16 mai 2011

Cum se face frisca

cum se face frisca
Este unul din subiectele pe care mi le-ati propus voi, cu ceva timp in urma. Ei bine, frisca adevarata se face intr-un singur fel, si anume din smantana dulce din lapte de vaca. Ce cumparam noi la cutie sau plic, sub numele de frisca vegetala, nu prea are legatura cu originalul. Eu numesc acest inlocuitor, „frisca de plastic“.
Dar sa le luam pe rand:

1. Frisca din smantana dulce din lapte de vaca

Smantana nu trebuie sa fie fermentata. De aceea ii spunem dulce, ca sa facem diferenta. Nu pentru ca ar contine zahar, ci pentru ca nu este fermentata. Smantana pasteurizata de consum pe care o cumparam, si care se gaseste de obicei ambalata in cutii ca cele de iaurt, este smantana fermentata (sau ceva asemenator, dupa caz si dupa brand)

De asemena smantana dulce, trebuie sa aiba grasime peste 30%, ca sa o putem face frisca. Smantana adevarata, de la mama ei, de la vaca, care nu a trecut prin procesari industriale, are cu siguranta cu mult peste 30% grasime, dar cu cea ambalata nu se stie niciodata. Smantana dulce autentica, se mai poate gasi in unele piete, la tarani.

Asadar, sa revenim la frisca. Smantana dulce se bate cu mixerul sau cu un tel pana isi dubleaza volumul si obtinem consistenta dorita. Frisca „adevarata“ batuta prea mult, se va transforma in unt.

Daca doriti ca frisca sa fie dulce, adaugati zahar, zahar pudra sau zahar vanilat inainte sa mixati.

2. Praful de frisca
Mai nou am observat ca nu toate brandurile il mai numesc „praf de frisca“. Pe unele plicuri scrie mult mai onest „praf pentru spuma cu gust de frisca“. Tot aia e. Este o varianta foarte procesata , cu multe chimicale si conservanti, din care se poate obtine in doua minute o spuma asemanatoare cu frisca, dar mult mai putin consistenta.Tot ce trebuie facut este sa amestecati praful cu cantitatea de lapte rece indicata pe plic. Sa mixati la viteza maxima pentru 1-2 minute si gata.

3. Frisca lichida (vegetala)
Nu cred ca am vazut in supermarketuri frisca lichida care sa nu fie vegetala. Se gaseste ambalata in cutii UHT. Este asemanatoare la gust cu spuma obtinuta din praf, dar este putin mai consistenta si mai grasa decat aceasta. Asa cum am spus, este vegetala, deci nu contine lapte, smantana sau derivati.
Frisca lichida trebuie sa fie rece, din frigider, inainte de a fi batuta.


4. Frisca la spray
Este tot spuma vegetala cu gust de frisca. De fapt in tub este un lichid care se transforma in spuma cu ajutorul gazelor presurizate din interior. Spray-urile cu frisca sunt destinate ornarii mancarurilor care se servesc imediat. Aceasta spuma nu este foarte stabila si se va transforma inapoi in lichid intr-un timp foarte scurt. Tubul cu frisca trebuie tinut in frigider pentru rezultate optime.


5. Despre intaritorul de frisca

Probabil ca ati vazut sau ati folosit acele pliculete cu un praf numit intaritor de frisca.
Intaritorul asta de frisca este in cel mai bun caz amidon de porumb, care nu face altceva decat sa ingroase frisca, stabilizand-o. Desigur el poate sa contina si alte prafuri si chimicale care contribuie la pastrarea spumei de frisca pentru mai mult timp. Eu nu folosesc.
Vezi si alte Sfaturi practice in Bucatarie

16 comentarii:

  1. Da, in tara foloseam frisca aceea mult utilizata de mai toate gospodinele Hulala.Era buna ca statea bat si dupa 5 zile.Nu se intampla sa nu iti iasa vreo prajitura.Dar sotul meu o numeste spuma de ras si pe buna dreptate.Acum locuiesc in Cipru si aici e invers dai cu tunul sa gasesti frisca vegetala.Aici au numai frisca naturala se bate mai greu, la inceput chiar ma enervam dar iese acea frisca pe care o mancam in copilarie, frisca nu spuma de ras.E adevarat ca la ornat se lasa prea repede daca nu pui macar niste gelatina in ea dar e naturala si asta face toti banii.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragii mei eu de la rev.. incoace nu am mai gasit frisca de ,,chiar,, cum zicea fiica mea cand era mica la ceva adevarat. Sincer de asta vegetala mi-e usor greata, dar nu am incotro. Mi-e dor de frisca adevarata. Inainte aveam in oras fabrica de lapte iar smantana asta dulce o foloseam la gatit, o cumparam in sticla ceea de lapte cu gura mai larga, o goleam intr-o cratita si asteptam sa se ingroase.

