Cum se face iaurtul grecesc?

Tzatziki- cu iaurt grecesc servit la o taverna greceasca 🙂


Iaurtul grecesc nu este un iaurt cu mult diferit fata de cel obisnuit. El difera doar prin consistenta lui. Se face exact la fel ca si iaurtul normal, doar ca dupa aceea este lasat la scurs, obtinandu-se astfel o textura cremoasa.

Asadar, ori ca faceti iaurtul voi insiva, ceea ce va recomand, ori ca il cumparati gata facut. Cu cat iaurtul va fi mai gras, cu atat rezultatul va fi mai cremos si mai gustos. Reteta de iaurt de casa o gasiti aici. 

Cum se face:

1. Aveti nevoie de o sita sau  strecuratoare si o panza curata sau un tifon. De panza sau tifon va puteti lipsi daca aveti o sita foarte deasa.

2. Asezati panza in sita. Si turnati iaurtul. Puneti sita intr-un vas. acoperiti totul cu un capac, ca sa nu ia mirosuri din frigider, si asezati totul in frigider.

3. Lasati la scurs intre 2 si 6 ore, sau chiar peste noapte, in functie de cat zer contine iaurtul. Nu va temeti, nu veti obtine branza. Braza nu se face din iaurt. procedeul este aproape acelasi , dar produsul final difera. Trebuie sa obtineti un iaurt cremos si consistent.  Gustul acrisor va depinde de cat este iaurtul de fermentat. pentru un gust mai pronuntat se poate tine cateva ore la temeperatura camerei.

Atentie! Mare parte din iaurturile din comert, in special cele cremoase, contin amidon sau alti agenti de ingrosare si prin urmare nu veti putea scurge zerul. De aceea este bine sa folositi iaurt din comert cat mai autentic, din acela care are putin zer deasupra atunci cand il deschideti.

Acum stiti cum se face iaurtul grecesc! va doresc spor la tzatziki si deserturi delicioase!

Pofta buna!

Un comentariu

  1. Nu prin consistenta difera, ci prin continutul dublu de proteine.

Spune-ne parerea ta