23 septembrie 2011

Cum se sterilizeaza borcanele si sticlele

Photobucket
Borcanele si sticlele se pot steriliza inainte sau/si dupa ce au fost umplute cu dulceata, zacusca, gem, muraturi, siropuri etc.
De ce este nevoie de sterilizare? Pentru ca proviziile noastre sa nu se strice din cauza unor germeni, bacterii, mucegaiuri, ciuperci si alte animale microscopice care nu pot fi indepartate doar prin spalare.

Borcane si sticle reciclate sunt cel mai des folosite prin bucatariile noastre. Este bine sa le alegeti pe cele care nu sunt sparte, crapate sau ciobite. este foarte important sa aiba si un capac care se inchide perfect. Daca aerul va patrunde in borcan cu siguranta conserva respectiva se va strica.

Cand sterilizam?

Borcanele si sticlele se pot steriliza ori inainte, ori dupa ce au fost umplute. In exces de zel se poate apela la ambele variante. In ambele cazuri, insa ele trebuie spalate foarte bine cu apa calduta si detergent de vase si apoi clatite in mai multe ape.

Cum sterilizam?

Pentru a steriliza sticlele si borcanele inainte trebuie sa le puneti intr-un vas incapator si termorezistent pe fundul caruia ati asezat un prosop curat. le acoperiti cu apa si apoi le introduceti in cuptor la 160-180 de grade C  si le lasati sa fiarba 10 minute. (cuptorul nu trebuie preincalzit) acelasi lucru puteti sa faceti si pe aragaz, dar in acest caz folositi un capac. Apoi trebuie asezate pe un prosop curat cu gura in jos si lasate sa se scurga si sa se usuce. Sunt pregatite cand sunt uscate. Se folosesc imediat.

Pentru a steriliza borcanele si sticlele dupa ce au fost umplute, acestea trebuie inchise ermetic si asezate intr-o tava cu margini mai inalte, pe fundul careia ati asezat un prosop. adaugati apa cat va permite inaltimea tavii apoi asezati-le in cuptor la 160-180 de grade C si lasatile 10 minute din momentul in care continutul lor incepe sa fiarba (vor face bule mici). veriicati din cand in cand si ai adaugati apa in tava daca este nevoie.

Borcanele care se inchid ernetic cu garnitura sunt foarte utile, dar trebuie sa aveti in vedere schimbarea garniturii  periodic pentru aceasta nu se poate steriliza perfect.

Vezi si alte Sfaturi practice in Bucatarie

Compot de cirese,cirese,conservare cirese

2 comentarii:

  1. Eu am descoperit ca borcanele spalate pot fi puse in cuptorul cu microunde 5 minute inainte de a pune in ele conpozitiile calde(zacusca, gem etc.)

    RăspundeţiȘtergere
  2. si eu folsesc cuptorul cu microunde pentru sterilizare.

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...