Compot de cirese

compotdecireseprima (1)

Ingrediente: cirese, zahar, conservant, apa, borcane cu capac.

Ciresele se spala bine in mai multe ape, apoi se tin in apa rece aprox. o ora, pentru ca sa iasa din ele viermii daca sunt! Dupa aceea se mai spala odata si se curata de codite. Pentru compot este bine ca ciresele sa nu fie perfect coapte si este obligatoriu sa nu fie stricate sau lovite. Daca nimereste vre-o cireasa stricata, riscam sa se strice compotul. (nu se curata de samburi.)

Ciresele se pun in borcanele foarte bine spalate. In borcanele de 800 ml, am adaugat aprox. 4-5 linguri de zahar. (se adauga si conservant, aprox un vf. de cutit pt fiecare borcan pentru o reusita sigura). Eu nu am pus conservant si nu s-au stricat nici alta data! Se adauga apa sa le acopere. Se pun capacele care se strang bine si se verifica sa nu curga. Borcanele se pun intr-o tava cu apa pe fundul careia am pus un prosopel si se introduc la cuptor la foc mic. Sunt gata cand zaharul s-a topit si de pe fundul borcanul spre capac incep sa se ridice bule de aer. Se pot fierbe si pe aragaz dupa aceeasi metoda dar dureaza mai mult.

Cand sunt gata, se infasoara intr-o patura si se pun intr-un loc ferit. Se pot desface peste 1-2 zile cand s-au racit complet.
Nu stiu daca chestia cu pusul in paturi e un mit sau nu, ca eu am incercat si fara si compotul a fost ok si nu s-a stricat.

compotdecirese2 (1)

17 Comments

  1. Amazing cherry compote!!!

    Is it a must to add preservative?

    • ….?!!…Rezista la fierbere?…Daca se mai poate si folosi…banuiesc ca ar fi super cu gust de cirese…Just…kidding…
      Gelu…

  2. Kenny,
    Not necessarily, preservatives were not always available… our grandmothers did the canning goods the old fashion way. Just steam the jars for about 20 minutes.
    We like to place the jars in a blanket and let them cool slowly, but this is also an option.

    I’ve done mine with and without blanket and they were OK. I still have jars from 2 years ago and still good to eat.

    **************

    Bucatar, foarte frumos. Eu le si inghet pt placinte, si se pastreaza la fel de frumoase ca si atunci cind le-am cules.

  3. Thank you very much for the information. I will have to look for cherries that are not ripen, it's not easy to find them in Hong Kong, all we can get are the ripen cherries……..

    If I can find the ingredients, I will definitely try making my own cherry compote. Thank you very much for your recipe.

  4. ador acest compot!si te astept cu premii de vara!

  5. bucatarmaniac

    KennyT , thank you. I didn`t ad preservative, but some people feel that it is safer to ad! The sugar it is preservative itself. You can make it with ripen cherries but try to find some that are not soft. And you can also make a sgar sirup instead of adding water and sugar directly in the jar so you can controll the sweetness.

  6. bucatarmaniac

    Cuisinette, multumesc frumos! Mi-e plin si mie congelatorul! Congelez si eu tot ce se poate: de la marar la cirese si vinete coapte, ardei copti etc…

  7. bucatarmaniac

    KennyT, good luck! you can make compote of any fruit, with this metod.

  8. bucatarmaniac

    Alison, iti multumesc din suflet! Am sa vin!

  9. Deci, nu, pozele sunt criminale!!!
    Mă îmbolnăvesc numai când îmi imaginez gustul, îmi plâng ochii şi papilele! :))
    Habar nu ai cu câtă plăcere, savoare şi apă în gură mă uit pe-aci, pe la tine. :))

  10. bucatarmaniac

    Nelinistitule, iti multumesc mult de tot! Nici puiul tau pe sticla nu e mai prejos!

  11. sit-ul e cool

  12. nu are nimic daca se nimereste si ocireasa lovita

  13. Reteta se poate face si pentru iarna?

  14. dintre toate retele pe care le-am citit , am ales sa fac reteta ta, este cea mai explicita, iar pozele sunt….belea, am piscina in gura. Ilona-Arad.

  15. Adică la câte gr ?!?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*