10 august 2011

Pere caramelizate, in cognac

pere rosii
Am primit perele astea frumoase (zice-ti voi daca nu-s frumoase!) si asa, repede n-am stiut ce sa fac cu ele. Trebuia sa fac ceva, pentru ca se inmuiasera periculos de tare si nu as fi vrut sa le ratez. Asa ca dupa ce m-a chinuit grafomania aici  despre fotografie si aici despre ce poti sa faci pentru ca Fodgawker si Tastespotting sa iti accepte fotografiile…, m-am apucat repede de minunatiile astea de fructe. Si mmmmm ce bunatate de desert am facut!!!! Numa` bun intr-o seara de vara.  Ma rog, astazi mi s-a parut pentru prima data ca miroase a toamna (au fot max.25 de grade C). Recomand si inghetata langa.

Cum se fac perele caramelizate , in cognac


Ingrediente:
2-3 pere
50 g unt
2-3 linguri de zahar brun ()
2-3 boabe de ienibahar
1 baton de scortisoara
50 ml cognac 

Perele trebuie sa fie coapte, dar nu atat de moi incat sa se dezintegreze. Se spala bine, apoi se taie felii groase de 1 cm. Cum vreti voi. Intr-o tigaie puneti untul la topit, impreuna cu batonul de scortisoara si boabele de ienibahar. Cand acestea incep sa sfaraie, adaugam feliile de pere si le lasam doua-trei minute pe fiecare parte. Am adaugat cogniacul si zaharul si le-am lasat pana cand se caramelizeaza.(2-3 minute) In acest timp le putem intoarce de pe o parte pe alta, ca sa se caramelizeze uniform. Si gata.
Folositi o tigaie mai mare, ca sa va incapa toate feliile, sau impartiti cantitatile, daca le faceti pe rand. Desigur cantitatile nu sunt batute in cuie si va puteti juca cu ele.
Serviti perele cu inghetata…de vanilie. :)
Pofta buna!

Print


pere rosii pere rosii pere rosii pere rosii pere rosii

8 comentarii:

  1. Mmm, super! Ce pofta mi-ai facut! Eu am in plan o reteta de tarta cu pere si ciocolata.

    RăspundeţiȘtergere
  2. mmmmmmm! cand o faci? ca mai am pere! :)))

    RăspundeţiȘtergere
  3. si o reteta pentru tarta cu pere si cioco?? se poate? oricum savurez privind perele astea...ca parca deja simt miros de scortisoara....
    irina

    RăspundeţiȘtergere
  4. @Irina, daca @Boabe de cafea n-o face curand, voi fi nevoit sa caut una, ca si mie mi-a facut pofta! :)))

    RăspundeţiȘtergere
  5. Stii tarte tatin? In loc de mere, pere. Pt. cine a intrebat . Caramelizez zahar, cand s-a facut maro-auriu, nu ars, pun un cub de unt, apoi aranjez frumos felii de pere, pun deasupra o foaie din aia tipica de tarta (unt, faina, un galbenus, zahar pudra, tinut inainte in frigider), intep din loc in loc si bag la cuptor. Se rastoarna la servire. La fel, pun alaturi pe farfurie un glob de inghetata. Cand iau toamna tarziu pere din alea tari, inainte de a pune foaia deasupra, bag vreo 15-20 min. la cuptor sa se inmoaie putin, ca sa nu fie riscul sa ramana tari si foaia coapta.

    RăspundeţiȘtergere
  6. Am "realizat" azi tarta! Maine apare pe blog. A iesit minunata! :)

    RăspundeţiȘtergere
  7. Si un mot de frisca cred ca ar merge deasupra, nu?

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...