Piept de pui von Brukenthal

Va povesteam zilele trecute despre „expeditia” mea culinara, in cautarea retetelor boieresti, impreuna cu Transavia la Palatul Brukenthal din Avrig. Am ajuns ieri la resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal, un loc incarcat de istorie si traditii. Imediat ce intri pe poarta palatului te trezesti intr-o splendida gradina baroca, undeva cu peste doua sute de ani in urma si te astepti sa vezi din clipa in clipa domnite si boieri plimbandu-se pe aleile care pastreaza si astazi parfumul Transilvaniei din secolul al XVIII- lea.

Gradina palatului nu avea doar rol decorativ ci si unul pragmatic, pentru ca aici Samuel von Brukhental a incercat cu mare pricepere sa cultive plante noi si exotice: ananasi, curmali, arbori de cafea, portocali… Va dati seama ca in Transilvania acelor vremuri era considera un excentric. Bineinteles ca fructele si legumele cultivate in gradina si in orangerie, ajungeau pe masa baronului preparate cu mare pricepere de bucatari renumiti de atunci.

Ne-am delectat si noi cu cateva astfel de retete pe care doamna Lenuta , una din bucataresele conacului si ajutorul ei de nadejde, Anuca le cunosc foarte bine si le gatesc extraordinar. Desi astfel de retete nu le gasiti in meniul de zi cu zi, doamnele le pregatesc cu multa placere pentru doritorii gurmanzi. Iata una din preferatele mele, tocmai pentru ca are mare legatura cu extravaganta pe care a dovedit-o baronul cultivand plante exotice in aceasta zona la poale de munte, pe care o puteti incerca si voi pentru ca e foarte usor de preparat – Pieptul de pui von Brukenthal, adica piept de pui cu susan, legume trase in unt si sos de ananas.

Ingrediente:500 g piept de pui dezosat feliat Fragedo Delicat
jumatate de telina mica
un morcov
o legatura de rosii cherry
100 de g de seminte de susan
1 ardei gras
1 ceapa mica
2-3 oua de casa
50 g faina
cateva buchetele de broccoli
o mana de spanac
ulei pentru prajit
putin unt
sare, piper dupa gustpentru sos:
ulei
1 ou
ananasul din jumatate de conserva
sare, piper dupa gustIntr-o oala punem 1 litru de apa cu doua lingurite de sare la fiert. Curatam legumele telina, morcovii, ceapa si ardeiul si le taiem julien si le punem la fiert impreuna cu buchetelele de broccoli pentru aproximativ zece minute. Apoi le sotam in putin unt, iar la final adaugam o mana de spanac si le condimentam cu sare si piper dupa gust. Le mai lasam un minut si gata. Intre timp pregatim sosul la rece. Facem o maioneza din galbenus de ou si ulei de floarea soarelui (ou din gospodaria proprie a palatului, in acest caz) in care, la final adaugam jumatate din ananasul din conserva, dupa ce am scurs sucul, maruntit bine cu blenderul. Tineti minte sosul acesta pentru ca e extraordinar si merge la orice fel de carne alba, in special la cea de pui.

Intr-o tigaie punem ulei la incins. Fasiile de piept de pui, gata pregatite in caserola Fragedo Delicat, le taiem doar bastonase, le condimentam cu sare si piper si le dam prin faina, ou si susan, apoi le prajim in baie de ulei pana cand devin aurii si crocante. Apoi intr-o alta tigaie sotam rosiile cherry in putin ulei de masline timp de doua minute. Asezam totul pe un platou mare, acoperim carnea cu sos de ananas din belsug si ne desfatam alaturi de cei dragi, ca in vremurile de demult.

Pofta buna si ramaneti alaturi de noi pentru ca mai avem cateva povesti minunate de aici!

 

9Comentarii

  1. O retete eleganta si apetisanta!

  2. ananas din conserva….

  3. Foarte frumoasa reteta si pozele! Felicitari!
    Ana

  4. Rotaru Gabriela Tatiana
    Arata foarte bine,cred ca e f.gustoasa aceasta reteta,felicitari!

  5. Sosul de ananas este, asa cum zici si tu, un sos excelent pentru carnea de pui. si mie si sotului meu ne plac retetele tale foarte mult. Felicitari pentru tot ce faci pe blog.

  6. Prima poza este superba, iar locatia este de nota 10. Multumim pentru toate retetele.

  7. anca petrovici

    Tocmai am hranit populatia casei cu minunea de pui, a fost excelent, multumesc pt idee 🙂

  8. oh,din nou eu,antonela…20 min mai tarziu dupa primul meu comentariu:nu-mi vine sa cred ca nu te-am descoperit mai repede…esti extraordinar ca ne impartasesti aceste retete minunate,am mai adaugat una pe lista mea de preferate:piept de pui von Vrukenthal…iar pozele postate alaturi de retete chiar ne ajuta…chiar sunt o gurmanda si abia astept sa gust din aceste minunate retete…o zi placuta in continuare…pa pa

Spune-ne parerea ta