16 noiembrie 2011

Prajitura cu orez si lapte

lapte3
Iata si prajitura cu orez si cu lapte! Este recomandarea voastra, la intrebarea mea de acum exact o saptamana, cand va povesteam cate ceva despre lapte. Va multumesc pentru raspunsurile voastre. Mi-ati fost de mare ajutor! cei mai multi dintre voi, ati optat pentru aceasta prajitura. Este prima data cand o pregatesc si am pastrat-o special pentru acesta ocazie. Si eu eram curios cum este. Reteta am primit-o de la niste prieteni si cand am vazut ingredientele mi-am spus ca sigur va fi una din preferatele mele.
Nici nu va pot povesti ce buna a fost alaturi de un pahar cu lapte! Trebuie neaparat sa o incercati!

Ingrediente:

pentru umplutura:
300 g orez (din acela cu bob mic, bun pentru budinci)
1l de lapte
2 oua
12 linguri de zahar (sau dupa gust)
coaja de la 1 lamaie mare sau doua mai mici
vanilie

pentru aluat:
300 g faina
150 g unt la temperatura camerei
150 g zahar
1 ou
1 lingurita de praf de copt stins cu putina zeama de lamaie
coaja rasa de lamaie/portocala/mandarine etc
un varf de cutit de sare

Prima data trebuie sa pregatim umplutura pentru ca trebuie sa se raceasca inainte de a o adauga peste aluat. Asadar punem laptele la fiert impreuna cu 8 linguri de zahar, vanilia si coaja rasa de la lamaie. Cand incepe sa fiarba, adaugam orezul (spalat in prealabil) si amestecam constant. Daca inmuiem in apa orezul, cu cel puti o ora inainte, el va fierbe mai repede. Eu am uitat sa fac asta, asa ca am stat mai mult langa aragaz. Dar a meritat. Cand budinca de orez se ingroasa, si bobul este foarte moale, o luam de pe foc si o lasam la racit. Pana se raceste, amestecam din cand in cand, ca sa nu se formeze crusta.

Ne apucam de facut aluatul. Nu-i mare lucru. Amestecam toate ingredientele de mai sus (alea pentru aluat), si le framantam cu mana pana obtinem o bila de aluat nelipicioasa. O punem intr-o folie de plastic si o lasam sa se odihneasca la frigider.

Revenim la budinca de orez care s-a racit. Mai avem de adaugat ouale (la temp. camerei). Le separam. Galbenusurile le amestecam bine cu doua linguri de zahar si le adaugam in budinca. Albusurile le batem spuma tare cu restul de zahar (2 linguri) pe care apoi o incorporam in budinca, amestecand usor de jos in sus.

Acum trebuie doar sa montam prajitura. Intindem aluatul in forma tavii (am folosit o tava cu diametrul de 26 cm) si il asezam cu degetele inclusiv pe margini. Nu-i musai sa fie perfect, asa ca puteti sa   intindeti chiar si cu degetele, direct in tava. In interior, turnam budinca de orez si nivelam totul.

Introducem tava la cuptorul preincalzit, la 160-170 de grade pentru aproximativ 45 de minute. Verificati din cand in cand. prajitura trebuie sa fie rumenita, iar cand o scuturati sa nu se miste prea tare ca o gelatina. Atunci stiti ca este gata. Pentru ca interiorul va ramane putin cremos, aici nu este valabil testul scobitorii.
Atat rece cat si calda, prajitura se potriveste perfect cu un pahar cu lapte!
De asemenea m-am mai gandit sa va aduc aminte si de alte retete numai bune pentru lapte:
Va doresc pofta buna!

lapte2

lapte4


lapte1

14 comentarii:

  1. Cat de bine arata.... De-abia asteptam reteta.O sa o pregatesc si eu.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Reteta, ca reteta, da' pozele sunt absolut minunate!
    Multumesc!
    Am verificat frigiderul si camara: am de toate, asa ca asta seara o incerc!
    xxxxxxxxx

    RăspundeţiȘtergere
  3. Seamana cu "tarte au riz" une din preferatele mele.Este delicioasa !Aici se mananca alaturi de o ceasca de cafea.Multumim de reteta.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Stiam de orez cu lapte, de budinca de orez dar nu mi-am inchipuit ca poate exista si prajitura cu orez. Arata minunat si sigur este gustoasa. Iar pozele sunt de exceptie. Felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Am zis eu ca am de toate, da' ceva important n-am avut:forma potrivita, ca sa pot scoate prajitura frumos si sa o pot aseza pe o farfurie.Asa ca, te rog frumos, recomanda-mi/ne si mie/noua tipul de forma cel mai potrivit pentru astfel de prajituri.
    Ganduri bune!

    RăspundeţiȘtergere
  6. te cred ca e delicioasa , la cum arata nici nu se putea altfel ;) ...

    RăspundeţiȘtergere
  7. O minunatie de prajitura !
    Nu am mancat niciodata asemenea bunatate dar la cum arataaaaaa iti ploua in gura....
    Si cum noi suntem mari consumatori de lapte, cu siguranta am sa o testez si eu.....
    Succes in continuare, te tzuc Cristi !

    RăspundeţiȘtergere
  8. Am facut aseara prajitura asta cu o mica diferenta : am pus si 1 mar taiat cubulete si scortisoara :) si a iesit de milioane.

    RăspundeţiȘtergere
  9. va multumesc tuturor pentru aprecieri.

    @Mihaela, eu am o tava normala, rotunda, teflonata. Nimic special. Aluatul e suficient de uns ca sa nu se lipeasca.

    @Loredana, imi imaginez ce buna a fost! Ma bucur ca ti-a placut!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Tare bine arata. imi place si mie orezul cu lapte deci cu siguranta ca si prajituara e delicioasa!

    RăspundeţiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundeţiȘtergere
  12. BUNA IN PRIMUL RAND VREAU SA TE FELICIT PT TOT CE FACI, ESTE DIVIN CE IESE DN MANA TA:) SI IN AL' DOILEA RAND VREAU SA ITI ZIC CA ACU' AM TERMINAT PRAJITURA AM LUAT O BUCATIE CALDA SI E MAI MULT DECAT DELICIOASA:x NU CREDEAM CA VA IESI PT CA ACU 2 ZILE AM FACUT BRIOSE DE AICI http://www.teoskitchen.ro/2009/06/muffins-cu-banane-si-ciocolata.html SI AU IESIT DEZASTRU COMPLECT DESI AM RESPECTAT TOT IN AFAR DE CANTITATEA DE SARE ERA URIASA(1 LINGURITA).PS: SI EU SUNT DIN ARAD:)

    RăspundeţiȘtergere
  13. am vazut reteta asta in emisiunea "Two Greedy Italians" si mi-a placut foarte mult.acum sigur o sa o incerc.

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...