Mie mi s-a parut ciudat sa incalzesc castravetii…sau sa-i gatesc pe foc. Nu chiar iesit din comun, dar parca nu as fi mancat. Am inteles ca-i o mancare taraneasca de pe aici din Banat- Crisana. Eu n-am mai auzit de ea. Nu in varianta cu castraveti. Dar mi s-a parut interesanta si am zis ca merita s-o incerc. Rezultatul a fost peste asteptari… excelent as putea spune. Cateodata rafinamentul poate sta in cele mai simple mancaruri. Mie mi-a placut, Mayei la fel. Cu Diana a fost mai greu. Am alergat-o putin prin casa, pentru ca nu a vrut sa guste, dar pana la urma n-a avut incotro…! Suntem maniaci sau nu mai suntem? lol In final, a gustat si a mancat si ea. 😛
Cum se face mancarea de castraveti
Ingrediente
5 castraveti cornison
3 catei de usturoi
1 lingura de faina
1 cana de lapte
1 lingura de smantana
1 lingura de ulei
1 lingura de otet
sare, piper dupa gust
putin marar proaspat
Usturoiul se taie feliute subtiri, si se pune intr-o oala cu putin ulei, la foc mic, 1-2 minute cat sa elibereze aroma. Se adauga castravetii taiati rondele. Se lasa 2 minute. Adaugam jumatate de cana de lapte si lasam sa dea in clocot. In restul de lapte, adaugam faina si smantana. Amestecam cu un tel.
Cand, mancarea incepe sa fiarba, turnam si compozitia cu faina. Amestecam 2-3 minute pana mancarea se ingroasa si apoi putem sa adaugam si mararul tocat. Condimentam cu sare si piper dupa gust. Oprim focul si gata.
Era sa uit. Dupa ce stingem focul, adaugam o lingura de otet (sau cat vreti voi, dupa gust).
Pofta buna!
Mancarea de castraveți seamănă poate puțin cu mâncarea de dovlecei. Rețeta video de mancare de dovlecei o găsiți pe aici. iar dacă vă plac castarveții vă recomand să încercați neapărat salata grecească.
Tare priceput mai esti,Maniacule!Arata grozav!
@Teo, multumesc! Ma straduiesc :)!
@Adela, multumesc mult! O seara placuta si tie!
Si eu o stiu din copilarie, dar pe cea cu castraveti murati, cum a zis Daniela. De asta nu am auzit, dar cred ca-i la fel de buna. Castravetele e si el o leguma ca dovlecelul si toate celelalte, de ce nu ar fii buna.
O saptamana frumoasa!
@Daniela, multumesc. As vrea sa te rog sa nu ne mai formalizam. aici suntem intre prieteni. Sosuri am mai facut cu castraveti murati, asa ca pot sa iti spun sigur ca gustul este bun. Am sa fac, dar nu stiu cand le va veni randul. pana atunci, daca ai sa imi propui retete mie sau prietenilor care ne viziteaza, am deschis zilele trecute o pagina special pentru asta: Retete de la prieteni Multumesc pentru comantarii si iti doresc o seara frumoasa!
@Sara & Miki eu n-am auzit de niciuna. Ce sa fac! Is copil crescut la oras! :))) O saptaman frumoasa si voua!
Am auzit si eu de ea,dar nu am mancat si facut niciodata. Sper sa o fac intr-o zi!In schimb am facut si mancat mancare de castravaeti murati si e buna tare!
O seara placuta
Nu are nici o lagatura unde ai crescut, la oras sau sat. Si eu (noi) tot la oras sunt crescuta. Mai degraba e vorba de niste ani in plus, la varsta ma refer, nu altceva.
@Andreea, , acuma va dati seama ca la cum o laudati toti, sigur am sa fac si eu. Ca m-ati facut curios! 🙂
Sara & Miki, eu mi-am imaginat intotdeauna ca la tara sunt multi/multe bunici care stiu o gramada de retete din astea bune! :))) De aia mi-ar fi placut mult sa locuiesc la tara…
Nici eu nu am auzit de asa mancare,dar arata tare bine.Te astept si eu la mine in casuta.Abia am aparut in decor.Multumesc.DiaMar-bucataria galbena.diamar99blogspot.com.M-as bucura mult daca te-ai alatura.
Arata foarte bine, nu am incercat, dar am sa fac , cu siguranta este bun! Cum zice Teo, tare priceput mai est! O seara placut!
