Choux à la crème

Am tot incercat de-a lungul timpului mai multe retete de ecler sau Choux a la creme, dar nici una dintre ele nu mi-a iesit la fel de bine ca asta. Teoretic nu sunt greu de facut, dar o jumatate de ou in plus sau in  minus face diferenta. De data asta nu a fost nevoie sa cantaresc nimic.  Mai ales ca printre elecrocasnicele/electronicele care mi s-au stricat anul asta (pc, aspirator, masina de spalat, telefon, mixer) s-a numarat si cantarul. Ba chiar au iesit mult mai bine dacat am anticipat. Am facut reteta exact cum va spun mai jos si au iesit 40 de choux-uri/eclere.

Ingrediente

1 cana ulei
2 cani apa
2 cani faina (00)
8 oua
jumatate de lingurita rasa de sare
(1 cana are 250 ml)
umplutura
3 budinci de vanilie
lapte pentru budinci (1,5 l)
100 g unt
200 ml frisca
sau reteta pentru crema fiarta de aici
 Se fierbe apa cu uleiul si sarea. Cand fierbe tare, se ia de pe foc si se adauga toata faina deodata. Se amesteca rapid cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza. Se lasa la racit,  apoi se adauga ouale, pe rand si se amesteca bine cu lingura de lemn pana cand se incorporeaza unul cate unul. Cu o lingurita sau un posh se pun choux-urile in tava unsa cu ulei sau pe hartia de copt.  Nu trebuie sa fie mai mari decat o nuca si trebuie sa fie la o distanta de cel putin 7 cm unul de celalalt. Cuptorul trebuie infierbantat bine in prealabil. Se coc la foc iute (mare) pentru primele minute sau pana cand se umfla/ cresc iar apoi se da focul la minim si se lasa sa devina aurii si sa se usuce bine. Daca nu sunt bine uscate in cuptor, choux-urile se vor lasa imediat ce le scoateti. Dupa e se racesc, se taie capace in partea superioara si se umplu cu crema, frisca si se orneaza cu zahar praf, caramel de zahar ars sau cu ciocolata daca vreti sa fie eclere.
Pentru crema, de data asta am facut  budinca la plic pe care am, amestecat-o cu putin unt cat a fost fierbinte.
Daca nu doriti asa de multe, puteti injumatati reteta, sau jumatate din ele le puteti lasa sa se usuce, le puteti pastra la loc uscat intr-o punga de hartie, iar peste cateva zile – 1 saptamana, le puteti umple cu budinca-se vor inmuia si vor fi ca proaspat facute.
Pofta buna!

20 Comments

  1. Buburuza Bubu

    Deschide usa, crestine
    Deschide usa, crestine
    Ca venim din nou la tine
    La multi ani, multi ani cu bine 🙂
    Sarbatori Fericite Dragilor

  2. Craciun fericit! Mai, sa stii ca mie nu mi-au iesit niciodata ca lumea eclerele, tot timpul se umfla in cuptor de numa numa si cand le scot se pleostesc de nu le pot umple. Am incercat nenumarate retete( imi iese bine painea, cozonacul, prajituri cu foi, cu blat, etc. dar eclerele inca nu am reusita sa le fac bune). Nu stiu daca o sa ma incumet cu reteta ta mai ales ca nu spui nimica despre marimea oualor! Oricum, foarte bine arata. Felicitari!

    • trebuie sa le pui la foc mare la inceput ca sa creasca si sa faca gaura in mijloc apoi sa lasi la foc mic sa se intareasca sopi nu o sa mai dea innapoi cand le scoti la rece

  3. Minunate ti-au iesit….Imi plac ca le poti umple cu crema dulce sau sarata, ca aperitive.
    Craciun fericit si implinirea tuturor dorintelor,alaturi de cei dragi !

  4. Ma tem rau de reteta asta, o las in seama unei matusi careia stiu ca ii iese super fain.:)
    Si apropo de electrocasnice sticate,…, credeam ca am eu o karma negativa de sarbatorile astea. Mixer stricat, robot de bucatarie,masina de splat, telefon,radio…
    Hai ca poate s-au stricat relele si de la anul o sa ne mearga mult mai bine!;)
    P.S. Merci de felicitare ff ingenioasa!

  5. Arata extraordinar de bine!

  6. Super poze ! Mie mi se par cel mai usor de facut choox-urile, imi ies de fiecare data ! Imi place tot ce prezinti !

  7. BM, iti doresc un nou An plin de realizari, fericire si multa sanatate!
    Choux-urile tale sunt mai mult decat perfecte iar prezentarea de zile mari, ca de obicei!

  8. Intra te rog la mine pe blog pentru ca te-am nominalizat la "Blogul anului 2012 ".
    Mult succes si An nou fericit !

  9. An nou fericit cu multă sănătate şi fericire alături de cei dragi!

  10. Cat de bine arata. Mi-ai facut anul dulce!

  11. compozitia se poate pune si in forma aceea de ornat torturi ? ca sa iasa gogoselele toate la fel ?

  12. Arata foarte bine!
    Am si eu o rugaminte, pt ca toate retetele de prajituri le fac numai de aici.. as dori si eu reteta de la prajitura mascota.. Nu am gasit deloc reteta pe care o facea mama mea.. Multumesc mult

  13. Choux à la crème se fac de fapt cu lapte. Vad ca reteta originala nu se gaseste pe nici un blog culinar romanesc. Pacat. Cu apa ies mai "infoiate", dar la gust nici nu se compara cu cele din lapte.

    Si bineinteles ca in loc de ulei, se poate folosi unt. . . muuuuult mai gustos. In reteta originala se folosea untura…

    Eu nu prea sunt de acord nici cu budincile sau cremele din plic….cand in casa ies creme delicioase si cu mult mai sanatoase.

    Oricum, pofta buna si succes celor care vor sa incerce reteta de aici.

  14. Deliciu! !!!!!

  15. Multumsc pt reteta, au iesit extraordinar de bune. Au crescut mult, s-au rumenit frumos si au avut un gust minunat. Le-am umplut cu crema de branza, marar si chimen.

  16. Anamaria C

    Multumsc pt reteta, au iesit extraordinar de bune. Au crescut mult, s-au rumenit frumos si au avut un gust minunat. Eu le-am facut sarate,umplute cu crema de branza, marar si chimen.

  17. ce temperaturi folositi ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*