Musaca de vinete

musaca de vinete5

Este o musaca (moussaka) de vinete în stil grecesc, o mâncare sățioasă cu gust de vară și soare, cu vinete și roșii proaspete și cu sos cremos. Acum vinetele sunt cele mai bune pentru că este sezonul lor așa că vă invit să o încercați și voi. Nu este complicat de făcut, dar recunosc că pregătirea ia ceva timp. Totuși dacă o pregătiți alături de cei dragi, va fi o experiență foarte plăcută, vă promit!

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 500 g carne tocată de porc
  • un cățel de usturoi
  • o ceapă
  • 150 ml de roșii
  • oregano uscat
  • sare, piper
  • 50 g unt
  • 400 ml lapte
  • 3 linguri făină
  • puțin ulei de măsline extravirgin
  • 1 roșie mare
  • 2 cartofi fierți

Cum se face Musaca de vinete

  1. Pregătim o tocăniță din carnea tocată, ceapă, usturoi , puțin ulei de măsline, și sucul de roșii. Tăiem ceapa mărunt și o punem la călit împreună cu usturoiul mărunțit. Adăugăm carnea tocată și le lăsăm să fiarbă în suc propriu 5 minute. Adăugăm sucul de roșii și lăsăm tocănița să fiarbă aproximativ 30 de minute până scade. Amestecăm ocazional și condimentăm cu oregano, sare și piper după gust.
  2. Vinetele se pot curăța de coajă sau se pot lăsa așa. Coaja este perfect comestibilă. Vinetele se taie felii groase de aproximativ 0,5 cm care se sărează și se stropesc cu puțin ulei de măsline (sau ulei de floarea soarelui) și se rumenesc într-o tigaie antiaderentă, pe ambele părți până se înmoaie. Am văzut în foarte multe rețete că vinetele se prăjesc în baie de ulei, dar nu este nevoie. Dimpotrivă, astfel le vom împiedica să absoarbă cantități uriașe de ulei.
  3. Pregătim sosul bechamel după cum urmează:
    Punem 300 de ml de lapte la fiert. Adăugăm sare și puțin piper după gust. Separat amestecam cu un tel 100 ml lapte si faina.  Cand laptele incepe sa fiarba, turnam crema obtinuta si amestecam cu telul. Fierbem la foc mic 25 de minute si amestecam in continu cu un tel, pana cand compozitia se ingroasa. Cantitatea de făină poate varia în funcție de cât de fluid îl vrem. La final, adăugăm un cubuleț de unt (cam 1 lingură) și omogenizăm cu telul. (puțină nucșoară va da un gust perfect sosului).
  4. Așezăm musacaua într- un vas ceramic termorezistent sau într-o tavă antiaderentă (unse cu puțin unt) după cum urmează: un strat de felii de cartof fiert, un strat de vinete, un strat de carne tocată, un nou strat de vinete și sos bechamel. Decorăm cu felii subțiri de roșie.
  5. Dăm musacaua la cuptor la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute sau până când se formează o crustă aurie.
  6. Se servește imediat sau se păstrează la frigider. Se poate servi și rece, sau reîncălzită la microunde sau la cuptor.

Poftă bună!

 

musaca de vinete1

musaca de vinete2

musaca de vinete3

musaca de vinete4

musaca de vinete6

One Comment

  1. David de la Castel

    Ghici ce, am mancat azi 🙂
    Ghici ce? I-am pus pe bucatarii nostri sa va urmaresca blogul si sa isi imbunatatesca mereu skill-urile cat si preparatele cu diverse idei de pe blog.

    Se pare ca totul da roade, mancarea e tot mai gustoasa si mai frumos aranjata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*