Tocanita de mistret

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc Festivalul Catlanelor, in ultima zi a Zilelor Aradului 2012. Asa cum va spuneam intr-un articol anterior, am participat si noi, pentru a ajuta la strangerea de fonduri pentru Crucea Rosie. Am gatit o delicioasa tocanita de mistret. Multumim tuturor celor care au venit sa ne vada si sa guste din tocanita. De asemenea, multumim Paulei pentru ajutor si pentru cuvintele frumoase.

In acest an, a facut parte din echipa si Maya, fara ajutorul careia nu am fi reusit sa facem asa tocanita buna. Adevaru- i ca diferenta a fost facuta de ciupercile pe care le-a taiat ea si de condimentele pe care m-a ajutat sa le pun.

Ingrediente:
30 de kg carne de mistret

pentru bait:
2 l vin alb
0,5 l otet
20 g piper negru boabe
20 g ienibahar macinat
o mana frunze de dafin (un plic)
10 cepe
1 caciulie de usturoi
o creanga de cimbru
apa cat sa acopere carnea

pentru tocanita:
10 kg ceapa
5 kg ardei rosu
7 kg ciuperci
2 l vin (Cadarca de Minis din 2009)
20 g ienibahar macinat
2 lingurite ghimbir praf
2 lingurite cu varf de socortisoara
50 g pasta de ardei iute sau dupa gust
piper dupa gust
sare dupa gust
4 kg untura de porc

Carnea de mistret trebuie tinuta in bait cu minim 48 de ore inainte de a fi gatita. Asa ca se taie bucati si se pune in baitul pe care il preparam din ingredientele de mai sus. Este important sa nu punem sare. Carnea in bait se tine la rece (camera frig sau frigider )si se intoarce o data pe zi, pentru ca toate bucatile sa se patrunda uniform. Noi am  beneficiat de ajutorul doamnei Mariana de la Cantina Municipala Arad, careia ii multumim pentru ca ne-a oferit spatiul in care am putut tine si prepara carnea, in cele mai bune conditii.

Am ajuns si la tocanita propriu zisa. Ceapa am tait-o julien, iar ardeii i-am taiat cubulete mici. Le-am calit in untura de porc. Cand s-au inmuiat am adaugat carnea si le-am lasat sa fiarba la foc mic, in suc propriu aproximativ 3 ore. Bineinteles ca am si condimentat tocana, cu mirodeniile de mai sus. Sarea, insa am adaugat-o abia la sfarsit, pentru ca asa-i place carnii de mistret. Cu 20 de minute inainte sa oprim focul sub catlan, am adaugat vinul  si ciupercile taiate felii.

Ca sa  ajunga la toata lumea, am servit tocana impreuna cu cartofi natur.(aprox. 250 de portii)

Conform unui clasament neoficial, lumea zice ca a fost cea mai buna tocanita din festival. Va multumim tuturor!

12 Comments

  1. Delicious Flavours

    Mamaaaa cum arata!!! :))
    Felicitari, sunteti cea mai tare echipa! Va pup, nb.

  2. Immmm…ce bine arata.
    Si cu asa ajutor dragalas sigur a iesit ceva delicios

  3. Cel mai bun blog de food din Romania! Ai cele mai bune poze! Mult succes in continuare!
    Mirela

  4. Doamneee,ce delciu !
    Pot sa gust,cam 3 portii ?:))

  5. Am mancat din tocanita de mistret si a fost extraordinara.

    Ina

  6. Dobra Claudiu

    Si eu am mancat din ceaunul tau si am crezut ca este carne de vita. Acuma cand am citit la tine am fost placut surprins de cat de moale si gustoasa a fost carnea de mistret. Multumesc si sa ne traiesti bucatare!

  7. Doamne cat ma urasc pentru c-am ratat tocanita asta 🙁

  8. Cum sa nu fie buna tocanita asta cu un asemenea ajutor destoinic ???
    Cat despre carnea de mistret sunt sigura ca i-a dat o savoare deosebita….
    O nebunieeeeeeeeee tocanita asta.Bravo voua !!!Felicitari !

  9. Felicitari pentru actiune. Mistretul a fost sacrificat pentru o cauza nobila 🙂

  10. Acum problema e cine prinde mistretul, asa sa cumperi carne de mistret parca nu prea are haz, insa banuiesc ca voi ati cumparat carnea.

  11. simplu si bun

    Arata de milioane!

  12. Ce dor imi e de un preparat cu carne de vanat !!!! :(:( Sunt sigura ca a fost un deliciu , mai ales ca a contribuit si Maya !!!! 😉

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*