Tarta Tatin este o tarta rasturnata, in care fructele, de obicei mere, sunt caramelizate cu zahar si unt, inainte de coacere. Este foarte usor de facut si foarte gustoasa. Tarta se poate face cu diferite fructe : pere, gutui, piersici, ananas. Exista inclusiv variante cu rosii sau ceapa.
▲ Pentru a face aceasta tarta aveti nevoie de o tigaie cu maner de metal sau de o tava sau cratita de inox. este important ca manerele sa nu fie de lemn sau plastic, pentru ca trebuie bagata in cuptor.
▲ De asemenea sunt de evitat vasele emailate sau teflonate pentru care temperatura pe care o atinge caramelul poate sa fie prea mare, riscand sa se distruga.
Ingrediente:
4 mere
8 linguri de zahar
400 g aluat foietaj
(putina faina pentru intins aluatul daca este cazul)
50 g unt
optinal- putina scortisoara
optinal- putin zahar vanilat
In tigaia (sau cratita) in care vom face tarta punem zahar la topit, pe foc mic. Amestecam sa se topeasca si sa se caramelizeze uniform.
Curatam merele si le taiem felii (le putem lasa si sferturi sau jumatati daca sunt mai mici, dar atunci trebuie sa punem mai multe- vedeti voi cam cate ar incapea in tigaie).
Preincalziti cuptorul.
Cand zaharul incepe sa devina auriu- inchis, inchidem focul si adaugam untul, amestecand. Vom obtine un caramel lipicios in care trebuie sa aranjam feliile de mere. Le puteti aranja frumos, sau le puteti pune pur si simplu in asa fel incat sa ocupe tot fundul tigaii. Optional, presarati deasupra scortisoara si/sau zahar vanilat.
Pregatiti aluatul de foietaj. Daca nu este intins, incercati sa il intindeti in forma rotunda, gros de aproximativ 0,5 cm, cam de marimea tigaii. Faceti asta folosind o sucitoare (facalet) pe masa pudrata cu faina. Daca aluatul este deja intins, decupati-l de forma si dimensiunea tigaii, cu ajutorul unui cutit.
Asezati foaia de aluat in tigaie, peste mere, apasand usor marginile in interior cu ajutorul unei linguri.
▲ Atentie, tigaia si tot ce e in ea este foarte fierbinte!
Introduceti tigaia in cuptor si coaceti tarta la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute sau pana cand devine aurie.
Cand aluatul de foietaj de deasupra este copt si rumenit frumos, scoateti tarta si lasati-o sa se raceasca. Cand o puteti manevra, rasturnati-o pe o farfurie. Puneti farfuria cu fata in jos pe tigaie, apoi prinzandu-le pe amandoua, intoarceti-le invers. Ridicati tigaia si tarta va ramane pe farfurie. Nu va faceti griji, tarta nu va ramane lipita.
Tarta se poate raci la frigider si servi cu frisca dar este grozava si calduta, asa simpla.
Pofta buna!