      Ștergere
  2. Mare dreptate ai. La mine in cartier este magazinul unei fabrici de lactate...si de acolo iau smantana pt frisca..chiar asa se cheama ..la vanzare :)) cu 30% grasime...
    bravo pt articol

    RăspundeţiȘtergere
  3. PS; eu mai folosesc intaritor.. dar d-ala doar cu amidon de proumb.. e gresit? adica ma refer, e atat de nociv amidonul de proumb? imi place ca o face mai batoasa d-aia mai pun.. si nu folosesc decat frisca din smantana dulce.. nu le inghit pe alea vegetale! deloc!

    RăspundeţiȘtergere
  4. @ Kamy, buna asat cu spuma de ras ha ha!

    @Alice, esti norocoasa daca ai o asemenea fabricuta langa tine :))

    @Cris nu-am zis ca-i nociv amidonul. Mie nu-mi place ca-i schimba gustul si o face mai aspra, parca. Voiam sa spun ca nu-i eu stiu ce produs miraculos care intepeneste frisca prin magie.
    E un banal amidon care poate fi cumparat si la kil, probabil de 100 de ori mai ieftin decat la pliculetul ala de 5 g. Iar de restul, care contin chimicale...cine stie ce contin. Macar de-ar contine toate amidon.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inlocuiti intaritorul cu citeva picaturi de zeama de lamiie,este f buna

      Ștergere
  5. Bravo pentru articol! Eu urasc "frisca" vegetala, am avut chiar o dicutie aprinsa cu o "gospodina" pe tema asta...
    Daca fac prajituri la care imi trebuie frisca naturala in crema prefer sa pun smantana, chiar si fermentata, adaptez reteta... Macar nu pun frisca vegetala. Stiu un singur magazin in Bucuresti, unde se poate gasi smantana grasa, dulce, adevarata, la vrac. De fapt nici nu este in Bucuresti, este in Mogosoaia...

    RăspundeţiȘtergere
  6. Am o nelamurire in legatura cu frisca obtinuta din smantana dulce. Mama mea facea frisca din smantana pe care o aduna de pe laptele proaspat muls si lasat la temperatura cateva zile. Asta nu inseamna ca smantana e fermentata? Sau asa se obtine smantana dulce? Poate ma poti lamuri si pe mine ca nu prea am inteles care e faza da' stiu ca frisca facuta asa era foarte gustoasa. Si sa nu uit, felicitari pentru blog! Il citesc aproape zilnic. Alexandra

    RăspundeţiȘtergere
  7. Salut si felicitari pt articol! Totusi pentru mine inca nu este foarte clar daca smantana pentru gatit este aceeasi cu smantana dulce? Am gasit in magazin, tot la cutie ca si frisca lichida, smantana pentru gatit. Si, daca mai pot sa intreb ceva, sa inteleg ca din smantana dulce se face frisca doar prin amestecare cu mixerul, fara alti aditivi?
    Multumesc anticipat pentru raspunsuri si sper ca intrebarile nu sunt cele mai enervante!

    RăspundeţiȘtergere
  8. intaritorul il puteti inlocui cu suc de lamaie...asa este traditional rom..

    RăspundeţiȘtergere
  9. intaritorul poate fi suc de lamaie...in cartile vechi de gatit asa sfatuie si este chiar reusita

    RăspundeţiȘtergere
  10. bun articolul, bat smantana dulce la mixer , iese frisca minunata si gustoasa si pufoasa, dar se lasa usor si nu e infoiata ca cea chimica…dar nu se compara dpdv al sanatatii cu cele 13 e-uri si alte chestii dubioase de pe eticheta! Asa ca dupa ce am citit eticheta fac prajituri mai uratele, dar mai putin toxice…chestia cu lamaia am notat-o sa o aplic ...

    RăspundeţiȘtergere
  11. Eu bat smintina de frisca ,intotdeauna cu ,citeva picaturi de lapte condensat pt cafea si o lingurita de miere si un praf de vanilie...si iese o frisca foarte consistenta si buna....incercati...

    RăspundeţiȘtergere
  12. Doriti sa obtineti si din frisca vegetala un produs mai bun si mai putin nociv ? Dupa ce bateti bine sa se intareasca ,adaugati cateva linguri bune de smantana si continuati sa bateti .Veti obtine o frisca tare si cu un gust aproape natural.Am uita, completati in timp ce bateti cu unul doua prafuri de vanilie si un strop de lamaie. Se poate folosi si iaurt grecesc sau unul f cremos asemanator cu o smantana mai putin grasa.

    RăspundeţiȘtergere
  13. Ce folosim atunci cand suntem alergici la proteina din lapte?frisca vegetala...

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...