smantana, ciuperci, putin sotate in prealabil, sunca presata, mujdei de usturoi, dulceata sau orice altceva va mai trece prin cap…

Aluatul: Drojdia se amesteca cu putina apa calduta si se lasa 10 minute. Dupa aceea, se amesteca cu faina, sarea si zaharul, uleiul (2-3 linguri) si cu apa calduta cate putin pana obtinem un aluat potrivit, care nu se mai lipeste de maini. Se lasa la dospit intr-un vas uns cu ulei (30-45 de minute).

Umplutura ramane la latitudinea fiecaruia!
Pofta buna!

29 Comments

  1. Hmmmm,ce mi-ai facut,salivez in fata calculatorului,:))…super arata langosii astia…retinut reteta,trebuie sa fac si eu ca mi-ai facut o pofta,:))
    Felicitari!

  2. Minunat! Abia astept sa incerc reteta aceasta! Sper sa nu mor de pofta intre timp!

  3. Trebuie sa o incerc neaparat, arata demential, te astept cu noi premii pe blogul meu.

  4. Arata atat de bine ca imi vine sa dau naibii dieta si sa ma ascund in bucatarie si niste langosi :))

  5. Doamne ce pofta mi-ai facut …. cat de bun trebuie sa fie …. yam yam … salivez !

  6. Ai ai ai, de cand caut o reteta care sa semene cu originalul. Si daca tot am ajuns aici, sa-mi zic si eu oful. Caut retete de chestii bune bune mancate in ardeal. In afara de langosi, ma mai intereseaza placinta cu cartofi (care se poate face si cu branza si marar), prajita in tigaie, de bab gulyas am zis la alt post, somloi galuska, vargabeles si cam atat imi amintesc acuma.

    Rox

  7. Buna. Dupa ce am vazut reteta ta cu imagini explicite, mi-am luat inima in dinti si am incercat-o si eu. Vreau sa iti spun ca e minunata. Am facut-o cu umplutura de branza de vaci dulce iar sotul meu s-a suparat ca l-am tinut 9 ani de casnicie si nu i-am facut o asemenea bunatate :)). Multumesc mult!

  8. bucatarmaniac

    Knelli, sa va fie de bine! Ma bucur ca v-a placut ! Si eu am descoperit reteta din intamplare.

  9. bucatarmaniac

    Cornel si Paula, :)))))))) va doresc pofta buna!!! :)))))

  10. chiar acum am tirimiso pe nevastamea in bucatarie, abia astept sa vad daca o reuseste.. ia spune ca o face maine, dar eu nu mai pot astepta pana maine, si o face acuma. mai tarziu va spun caum a fost. Cornel si paula din Zürich

  11. alexandrina

    Umplute nu am facut niciodata. In zona noastra, se numesc scovergi si se mananca pudrate cu zahar, cu miere sau gem.
    M-ai facut curioasa si o sa incerc sa le fac dupa reteta ta!

  12. bucatarmaniac

    Alexandrina, si pe la noi este o reteta dulce. Asta e reteta ungureasca. Merge sa le faci si simple si sa le ungi deasupra cu ce vrei tu. De la gemuri sau ciocolata la mujdei de usturoi!

    • Eu vin din inima Ardealului, iar Muma le facea din aluat de chita(pita). Le facea si pe ploaten ( pe placa la soba) si in ulei incins, si umplute si neumplute asa dupa cum avea timp. Cu marar amesteca doar urda. Lichiul este tot din aluat de Chita si se coace in cuptor. se umple cu ceapa, sau prune sau branza, sau varza, sau carne si carnat, se umple cu ce se gaseste la indemana. Ca la Bogatu-Roman de unde vin eu nu am mancat nicaieri ase Lichie sau Scoverzi(langos,placinta) sau cum vreti voi sa le spuneti. Aluatul este cel de Chita(pita) fara lapte fara alte chitibusuri. Cine stie cum se face Zama de muiat ? No ia sa va aud !

    • Retete sant foarte multe, insa sant putini cei ca Maniac care le aduna. Bravo!

  13. Un adevarat artist;descrierea retetelor si fotografiile imi plac lanebunie.

  14. Am incercat zilele trecute. Foarte bune! Si as mai adauga ceapa verde taiata rondele

  15. Acum am terminat de mancat, au iesit excelent!

  16. f bune imi plac la nebunie.am sa fac si eu

  17. Nu am mai mancat langos de cand eram studenta, adica de vreo 11 ani 🙂
    Ieri am preparat pizza, insa abia azi am gasit reteta ta.
    Revin cu impresii dupa ce execut langos-ul 😉
    Multumesc pentru retetele tale minunate.

  18. Langosi executati, mancati, ba chiar si postati pe blog! Deliciosi! Multumesc inca o data pentru reteta minunata!

  19. Ft bine arata si cred ca sunt si ft gustosi…in zece minute ma pregatesc sa i fac si eu…felicitari!!!

  20. Aooooooooooleu, imi lasa gura apa.

  21. Absolut minunati! Mi au iesit f bine si i am mancat imediat! O sa mai incerc si alte retete.

  22. bucatarmaniac

    nu prea

  23. o intrebare! se poate face cu aluat cumparat,gata? aluat de pizza ?
    ca nu prea ma pricep sa fac aluat!

  24. or fi buni, nu zic….dar din aluatul de pizza nu poti face un langos foarte foarte foarte bun. unul din secretele unui langos demential este aluatul foarte hidratat. si la asta ma refer ex: 100gr faina si 70gr lichid. e un aluat dificil pe care trebuie sa-l lucrezi in mod diferit.

  25. Ramona Mihaela Filip

    Buna, am si eu o reteta de la o langoserie (luata de pe net)
    Langosi ca la langoserie: 500 gr faina, 25 gr drojdie proaspata, 350 ml apa calduta, ulei, sare. Se face o maia din 100 ml apa calduta, drojdia si o lingura faina. Se amesteca toate si se lasa la crescut 10 min. Se adauga peste faina, sarea si restul de apa calduta,framantsnd foarte bine. Se lasa la dospit in loc cald 20 min. Se formeaza bile de aluat cu mana unsa de ulei, pe o suprafata unsa tot cu ulei, se da forma de langos si se prajeste langosul in ulei incins simplu sau cu umlutura. Se scoate in oala care are pe fund servetele si se acopera cu un capac. Eu azi incerc reteta. Revin cu pareri.

  26. Buna ziua am si eu o cerinta.

    In articol nu specificati ce fel de faina ati folosit? Alba 00, 000 etc…?

    Daca mai aveti la dispozitie faina din aceeia la faina, imi spuneti cate proteine la suta de grame contine? Va multumesc.

    Continuati asa! Super site, merita.

    Claudio.S

    • bucatarmaniac

      Faina obisnuita alba. Nu obisnuiesc sa faca analiza chimica. Nu mai stiu ce marca era. Reteta e pe blog din 2009.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*