Coaste de porc (scăricică) afumate la grătar – rețeta video

coaste3

Un nou episod din seria „Grătar pentru Maniaci“ ne aduce mai aproape de vară, de mai mult timp petrecut în aer liber, alături de cei dragi. Vă propun să încercați o nouă rețetă de coaste de porc la grătar, coapte încet și afumate exact cât trebuie, iar la final înmuiate în sos BBQ pentru și mai multa savoare. Vă promit că vor face senzație.

După aproximativ 3 ore de slow-grilling carnea de pe coaste este fragedă și moale și se desprinde ușor de pe os. Nu este nevoie nici de fierbere nici de altă gătire prealabilă, așa cum am văzut în multe rețete, ci doar de răbdare. Veți vedea că rezultatul merită așteptarea.

REȚETA VIDEO DE COASTE DE PORC SAU SCĂRICICĂ AFUMATE LA GRĂTAR CU SOS BBQ

Ingrediente

  • 4 bucăți costiță de porc (aproximativ 300 g fiecare)
  • sare, piper
  • muștar
  • usturoi praf
  • condimente pentru carne de porc (rub)
  • sos BBQ
  • puțin suc de mango  (sau mere)
  • 1 pahar bere
  • 1-2 lemne de afumare

Cum se fac Coastele de porc afumate la grătar

  1. Am ales 4 șiraguri de coaste degresate și gata porționate. Este important să îndepărtăm pielița aceea de pe partea cu oasele. Vedeți video pentru o metodă simplă de îndepărtare. Coastele trebuie să fie proaspete sau decongelate și aduse la temperatura „camerei“.
  2. Condimentăm coastele cu sare, apoi le ungem bine cu muștar. Continuăm cu praf de usturoi și piper apoi cu un mix de condimente uscat pentru carne de porc (rub) pe care il aplicăm din abundență. Apăsăm ușor pe suprafața cărnii pentru a lipi cât mai bine condimentele. Le lăsăm minim 30 de minute să se odihnească împreună.
  3. Între timp pregătim jarul. Vom folosi bricheți cu ardere lentă. Aceștia pe care i-am folosit eu,  de la Outdoorchef sunt fabricați din lemn de stejar și fag și au o ardere îndelungată de peste trei ore. Am folosit aproximativ 1,5 kg de cărbuni în cele trei ore. Jarul este perfect atunci când bricheții / cărbunii încinși sunt acoperiți de o peliculă de cenușă. Așezăm cărbunii doar într-o parte a grătarului.
  4. Așezăm coastele pe suportul special. Suportul are rolul de a feri coastele de căldura puternică, directă. El le dă posibilitatea să se coacă, încet. Pentru că sunt așezate oblic, grăsimea nu curge direct ci se prelinge pe toată suprafața coastelor, dându-le savoare. De asemenea nu le lasă sub nicio formă să se ardă.
  5. Vom plasa suportul în zona grătarului fără jar dedesubt, cu partea fără carne a coastelor îndreptată spre cărbuni. Oasele expuse spre jar vor feri carnea de căldura puternică și aceasta nu se va usca, rămânând suculentă.
  6. În tăvița specială a grătarului turnăm opțional un pahar de bere sau apă, iar în jar, adăugăm un lemn de afumare. Eu am folosit o bucată de doagă de butoi de rom, dar puteți folosi  orice aromă vă place.
  7. Încercăm să păstrăm sub capacul grătarului 150-160 °C. dacă este nevoie, mai adăugăm din când în când câțiva bricheți sau cărbune.
  8. La fiecare oră deschidem capacul grătarului și  hidratăm coastele cu un amestec de suc de mango (sau suc de mere) și puțin sos BBQ. De asemenea le putem întoarce în suport și le putem schimba locul între ele, pentru a le asigura o coacere uniformă.
  9. Coastele sunt gata atunci când carnea se retrage pe oase aproximativ, 1/2- 1 cm. la final, în ultima jumătate de oră le puteți întoarce cu carnea spre cărbuni, sau chiar le puteți așeza puțin direct pe grill pentru a obține o crustă crocantă. Coastele mele, pentru că au fost destul de mici au avut nevoie de aproximativ 3 ore pe grătar. Unele mai mari pot fi lăsate chiar si 5 ore.
  10. Când sunt gata le ungem generos cu sos BBQ  și le lăsăm 15 minute să se odihnească înainte de a le servi.

Diferența  dintre niște coaste bune și niște coaste perfecte o fac trei lucruri: suportul, capacul grătarului și cărbunii/ bricheții folosiți. Nu este nevoie să le fierbeți în prealabil. Fierberea nu face decât să înlăture gustul și să lase carnea fadă și fără nicio savoare.

Poftă bună!

coaste2

coaste1

2 Comments

  1. Foarte bune costitele astea,multumim pentru reteta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*