Cafea la ibric


Sunt bautor inrait de cafea. De obicei beau espresso, dar nu ma dau in laturi nici de la cafea la ibric. Ba chiar imi place tare mult. Acuma, voi nu va luati dupa mine, pentru ca eu pun cantitati enorme de cafea, atat in espresso, cat si in ibric. Ca sa va faceti o idee, pun cam 5 lingurite cu varf la 200 ml de apa. Mai pun si putin zahar (foarte putin…un varf de lingurita)… brun daca se poate.  Daca cafeaua e mai slaba de atat, sau mai dulce de atat nu pot s-o beau.

De ce va scriu despre cafea? pentru ca mi-am adus aminte cand am facut prima mea cafea la ibric, pe la 14 ani, singur acasa.  A fost un fiasco. De vazut, vazusem eu cum se face, dar n-am fost atent la detalii. Asa ca am pus apa la fiert si in timp ce apa fierbea, am pus cafeaua. Bineinteles ca am umplut totul in jur cu cafea si zat…

Sunt o gramada de teorii care te invata cum sa faci cafeaua. S-o fierbi de 2-3 ori, s-o invarti in stanga si-n dreapta…si cate si mai cate. Eu cred ca o cafea buna, trebuie sa fie in primul rand o cafea de foarte buna calitate. Daca se poate ca apa sa fie si ea de buna calitate e si mai bine.  Eu prefer o cafea care sa nu fie arsa si sa nu contina nici un fel de inlocuitor. Desi cafegii armeni sustin ca ar trebui sa contina 10 la suta naut.

Cum se face cafeaua la ibric

Ingrediente:

cafea
apa
zahar (optional)

Ibricul meu are 400 ml. Eu pun in el 200 ml de apa.  Ibricul trebuie sa fie si el de calitate daca se poate. Ar trebui sa aiba peretii cat mai grosi. Puneti apa la fiert in el. Puteti sa dati focul tare pana cand incepe sa fiarba.

Cand apa a inceput sa fiarba in clocot, opriti focul si puneti cafeaua. (eu pun 5-6 linguri cu varf pentru o cafea foarte tare)  Amestecati foarte incet (altfel va da pe dinafara). Lasati-o deoparte 5 minute, sa se aseze zatul.

Turnati cu grija in cani, sau folositi o sita pentru cafea. Nu pun niciodata zahar inainte de a turna cafeaua in cani, pentru ca mi se parte ca ii schimba gustul. Si atunci prefer sa las la latitudinea celui care o bea, sa o indulceasca dupa plac.

 

16 Comments

  1. wow, da stiu ca bei o cafea tare … in schimb m-am indragostit de ibricul tau !!! Super pozele!
    Merci pentru cafelutza !!!
    Felicia

  2. Buna D-le BucatR Maniac!
    Daaaa, te inteleg foarte bine cu "dragostea pentru cafea", deoarece si pentru mine, cafeaua este cea mai buna surioara :-)))
    Si eu beau cu placere la prima opra un expresso mare negru si tareeeeeeee gustos si inviorataor.
    Dar cum de la cafea la Ibric am plecat acum 21 de ani,din RO. cu placere cind ma rentorc acasa, savurez si eu cu placere si acesta cafeluta "la Ibric"…mai ales uneori cind ma viziteaza fostele colege si cu placre ne amintim de ani trecuti la o cafeluta fierbite, dupa care incercam sa-ne ghicim viitorul in zatzul de cafea de pe peretii cestii….
    Dar nu mai lungesc cu amintiri, ci tin neaparat sa-ti spun ca si eu m-am indragostit de IBRICUL tau!
    Minunat!!!
    Savoare deplina iti doresc in continuare!
    Acum merg sa-mi fac si eu un Expresso, ca mi-ai facut pofta;-)))

  3. bucatarmaniac

    @Felicia, multumesc mult! 🙂

    @Laura multumesc mult!:)

    @Anonim, se mai intampla. Adevaru-i ca n-am verificat inainte sa public. Oricum e o greseala foarte comuna. Atata de comuna incat se accepta :http://en.wikipedia.org/wiki/Espresso. multumesc pentru sesizare.

