Turtă dulce – rețeta video

turta dulce3

Așa cum am promis, am pregătit pentru voi rețeta video de turtă dulce, mai exact cea mai gustoasă și mai simplu de făcut turtă dulce din câte ați gustat. Este grozav de fragedă și aromată și nu trebuie să lipsească pe masa de Crăciun. O puteți orna frumos sau o puteți glazura neglijent cum am făcut eu. Va fi perfectă pentru pus sub brad sau dacă o împachetați frumos chiar de pus în cadouri.


REȚETA VIDEO DE TURTĂ DULCE

Ingrediente pentru aluat

  • 3 gălbenușuri
  • 400 g zahăr (împărțit în 2)
  • 100 ml apă
  • 200 ml lapte
  • 2-3 lingurițe scorțișoară (sau după gust)
  • 1 plic (7 g) amoniu pentru prăjituri
  • 50 g untură
  • 950 g făină

Ingrediente pentru glazură

  • 3 albușuri
  • 250 g zahăr praf




Cum se face turta dulce

  1. Este bine să începeți pregătirea turtelor dulci cu o seara înainte. Nu o să vă mint, este ceva de lucru la ele, dar treaba este relativ ușor de făcut. Deci facem aluatul cu o seară înainte, pentru că trebuie să stea în frigider peste noapte (nu-i musai noaptea, dar e mai comod), sau cel puțin 5 ore.
  2. 200 de g de zahăr se caramelizează la foc mic și se stinge cu 100 de ml de apă. Atenție! Turnați toată apa dintr-o dată peste zahărul caramelizat, pentru că va fierbe instantaneu și va stropi dacă o turnați încet. Se lasă să mai fiarbă câteva minute până se topește tot caramelul și se transformă într-un sirop. Se lasă la răcit.
  3. Între timp se pregătesc restul ingredientelor într-un vas: cele 3 gălbenușuri, laptele, bicarbonatul de amoniu, 200 de g de zahăr, scorțișoara și untura. Se amestecă bine. Când este rece, se adaugă și siropul și se omogenizează cu restul compoziției.
  4. Se adaugă treptat și făina și se încorporează până când obținem un aluat vârtos. În funcție de făină și mărimea ouălor, este posibil să încapă undeva între 900 g și un kg de făină.
  5. Se împachetează aluatul în folie și se dă la frigider peste noapte sau minim 5 ore. Este un aluat destul de dificil de lucrat, pentru că dacă e rece din frigider este destul de tare, iar dacă se încălzește devine lipicios. Așa că am l-am tăiat în bucăți mai mici pe care le-am întins mult mai ușor decât dacă aș fi încercat să întind întreaga bucată.
  6. Așadar, am întins aluatul în foaie de aproximativ jumătate de cm grosime. Dacă le doriți mai umflate, puteți să întindeți foaia și mai groasă. Am decupat formele și le-am pus în tavă pe hârtie de copt. Le-am dat la cuptorul preîncalzit la 180 °C, pentru aprox. 5 minute Când sunt gata, trebuie să fie puțin aurii, dar încă moi. Va mirosi destul de urât amoniacul când le coaceți, dar după ce se răcesc, mirosul va dispărea complet.
  7. În sfârșit, ne apucăm și de glazură. Albușurile de ou la temperatura camerei, se bat spumă tare cu foarte puțină sare. Se adaugă trepatat câte o lingură-două de zahăr praf și se bate în continuare până când  îl încorporăm pe tot, chiar dacă vi de pare mult.
  8. Le puteți orna cu glazura obținută sau le puteți glazura în întregime, după poftă și fantezie. Dacă reușiți să le glazurați cât sunt calde se vor usca foarte repede, dacă nu tot se usucă în 2-3 ore.
  9. Atenție! Imediat după ce se răcesc, turtele se vor întări puțin, dar se vor înmuia în câteva ore și vor deveni din ce în ce mai fragede pe măsură ce stau. Este bine sa fie păstrate într-un vas acoperit sau în pungă de hârtie, după ce s-au uscat.

Pofta buna!

turta dulce2

turta dulce1

 

2 Comments

  1. Mulţumesc pentru reţetă. Iupiiiiiiiiiii am reuşit 🙂
    De vreo 4 ani fac turtă dulce pentru Crăciun, foarte fain de făcut, de pus în brad, de dat cadou, dar nu neapărat faină de mâncat până anul ăsta. De obicei până la Crăciun erau beton şi nu le mâncam, mai mult le admiram. Daaaar anul acesta am învins datorită reţetei tale.
    Super delicioase. Mulţumesc din nou

  2. Cristina Ciuta

    Reteta testata. Pentru mai multa aroma merg chiar 4-5 lingurițe de scorțișoară, iar timpul de coacere e ceva mai mare, cam 10 min… Daca întindeți aluatul în foaie mai groasa, turtele ies mai pufoase, într-adevăr.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*