Sos de rosii

Sunt multe retete de sos de rosii, si ele difera de la regiune la regiune si de la gospodarie la gospodarie. In partea mea de tara, adica in Banat, sosul de rosii se face dulce. Balansam intr-un fel gustul acrisor si acid al rosiilor, cu ajutorul zaharului. Uneori se face si picant sau condimentat cu diverse arome. Eu m-am gandit sa va arat cum se face varianta de baza si de aici sunteti liberi sa il condimentati cum doriti. Il puteti folosi ca si garnitura la fripturi de pasare si nu numai, langa piure de cartofi, ca marinada pentru chiftelute., ca si garnitura pentru rasol, etc. Nu este greu de facut, trebuie doar sa incercati.

Ingrediente:

3 linguri de pasta de rosii sau 300 ml bulion/ suc de rosii
1 litru de apa sau supa de legume sau pui
3 linguri de faina (+ 1 lingura daca folositi bulion)
2 linguri de zahar
sare si piepr dupa gust
 optional: boia de ardei, un sfert de frunza de dafin
Pentru ca sosul sa iasa fara cocoloase, trebuie sa folositi un tel in forma de para- il vedeti in fotografiile de aici. Este special facut pentru asta. Eu am mai multe marimi si le folosesc in functie de cantitatea pe care am nevoie sa o omogenizez.
Sosul se poate face si cu rantas adica cu faina prajita in putin ulei dar este foarte indigest. Am renuntat sa mai fac asta de multa vreme. Va recomand aceasta varianta fara prajeala.
Amestecati faina cu putina apa si omogenizati cu telul. Adaugati apa si amestecati pana cand aluatul se subtiaza si curge. Puneti la fiert restul de apa cu pasta de rosii. Adaugati zaharul si amestecati. Cand incepe sa fiarba in clocot adaugati compozitia cu faina, amestecand tot timpul cu telul. Amestecati in continuare pana cand sosul se ingroasa. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Daca va place puteti adauga si un sfert de frunza de dafin, dar nu mai mult pentru ca este un condiment foarte puternic.  Pentru o culoare rosie intensa, puteti adauga si pana la o lingurita de  boia de ardei dulce, cu conditia sa fie de buna calitate, pentru a nu strica gustul sosului. Lasati inca un minut- doua sa  fiarba cu condimentele, amestecand bineinteles, apoi sosul este gata.
Daca vi se intampla sa iasa cu cocoloase, nu este nici o problema. Sosul nu se arunca ci se strecoara printr-o sita fina.
Pofta buna!
P.S. Aveti grija la pasta de rosii pe care o folositi, s-ar putea sa fie deja sarata.
P.P.S. daca sosul se raceste si doriti sa-l reincalziti pe aragaz, adaugati putina apa si amestecati in timp ce se incalzeste.

 

 

6 Comments

  1. Diaconta

    Foarte mult imi place

  2. f bun bv bv bv bv bv cu pasta rosii l-am facut

  3. Alone in Holy Land

    Sint nevoita, din motive de sanatate sa urmez o dieta gluten-free o perioada mai lunga, si nu stiu cum se face, dar tot la sos de rosii ma gindesc…Oare pot sa ii dau consistenta necesara unui sos cu ajutorul fainii de porumb sau amidonului? Nu sint foarte priceputa in ale bucatariei si nu vreau sa o dau in bara…Multumesc!

  4. Multumim fi sanatos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*