  4. Cafeaua la ibric….super!!!Pentru dumneavoastra si doamna de mai sus ,,expresso,, nu exista in materie de cafea.se pronunta si se scrie espresso. un comentariu fara pic de rautate.iubesc retetele dumneavoastra!!!!!

  5. Domnule bucatar maniac de unde ati luat acest ibric fantastic?M-am indragostit lulea de el:))

  6. I am sorry to say that but you shouldnt put sugar into turkish coffee after cooking it, the sugar needs to be put in while you are cooking it.

    turkish guy

  7. bucatarmaniac

    @Aloe vera, dintr-un magazin de antichitati.

    @Turkish guy, I know, but I just hate sugar in coffe :D. I also, wrote that.

    @Mihaela, multumesc mult. Si pozele tale sunt extraordinare si mai stiu eu cateva bloguri frumoase. 😀 Ibricul il am dintr-un magazin de antichitati…ma rog, magazin de vechituri, ca nu-i chiar antic. :)))

  8. Ah ce prezentare, din partea mea pozele sunt cele mai tari din blogosfera romaneasca :)) Si eu tot asa tare o beau, dar de obicei numai 100 ml si mai mult decofeinizata. Imi place la nebunie cafeaua dar nu imi face foarte bine. Se pare ca eu o fac turceasca, dupa cum zice "turkish guy", pentru ca pun zaharul inainte de cafea 🙂 Ibricul meu are 17 ani si arata foarte bine, dar zau ca l-as da la schimb pe unul ca al tau :)) daca ne spui de unde il ai. Acum o sa visez cafele pana maine dimineata… 🙂

  9. Nimic nu bate o cafea la ibric!
    Am si eu un ibric identic, cred ca l-au adus ai mei dintr-o excursie cu ONT-ul (remember ONT si BTT?) in Asia Centrala, impreuna cu niste lingurite superbe cu coada lunga.

  10. Iosif Theodor

    Chiar mi-ati facut pofta de o cafea tare si chiar daca am 14 ani am fost obijnuit de parinti sa beau cafea , dar nu orice cafea , o cafe tare in care pun cam 5-6 lingurite de lavazza proaspat scoasa din frigider , pacat ca nu o pot bea fara zahar . In orice caz maine voi incerca reteta dvs. care de pe acum incepe sa imi miroasa :)).

  11. Nu exista espresso tare(are cel mai mic grad ce cofeinna ~de 3 ori mai mic deat ibric) ! cafea tare este cea turceasca (aka ibric).

  12. De cand mi-am luat aparatura necesara, sunt bautor doar de cafea espresso si, de cele mai multe ori refuz sa mai beau cafea la ibric. Nu este nici lafel de sanatoasa si nici pe departe lafel de buna. In schimb, pozele astea mi-au facut pofta. Daca scoti zaharul din ecuatie (asa beau eu cafeaua) si, in plus, folosesti cafea rasnita la momentul prepararii, in mod clar la ibricul ala nu poate sa iasa decat o cafea buna.

  13. Cum se rasnesc boabele de cafea, cu blenderul merge? Nu cumva lamele de otel ii schimba gustul?
    Eu sunt ne-bautor, habar nu am dar as face o cafea buna.
    Inca o nedumerire ar fi daca trebuie neaparat sa ia contact cu cuprul din ibricul de cupru. Daca as fierbe in ceva total neutru cum ar fi sticla termorezistenta sau intr-un vas de ceramica nu ar iesi mai bine?

  14. Vă salut! Când lăsăm să se așeze zațul, ar trebui sa acoperim ibricul? Mulțumesc! 🙂

  15. eu cred mai degraba ca este cafea oparita

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*