Maioneza clasica

Sunt multe metode de a face maioneza. Va prezint varianta clasica.

Ingrediente

  • un galbenus de ou
  • o lingurita mustar
  • ulei
  • sare, piper

 

Cum se face

  1. Galbenusul de ou trebuie neaparat sa se separe de albus. Il amestecam intai cu mustarul. Apoi adaugam cate o lingurita de ulei. Daca invartim manual, cu o lingura de lemn este important sa invartim in aceeasi directie. Cu mixerul e mai usor. Cand incepe sa se lege, putem mari cantitatea de ulei pe care o adaugam.
  2. Adaugam ulei, pana obtinem cantitatea de maioneza de care avem nevoie. Totusi, daca avem nevoie de cantitati mai mari, dublam si cantitatea de ou si de mustar.
  3. La final, se asezoneaza. Daca avem nevoie de o maioneza mai moale, putem adauga apa, lamaie sau smantana la final, cate putin, pana ajungem la consistenta dorita.

Un mod de a reusi maioneza, este de a adauga un galbenus de ou fiert la inceput.

8 Comments

  1. SAL! Am auzit de la un prieten ca se face mult mai repede cu un blender. dar nu am idee cum. se pare ca trebuie puse ingredientele intr-o anumita ordine ca sa nu se taie. ai idee cum se face? si ce cantitati trebuie folosite?

  2. bucatarmaniac

    Anonim, am vazut-o si eu pe net. Daca cauti pe google „naioneza rapida“ o gasesti. Eu n-am incercat niciodata. Cand am sa incerc am s-o pun pe blog.

  3. bucatarmaniac

    Madi, am facut si eu asa de cateva ori. Stiu reteta. Fac atunci cand ma grabesc, dar o prefer la gust si consistemta pe cea clasica. 🙂

  4. Eu fac maioneza cu mixerul vertical : pun 1 ou crud intreg, 1 lingurita cu mustar cremos, putina sare, putina zeama de lamaie si 200 ml ulei. Mixam si in maxim un minut obtinem o maioneza consistenta, delicioasa si foarte rapida.

    • da dar te cam taie la burta albusul…eu de fiecare data cand am facut a trebuit sa ne abonam la toaleta:))

    • Ai mare dreptate.. :))) eu fac maioneza cu un galbenus de ou crud ,unul fiert , o lingurita de mustar si ulei cat am nevoie … pun zeama de lamaie doar daca se taie 😉

  5. Maioneza mi-aduce aminte de vremurile in care mama ma punea sa ii tin castronul cat ea amesteca usor si turna ulei in fir subtire. Si ma plictiseam ingrozitor. Ca si gust….cea clasica e intr-adevar mai buna.

  6. Buna, ma poate ajuta cineva cu o reteta de maioneza dar fara galbenus crud? am incercat cu un galbenus fiert si mustar dar…nu a iesit…ce / cum pot sa fac?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*