01 iunie 2012

Dulceata de trandafiri


Trebuie sa incercat aceasta dulceata. Este una din cele mai parfumate pe care le-am facut vreodata. E adevarat ca nu gasim trandafiri la supermarket, dar daca aveti o tufa in gradina, pe la bunici sau prin vecini, nu mai stati pe ganduri. 


Ingrediente:
250 g petale de trandafiri proaspeti
300 g zahar
putin apa
putina zeama de lamaie

Am spalat trandafirii sub jet de apa rece inainte sa le scot petalele. Mi s-a parut mai usor asa, dar puteti sa spalati si petalele dupa ce le-ati indepartat de pe codita trandafirului. Am rupt petalele si le-am pus intr-un vas. Am adaugat o mana din zahar si putina zeama de lamaie si le-am framantat pana cand au inceput sa devina zemoase. Le-ama coperit si le-am lasat putin la o parte. Intr-o alta oala (de sosuri preferabil) am pus restul de zahar si apa cat sa il acopere. Am pus amestecul la fiert la foc mic si am amestecat constant pana cand am obtinut un sirop lipicios. Am adaugat petalele si  le-am fiert incet, amestecand. Este gata cand petalele devin moi iar siropul se ingroasa putin. Cel mai bine este sa gustati.  

Pentru a pastra dulceata pentru iarna, o puteti conserva in borcane sterilizate (gasiti indicatii aici). dar la cat este buna, ma indoiesc ca va fi nevoie. 

Pofta buna!











31 de comentarii:

  1. Excelenta! Eu am de gand sa incerc cu flori de maces,daca scapam de ploaie pun si eu in aplicare experimentul.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mmm nici nu vreau sa-mi imaginez cat de buna trebuie sa fie de macese! :)))

      Ștergere
  2. EU stiam ca sunt trandafiri speciali de dulceata..mi-ai dat de gandit.Cred ca incerc si eu.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Eu nu stiu ce fel de trandafir se poate folosi pentru dulceatza, stiu ca este unul cu un miros ff placut dar nu stiu cum se numeste tipul de trandafir, vreau sa cumpar sa-l pun in gradina, dar aici nu stiu de care sa intreb. Ma poate ajuta cineva??

    RăspundeţiȘtergere
  4. Minunata!! Se poate cu flori de maces? Ma duc si adun si fac si eu!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Multumesc, pai am folosit trandafiri din aia parfumati din care se poate face si suc, cu petale carnoase. Nu stiu daca e un soi anume :)

    RăspundeţiȘtergere
  6. imi aminteste de copilarie bunatatea asta. Bravo sefului!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Imi plac fotograiile tale!cum nu am flori, merg la furat prin vecini:)) deja am preparat un borcan cu zahãr aromat cu trandafiri ( my precious :D)

    RăspundeţiȘtergere
  8. dulceata de trandafiri a fost si v-a ramane desertul copilariei mele, bunica mea facea in fiecare an si primeam si eu doar daca eram cuminte sau era zi de sarbatoare.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Superb! Aromata si delicioasa! N-am gustat de multe ori aceasta delicatesa, dar cand am facut-o am fost cucerita definitiv de ea!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Parca-i simt parfumul !:)
    Anul trecut m-am invartit :) de niste petale si am facut si eu cateva borcanele; anul asta am ametit :) si nici nu le-am vazut la culoare !
    Super reteta !

    RăspundeţiȘtergere
  11. Delicioasa,foarte delicioasa si parfumata,eu deja am facut-o si deja jumatate s-a dus!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Minunat arata dulceata! imi place tare mult dulceata de trandafiri.

