Cum se fierbe laptele corect si de ce?

De ce trebuie fiert laptele?

Laptele (de vaca, capra, bivolita sau oaie) este un mediu perfect pentru dezvoltarea parazitilor sau bacteriilor. Acestea se pot transmite direct in lapte de la animale sau se pot dezvolta datorita manipularii defectuase a celor care mulg laptele.

Laptele pasteurizat sau ultrapasteurizat (UHT) din comert, este deja tratat termic si nu mai trebuie fiert.


Laptele crud, cumparat de la piata sau de la cunostintele de la tara trebuie fiert obligatoriu. Chiar daca proprietarul animalelor va este cunoscut si stiti ca e curat! Parazitii si ouale acestora, precum si bacteriile sunt microsopice, nu se vad!

Cum fierbem laptele?

Pentru rezultatele cele mai bune, vom folosi o oala de calitate cu fund dublu de inox. exista si oale speciale pentru fiert laptele intre ai caror pereti se toarna putina apa.

Oala trebuie sa fie incapatoare, de la nivelul laptelui rmaannd inca cel putin 5 cm pana la margine.

Vom fierbe laptele la foc mic, pana cand acesta da in clocot si „umfla”. cu o furuclita curata dam spuma la o parte si il lasam sa fiarba in continuare pentru inca cateva minute. Macar cinci minute, desi unii medici recomanda chiar 15 minute. Unii paraziti mor mai greu.

Nu trebuie sa va mai spunc a inainte de fierbere si dupa ce se va raci il vom pastra la frigider, intr-un recipient acoperit, de preferat de sticla.

Daca laptele este vechi sau a fost tinut intr-un recipient murdar sau la temperatura necorespunzatoare, el se va strica imediat ce il puneti la fiert.

Iata si cateva dintre pericolele  care se transmit, traiesc si se inmultesc in lapte: Salmonella, E. coli, Campylobacter, criptosporidioză, tuberculoza, lepto­spiroza, listerioza, hepatita A, poliomielita sau chiar holera.

Va doresc multa sanatate!

Spune-ne parerea ta