Souvlaki- frigarui grecesti

Souvlaki este o reteta straveche greceasca, foarte cunoscuta, asemanatoare kebabului. Este vorba despre bucati de carne de porc, miel, pui sau chiar peste, insirate pe frigarui, adesea insotite de legume ca ceapa sau ardei. Exista dovezi arheologice datand din secolul 17 i.e.n. care atesta ca pe atunci se pregateau astfel de frigarui (vedeti foto mai jos)

Astazi Souvlaki este considerata o reteta fast-food care se serveste de cele mai multe ori  cu cartofi prajiti. (N-am inteles niciodata de ce  in foarte multe locuri din Grecia se serveste si cu cartofi si cu orez, de parca n-ar fi destul unul din ele). Desigur, frigaruia in sine este inofensiva si cat se poate de sanatoasa, fiind gatita la gratar. Nu ne obliga nimeni sa o mancam cu cartofi prajiti. Cu un sos tzatziki  e suficient zic eu. De asemenea aceste frigarui se mai serevsc si cu  „Pita”- un fel de lipie greceasca.
Ingrediente:
500 g cuburi de carne de pui (sau porc, sau miel)
ardei gras rosu si verde
condimente uscate: oregano, cimbru, busuioc (1 lingurita din fiecare)
(daca folositi ierburi proaspete puteti dubla cantitatea)
2 lamai medii
sare si piper
3 linguri ulei de masline extravirgin (sau de care aveti)
frigarui de lemn inmuiate in apa
*optional ceapa
In primul rand va poftesc aici sa cititi principiile de baza ale pregatirii frigaruilor, ca sa va iasa perfect.
Incepem prin a pregati o marinada din  ulei de masline si zeama de la o lamaie, sare, piper si condimentele insirate mai sus, in care vom inmuia bine bucatile de carne. Ba chiar le vom lasa sa stea in aceasta marinada vreo 2 ore la frigider.
Desigur, daca veti inlocui uleiul de masline cu ulei de floarea soarelui, gustul nu va mai fi acelasi, dar va fi bun si asa.
Insirati bucatile de carne pe frigarui, alternand carnea cu ardei si/sau ceapa

Frigaruile nu se vor gati deasupra flacarilor ci deasupra jarului, sau chiar undeva langa el daca acesta este prea aproape de gratar si arde. Frigaruile nu trebuie sa fie carbonizate ci doar rumenite.
este valabil si pentru cele pregatite in tigaie. In acel caz, vom folosi foc mediu.

Sunt gata cand carnea este moale si gatita bine pana in centru. Verificati, apoi serviti frigaruile Souvlaki stropite cu zeama de lamaie, cat sunt fierbinti.

Pofta buna!

Ramasitele unui gratar ceramic folosit pentru Souvlaki- sec XVII ien. Sursa: wikipedia

Un comentariu

  1. Inveliti bucatile de carne de pui,in feliute de bacon,sunt bestiale.Asa vomandam cand eram in Grecia……ce vremuri bune.:-)

Spune-ne parerea ta