08 aprilie 2012

Rulada cu nuca si caramel


Este una din cele mai bune prajituri pe care le-am facut/ mancat in ultima vreme. Am gasit-o intr-un vechi caiet al bunicii, destul de greu descifrabil si cu putine explicatii, dar pana la urma am scos-o la capat...chiar foarte bine. Desigur, am apelat la varianta "suna bunica" , care desi nu facuse prajitura niciodata, m-a lamurit cu lux de amanunte.


Ingrediente

pentru blat: 
10 oua la temperatura camerei
10 linguri de zahar
4 linguri de nuca macinata
6 linguri de faina

pentru crema
300 g unt la temperatura camerei
6 oua
8 linguri de zahar (1)
2 linguri de zahar (2)
2 plicuri zahar vanilat

150 g zahar (3)
150 g  nuca


1. Incepem cu crema, pentru ca trebuie sa se raceasca. Cele 6 oua se pun intrtegi, impreuna cu  8 linguri de zahar, pe baie de aburi si se bat cu telul pana cand se obtine o crema consistenta. Se lasa la racit.

2. Topim 150 de g de zahar pe foc mic, iar cand acesta devine lichid si auriu, adaugam nucile taite bucatele. Le amestecam bine cu zaharul caramel. Turnam compozitia pe fund de lemn uns cu unt si il intindem cat mai bine, ca sa se raceasca repede.

3. Pana cand se raceste, ne apucam de blat. Separam cele 10 oua si punem galbenusurile la o parte. Batem albusurile spuma tare, apoi adaugam trepatat zaharul  ( 10 linguri de zahar- cate o lingura), batand in continuare pana cand il incorporam pe tot. Adaugam treptat cate un galbenus si batem pana cand le amestecam pe toate. La final adaugam tot treptat, amestecand foarte usor, de jos in sus, nuca macinata si faina (tot cate o lingura). Turnam continutul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Dam la cuptorul preincalzit la 160 de g C, si stam cu ochii pe el. Este gata foarte repede (15-20 min, in functie de cuptor). Cand blatul devine auriu si pufos, facem testul scobitorii si daca aceasta iese curata, este gata. 
 Pentru ca sa nu se lase, este bine sa il mai lasam in cuptor cu usa deschisa, dupa ce am stins focul iar apoi sa il scoatem undeva tot la caldura. 

4. Intre timp, am macinat fin caramelul cu nuca. Eu am folosit un robot de bucatarie. In untul moale (la temperatura camerei) adaugam 2 linguri de zahar si zaharul vanilat si mixam pana cand devine pufos si spumos. Apoi adaugam treptat cate o lingura din crema de oua (racita) si mixam in continuare pana cand o incorporam pe toata. In final, adaugam jumatate din nuca cu caramel macinata.

5. Taiem blatul in doua (in sectiune) pe orizontala (vezi foto) si il asezam pe o folie de plastic mai mare. Este bine sa facem asta cat este cald pentru ca nu se va rupe cand il rulam. Punem cele doua bucati, una in continuarea celeilalte. Deasupra turnam 3/4 din crema si o intindem uniform. Cu ajutorul foliei, rulam prajitura si o impachetam strans. O dam la frigider (pana a doua zi daca se poate). Intre timp, pastram crema ramasa si nuca cu caramel tot in frigider. 

6. Scoatem rulada din frigider, o ungem cu crema ramasa si o tavalim in nuca cu caramel. O taiem felii si o servim. Se pastreaza in frigider.

Pofta buna!






22 de comentarii:

  1. Bloody delicious ;)
    Si o foarte buna idee sa inlocuim clasicul cozonac.
    Sarbatori Fericite Mestere maniac.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, asemenea! da, e buna idee de inlocuit cozonacul! :))

      Ștergere
  2. Arata inspaimantator de bine !!! As devora crema aia!!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Seamana putin cu tortul Krantz!Arata delicios...Trebuie sa incerc si eu reteta!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Mai intai de toate, frumos blog ! :) Noi facem un sondaj in randul profesionistilor ce apartin domeniului culinar din Romania si am dori, daca binevoiti sa ne raspundeti, ce parere aveti despre un serviciu la nivel national de comandare mancare la domiciliu oricand si de oriunde ? Un portal care va cuprinde toate restaurantele din tara clasificate pe locatii, pe specific, pe oferte, etc. Asteptam raspunsul dumneavoastra. Va multumim anticipat.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! :))) Ar fi binevenit un asemenea serviciu! :)

      Ștergere
  5. Arata minunat! I-am pus semn de carte. Merci fain!

    RăspundeţiȘtergere
  6. super gustoasa rulada! si arata atat de bine!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Ce frumos arata!Si e asa ... pufoasa! :)

    RăspundeţiȘtergere
  8. Un deliciu! Paste Fericit va doresc!

    RăspundeţiȘtergere
  9. deliciu e putin spus am executato ozi buna iti doresc

    RăspundeţiȘtergere
  10. Cum ati facut cu cele 2 blaturi..in final sa rezulte o rulada mai lunga sau mai groasa?Va rog sa imi raspundeti sa stiu exact cum ati rulat-o?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o rulada mai lunga, de aceea am pus folie cand am rulat-o ca sa nu se desfaca. se vede in al doilea grup de 4fotografii. Spor!

      Ștergere
  11. Una din combinatiile ce imi place enorm...

    RăspundeţiȘtergere
  12. de cand veau sa fac o astfel de prajitura, mai ales crema de krant, este ceva deosebit ! o fac de ziua mea !

    RăspundeţiȘtergere
  13. Buna, nu am inteles cum e cu untul topit? "In untul topit adaugam 2 linguri de zahar si zaharul vanilat si mixam pana cand devine pufos si spumos.'' Tot untul, cele 300 grame se topesc? Sau e vorba sa fie moale la temperatura camerei? Multumesc !

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu m-am exprimat eu corect! In untul moale, la temperatura camerei. Imi cer scuze.

      Ștergere
  14. Multumesc, am s-o fac chiar azi aceasta rulada. Frumoase retete ,de calitate !

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...