Kebab de miel

Kebab (sau kabab, kabob sau kebap) defineste o larga varietate de mancaruri cu carne. Reteta este originara din Turcia si traditonal se gateste cu carne de miel sau oaie. Carnea poate fi prajita, coapta, fiarta, sau pe grill. Shish kebab-ul se refera la bucatelele de carne condimentate si aromate puse pe frigarui si gatite pe grill. Se serveste in chifle sau  farfurii. Pentru ca este un fel de mancare devenit foarte popular pe tot globul, acum se gateste din diferite carnuri (pui, vita, porc, peste sau fructe de mare, inclusiv legume) si in zeci de variante. Iata varianta mea:

Ingrediente:

 
500g carne de miel
2 linguri de otet balsamic
o lingurita de mustar Dijon boabe
 cateva frunze de menta tocate marunt
2 crengute mici de rozmarin
piper rosu, sare
2 linguri de ulei
1 catel de usturoi dat prin razatoarea mica
 
sos tzatziki
 
jumatate de castravete (fabio)
un catel de usturoi
sare, piper
150 g iaurt gras
1 lingura de ulei de masline
putin marar proaspat
Am pus la marinat carnea taiata cubulete, aprozximativ o ora, in frigider. Marinada am preparat-o din otet balsamic, mustar Dijon boabe, frunzele de menta tocate marunt, rozmarin tocat marunt, piper rosu, sare si usturoi. Le-am amestecat bine impreuna cu carnea apoi le-am dat la frigider, acoperite cu o folie de plastic.
 
Intre timp am pregatit si sosul tzatziki, pentru ca simteam nevoia de un gust proaspat si racoritor langa cele de mai sus. Adica am ras castravetele (pe razatoarea mare) si usturoiul (pe razatoarea mica), am tocat marunt mararul si le-am amestecat cu iaurtul. Am picurat deasupra ulei de masline. L-am dat si pe el la frigider. 
Am preincalzit gratarul timp de 10 minute. Am folosit plita de fonta si pozitia vulcan. Facem aici o paranteza, pentru ca tot v-am promis ca am sa va prezint grill-ul mai de aproape. Cred ca cel mai bine e prin imagini, asa ca click pe imaginea de mai jos pentru a o mari si a vedea mai bine detaliile..
Tot aici am sa va spun ca m-am indragostit de plita de fonta …si de wok si de piatra de coacere, dar va voi povesti si despre ele in alte episoade. Sa revenim la grataritul in pozitia vulcan. Dupa cum se vede in imagini grill-ul are un sistem de palnii care protejeaza arzatoarele atunci cand gatim normal si care ajuta ca grasimile sa se scurga intr-un vas fara a lua foc. Acest fel de gratarit se numeste indirect. Pentru a avea flacara directa, si a concentra toata caldura in mijloc (metoda perfecta pentru plite si wok) vom intoarce palnia prinicpala obtinand „pozitia vulcan“. Foarte simpla metoda,  si as putea spune chiar banala, dar cine s-ar fi gandit? banala ca orice idee ingenioasa!
Am revenit la reteta. Am asezat bucatile de carne pe betele de frigarui si le-am pus pe plita incinsa. Le-am lasat 3-4 minute pe fiecare parte, nu mai mult. In tot timpul asta, le-am uns cu marinata care a ramas in farfurie – cu o pensula- ca ar fi fost pacat sa se piarda.  Apoi am pus kebabul pe niste chifle, cu sos tzatziki, inele de ceapa rosie  si felii de rosii si ridichi. Cred ca nu trebuie sa va mai povestesc cat a fost de bun!
 
Pofta buna si spor la gratarit!

 

 

 

19 Comments

  1. yumi…ce bine arata…

  2. maria elena

    Eu nu mananc miel, insa de la voi parca as incerca. Apetisant!
    Sarbatori Sfinte cu bucurie si tihna!

  3. Daca imi venea ideea, sau o postai mei devreme nu faceam friptura. Arata exceptional , ca de obicei.

  4. daca nu am gratarul acela,plita aceasta se poate folosi pe aragaz clasic? Arata minunat totul!

    • bucatarmaniac

      Da, sigur, ca si cu orice tigaie grill. Important e sa aiba foc dedesubt. Sunt mai multe dimensiuni- asta e ce mai mica dintre ele. Se poate folosi pe ambele fete- scu sau fara striatii.

  5. Bai Frate..ne omori cu zile 😉

  6. Ma gandeam ca nu mai imi trebuie miel pana la anul, dar acum m-am razgandit, arata bestial!

  7. multumesc frumos! 🙂

  8. Gustooos! Chiar ma gandeam ce sa mai pregatesc din miel. Asta e o idee potrivita! Multumesc! 🙂

  9. Fa si tu mai multe poze cu plita si palnia (eventual un link pt palnia aia). Tnx 😉

  10. Arata de mor incet ! desi am burta plina cu de toate, tot as manca o bucatica de kebab ! 😉

  11. mariuszmeu

    am urmat linkul tau cu plita … o fi buna fonta ,dar si aproape 300 ron … am luat supermarket un gratar la oferta ( cu carbuni si grilaj de fonta ) cu 35 ron … deci , se poate si mai ieftin .astia lucreaza , probabil in euro , dar noi muncim in lei . oricum ,ca de obicei , ramai nr 1 !

    • bucatarmaniac

      Se poate si mai ieftin de 35 de ron :)) Iei un raft din frigider sau din cuptor, il arzi bine si gata grataru`- eu am incercat si varianta asta. :)Dar, sentimentul e diferit 🙂

  12. Buburuza Bubu

    OMG ce pofta mi-ai facut….primesc si eu o bucatica mica mica,va rog! Aduc 1-2 sosuri ca si plata 🙂

  13. Tare bine arata, mi-ai facut o pofta de nu-ti zic 😉

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*