Cum cantarim corect ingredientele

Pentru unele retete foarte stricte este foarte important sa cantarim corect ingredientele. Veti zice ca e simplu, ca doar avem cantar sau cana gradata… Ei bine nu e chiar asa. E foarte important sa stim sa le folosim. De foarte multe ori dam vina pe reteta  (se mai intampla sa fie si reteta de vina, nu zic nu), cand de fapt noi suntem aceia neatenti.

1. Cantarul

Il folosim de obicei pentru a cantari ingredinete solide, dar nu numai, pentru a masura gramele sau kilogramele. (prescurtare g, kg)

Pentru acuratete, folositi doar cantare special construite pentru bucatarie. Ele au o precizie mai mare.

Cantarul de bucatarie trebuie sa stea pe o suprafata dreapta si tare. Daca este inclinat nu va cantari corect. daca folositi un vas in care puneti ingredientele, cantariti-l separat si nu uitati sa apasati functia TARA. Sau daca cantarul este unul clasic si nu are o asemenea functie, adunati greutatea vasului gol la cantitatea pe care o aveti de cantarit.
Daca cantarul este unul electronic, aveti grija ca bateria acestuia sa nu fie pe terminate. Cand bateria este slaba, cantarul va da eroare.

2. Vasul gradat

Folosim vasul gradat pentru a masura lichidele, adica mililitri sau litri (prescurtare ml, respectiv l)

Niciodata atunci cand masuram lichide cu un vas gradat, nu il tinem in mana. Si asta pentru ca nu il vom tine drept, iar erorile vor fi mari. Vasul trebuie sa stea pe masa sau pe alta suprafata plana, tare si dreapta, in asa fel incat gradatiile vasului sa fie paralele cu aceasta suprafata.

3. Lingura, cana, lingurita

Daca va plac retetele straine, in special cele de pe blogurile americane sau anglezesti le veti gasi masurate in linguri , lingurite si cani. Nu este vorba despre tacamuri si cani obisnuite ci unele standard, anume fabricate pentru masurat. Le gasiti si la noi in comert in unele supermarketuri.

Aceste cantitati standard sunt greu de convertit in grame, pentru ca fiecare ingredient are alta densitate. De exemplu o cana de zahar nu va avea acelasi numar de grame ca si o cana fulgi de cocos.

In retetele romanesti, de cele mai multe ori, insa, este vorba de linguri, si cani din gospodaria fiecaruia. Cat de pline trebuie sa fie ele, iar canile cat de mari (de obicei cana are 250 ml), asta va voi povesti intr-un articol viitor. De obicei, le veti intalni in retete care nu sunt foarte pretentioase si in care este importnat sa respectati, in mare, doar proportia ingredientelor (adica sa folositi aceeasi cana sau aceeasi lingura pentru a masura toate ingredientele)

Succes!

Spune-ne parerea ta