    RăspundeţiȘtergere
  13. Sigur ca exista trandafiri speciali de dulceta, ca si dulceata asta e cu dichis. Damascena si gallica, astia sunt pentru dulceata, ca sa iasa perfecta.
    Cei din clasa gallica erau trandafirii folositi de romani la sarbatori procesiuni, pe strazi si in terme. Si asta pentru ca au o calitate, isi pastreaza intact parfumul si dupa ce sunt taiati de pe tufa. La restul, trandafirii isi pierd di parfum in cateva ore, nu mai este atat de intens.La fel si damascena, parfum intens si rezistent in timp. Si marimea petalei conteaza sa nu fie petalele mari ci doar sa dea putina textura dar sa nu fie mare.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar si eu stiam ca sunt trandafiri speciali pentru dulceata.Am in gradina foarte multi trandafiri insa sincer sa fiu nu stiu caror soiuri apartin.Ti-as fi recunoscator daca m-ai ajuta cu mai multe indicii asupra soiurilor folosite la dulceata.
      PS: Felicitari pentru blogul tau...foarte frumos!

      Ștergere
  14. Excelenta prezentare iar dulceata pe masura.
    Seara minunata!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Arata extraordinar...trebuie sa incerc si eu.Pana acum doar am cumparat gata facuta desi am o gramada de trandafiri prin gradina.

    RăspundeţiȘtergere
  16. Dulceata de trandafiri si cea de cirese amare mi se par cele mai aristocratice. Am facut 3 doze. Cum mirosea in casa ... Dar aceasta dulceata se face numai din trandafiri speciali de dulceata, in niciun caz cu din aia ornamentali.

    RăspundeţiȘtergere
  17. Cred ca e grozav de buna !!!!! Arata fenomenal in poze !!! Eu stiam ca cei cu petale catifelate sunt buni ptr asa ceva !!

    RăspundeţiȘtergere
  18. Am o mica curiozitate, am inteles ca sunt si trandafiri albastri, acestia fiind falsi,culoarea gemului este tot albastra sau are alta culoare?

    RăspundeţiȘtergere
  19. minunata dulceata! dar destul de greu de procurat petalele pretioase!

    RăspundeţiȘtergere
  20. doar gandul la dulceata de trandafiri ma face sa-i simt gustul si aroma si ma cuprinde dorul de zilele minunate din copilarie cand furam de la o matusa batrana cate o lingurita de dulceatade trandafir....si avea si o dulceata de nuci verzi...mmmm o nebunie!Cristian Borod :*

    RăspundeţiȘtergere
  21. Dulceata de trandafiri se face din trandafiri de damasc ! pupici si spor la dulceturi!

    RăspundeţiȘtergere
  22. Hmm.. Sunt innebunit dupa dulceata de trandafiri ! Chiar daca sunt baiat si am 21 de ani,iubesc aceasta dulceata. Mama nu ii place,e prea parfumata... Bunica ei prepara dulceata de trandafir si ii placea,bunica era originara din Grecia. In zona Bulgariei (cred ca si Grecia) se prepara aceasta minunata,exceptionala,delicioasa dulceata. Am vazut in hypermarketul Kaufland in Brasov,de la Raureni cu 8.99 lei un borcan 380 grame. Cred ca merita. E superb ! Merita savurat cand e racoare afara,mie cel putin imi da o senzatie... E superb !

    RăspundeţiȘtergere
  23. Felicitari pentru blog..imi poate spune cineva ce tip de trandafir se foloseste??

    vizitati pagina mea de facebook "Bucataria cu Trandafiri"
    http://www.facebook.com/BucatariaCuTrandafiri

    RăspundeţiȘtergere
  24. Macesi, here I come! Si eu stiam de faza cu trandafirii speciali, aceia roz, cu multe flori, nu prea mari, dar multe petale.

    RăspundeţiȘtergere
  25. Am si eu o problema (cred) cu dulceata mea de trandafiri. Petalele nu prea devin moi si siropul aproape s-a evaporat :( Cum se poate rezolva?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adauga apa cate putin cand este nevoie. daca nici asa nu fierb, insemana ca asa sunt trandafirii, dar nu te astepta sa se inmoaie foarte tare.

      Ștergere
  26. Am inteles... Multumesc mult!
    De anul trecut tot trec prin retete si am asteptat nerabdatoare vremea trandafirilor pentru a incerca aceasta dulceata. Sper sa imi iasa ceva comestibil.

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...