Buna seara,d-le Borod!F buna mancarea de castraveti,mai mult ca sigur!Dvs.ati auzit de mancare de castraveti,dupa cum spuneti,este de prin Ardealm sau partea vestica a tarii,numai ca e mancare de castraveti murati.In saramura,nu in otet!Incercati,o sa vedeti ce buna e.Se face ca o tocanita de pui sau rata sau curcan,ce va place,la care se adauga castravetii murati(desarati sau nu)mai la sfarsitul operatiunii.toate cele bune!
Am uitat sa va smulg promisiunea ca o sa ne gatiti si mancare de castraveti murati si de asemenea am uitat sa ma semnez : Daniela Vintilescu
Mancare de castraveti verzi , adica proaspeti , n-am auzit … doar din cei de la otet sau saramura , care este criminala (c-un pic de carnita de porc) … de aceea a fost necesar otetul de la final .
Diana.
am tot ce-mi trebuie ptr mancarica asta , cred ca ma apuc si eu de treaba cand ajung acasa 😉 … arata superb !!!
o zi frumoasa!!
Tare bine arata! Trebuie incercata 🙂
aha, deci ai cedat si tu mancarii de castraveti! dupa ce am postat-o eu pe a mea pana si maica-mea s-a pus si a facut mancare de castraveti :))))))
Voi ma terminati cu mîncaricile astea de castraveti!Tot îmi spun ca fac,dar ma las…ca sigur o sa manînc numai eu.
Ca Diana a mîncat,am întels.Care a fost verdictul ei însa,nu ne-ai spus.Doar ca a mîncat.Si noi nu stium daca de buna voie si nesilita de nimeni :))))))
Mi se pare interesanta, zau ca ma pui la treaba bucatarule.
Arata bine. Mai, mai k m-as incumeta si eu sa fac:D.
Am facut-o! Este delicioasa. Mi-a fost teama la sfarsit ca otetul va branzi sosul cu lapte si smantana (mi s-a mai intamplat) dar nu a fost deloc asa.
Am pus-o langa un piept de pui la gratar condimentat cu ghimbir si cardamom si, ca sa fie cu totul light, am pus lapte degresat si am inlocuit smantana cu sana.
Multumesc domnule maniac! Adica bucatar. 😛
@DiaMar-bucataria galbena multumesc mult! Iti doresc mult succes cu noul blog! :))Am sa te mai vizitez! 🙂
@Maya, de gustat a gustat cu forta, de mancat a mancat nesilita de nimeni 😀 si da, a zis ca i-a placut. :))
@Diana, am sa incerc si varianta cu castraveti murati.
@catkitchen Pofta buna! 🙂
@Boabe de Cafea, multumesc! 🙂
@Zazuza, am ratat-o pe-a tat, dar ma duc sa o caut! Si mie mi-a placut! :))
@maria elena, multumesc!
@Iulia, multumesc! sper sa iti placa…asta depinde de gusturile fiecaruia.
@Scrisulici, ma bucur ca ti-a placut!
Am incercat mancarea asta de castraveti cand aveam vreo 12 ani si mi-a placut tare mult.Eram in vacanta de vara, cu o prietana din copilarie,la rudele ei in Cazanesti,foarte aproape de Vata de jos.Imi amintesc ca a fost preparata la fel, deoarece cum nu mai auzisem de asa un fel de mancare,am vrut sa stiu cum se gateste.Daca tot mi-ai amintit de copilarie,zilele astea am sa gatesc mancarea asta.Multumesc,,,,
Astazi am sa incerc..sa vad cum iese..ca am o groaza de castraveti verzi si nu stiu ce sa fac cu ei…..
poate fac poze..sa vad in ce dispozitie am sa fiu..si daca iese bine..merci
Am facut..dar cred ca am pus cam putin castravete….dar a fost delicios..merci..
Singura mancare cu castraveti pe care am mancat-o a fost reteta Ioanei de pe site de Vitel Stroganoff in care se puneau si 4 castraveciori mici murati, smantana, etc si castraveciorii i-au dat un gust f.f. bun; voi repeta aceasta reteta;
de castraveteti cruzi n-as manca decat eu asa ca nu voi face curand desi le e sezonul …
Lia
Mmm :)))
Bunica mea făcea această mâncare. Nu am mai înâlnit-o nicăieri altundeva și nimeni nu a mai auzit de ea. Ajunsesem să cred că ea a inventat-o. Mulțumesc pentru postarea rețetei, acum pot să o încerc și să mă bucur de gustul copilăriei! 🙂
Nu am facut niviodata castraveti proaspeti,e sigur ca se pot manca,,dau cineva poate sa-mi dea vreo reteta recenta.Va multumesc,,,astept noutati,,,o zi minunata la toti.Ciao.