Gyros

 Gyro sau Gyros este o reteta greceasca cu influente turcesti. este o inventie relativ recenta si astazi este considerata fast-food. Este un fel de sandwich cu pita greceasca, carne rotisata, cartofi prajiti, tzatziki, rosii si ceapa.
Carnea trebuie sa fie grasa si suculenta. Daca nu este grasa se adauga fasii de grasime/slanina. se poate folosi carne de porc, de vita, vitel  sau miel, sau combinatii.

Desigur, exista zeci de variante de gyros, cu sosuri diferite sau salate diferite, iar pentru turistii conservatori se gaseste inclusiv cu mustar si ketchup. Eu l-as pastra insa simplu, doar cu tzatziky pentru ca e mult mai gustos. Pita nu este absolut obligatorie, gyros-ul putand fi servit si in farfurie, fara aceasta.

Sigur, acasa n-o sa ne punem sa rotisam o cantitate mare de carne, dar putem sa folosim frigaruile in acest scop.
Ingrediente:
carne grasa de porc
ulei de masline extravirgin
condimente: sare, piper, patrunjel uscat, pudra de usturoi, oregano
tzatziki (reteta aici)
rosii
ceapa
cartofi prajiti
*pita greceasca optional (o reteta buna gasiti aici)- se poate inlocui cu lipie din comert sau cu paine
Taiem carnea in bucati maricele  de 4-5 cm diametru si 1 cm grosime. Nu uitati, carnea trebuie sa fie grasa. o stropim cu putin ulei de masline pt gust si apoi o condimentam generos cu ierburile insirate mai sus. Insirat-le pe o frigaruie matalica sau una de lemn inmuiata in apa  Prajim la foc mediu pe tigaia grill sau pe gratar. o intoarcem constant pe toat e partile, pana cand se rumeneste bine si crocanta pe margini. Nu trebuie totusi sa se arda.
Cu un cutit ascutit, taiem carnea bine prajita de deasupra si continuam s-o prajim pe cea ramasa pana cand terminam toata frigaruia. Exact cum ati vazut ca se face cu shaorma. Folositi un cleste de gratar pentru ajutor.
Daca nu vreti sa va compliati, pueti sa prajiti bucati mai mici de carne astfel condimentata intr-o tigaie. Rezultatul va fi asemanator
Serviti carnea cu cartofi prajiti, o salata de ceapa si rosii si cu muuult  tzatziki! Puteti stropi din nou cu ulei de masline, daca va place!
Pofta buna!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*