Cum vopsim natural ouale de Paste

coloranti alimentari
Cred ca a sosit momentul sa vorbim putin si despre asta. Ca numai maine nu-i Pastele. Si cum e foarte la moda (mai mult sau mai putin) sa gatim natural, de ce sa nu si vopsim ouale de Paste, natural. Eu am incercat anul trecut. vedeti aici ce a iesit.
Sigur, ouale vopsite cu chimicale vor fi intotdeauna mai lucioase, si mai colorate, si mai usor de vopsit. Vor avea culori pe care cu siguranta nu le putem obtine cu ajutorul plantelor. Dar aprecierea este relativa. Depinde ce intelege fiecare prin „frumos“.
Nu sunt foarte multe optiuni in privinta vopsitului cu culori vegetale. Sau cel putin nu le cunosc eu. Contraziceti-ma daca gresesc. Mi-ar placea sa aflu si alte metode.

*pentru  nuante mai deschise si mai curate, folositi oua cu coaja alba.

1. Cu coji de ceapa

Ouale  la temperatura camerei se pun la fiert, in apa in care am pus cojile de ceapa de la 2-3 cepe mari. Se fierb aproximativ 15 minute, sau pana cand obtineti culoarea dorita.

Pentru pentru o nuanta mai puternica si mai inhisa, folositi  ceapa rosie.

2. Cu sfecla rosie (sau varza rosie)

Sfecla rosie are un pigment foarte puternic sii o putem folosi pentru a vopsi ouale de paste. sfecla se curata si se taie bucati mici (ca sa fiarba mai repede). Se pune la fiert (1 sfecla la jumatate de litru de apa). Cu cat solutia obtinuta va fi mai concentrata, cu atat pigmentul va fi mai puternic.  Se fierbe vreo 20 de minute. Apoi se adauga ouale. (atentie! daca ouale sunt reci vor crapa in momentul in care le puneti in apa fierbinte). Se fierb cel putin 8 minute.Le puteti fiebe mai mult, pana obtineti culoarea dorita.

3. Cu afine

Afinele au si ele un pigment foarte puternic si cred ca pot vopsi ouale excelent. Nu am incercat inca, dar am in plan.  Se poate obtine la fel ca si din sfecka, un suc concentrat, fierband afinele cu putina apa. La cat e de puternic pigmentul nu cred ca ouale vor trebui tinute foarte mult in suc.  Povestiti-mi voi daca ati incercat cumva. Ar trebui sa iasa violet.

4. Cu mure

Se poate face la fel ca si cu afine. Cred ca trebuie sa iasa un albastru destul de frumos.

5. Cu frunze de urzica, spanac sau alte frunze

Se fierb ouale impreuna cu frunzele. Eu am incercat anul trecut, cu urzici si nu au iesit prea bine.

Daca doriti sa obtineti modele de trifoi sau alte frunze, vedeti cum am
facut aici.

 

Poate îți place și tutorialul video pentru

OUĂ DE PAȘTE COLORATE CU ȘERVEȚELE

 

16 Comments

  1. bucatarmaniac

    Sa sti ca nu-i rea ideea! merita incercat! :))

  2. Boabe de Cafea

    Eu fac de obicei cu foi de ceapa si le decorez cu frunzulite. Cine a desenat asa frumos ceapa?

  3. Eu nu am vopsit oua pana acum, dar daca as face-o, as incerca cu suc de rodie. Oare o functiona? 🙂

  4. dar cu ceapa nu se impregneaza si mirosul? eu am folosit sofran int-un an, a iesit o culoare frumoasa, galben pai, am folosit 2g pt 5oua mi-aduc aminte. a fost asa, u moft dar voi mai incerca, acum ca am si copiii, chiar daca e mult mai scump decit vopseaua obisnuita

  5. interesanta ideea cu sofranul! Ma tenteaza un galben pai cum spui tu. Eu in fiecare an vopsesc oua si cu coji de ceapa , au un usor miros specific de ceapa , mai mult imediat dupa ce l-ai terminat de colorat. Pentru mine asta nu e atat de deranjant cum sunt colorantii artificiali.

  6. This is awesome! I am definately going to try this method of egg coloring this year!

  7. Buna ziua,
    Pentru mine ouale de Paste sunt intodeauna rosii, asa ca n-am incercat alte culori. Trucuri:
    – incercati sa lasati cojile de ceapa peste noapte in apa, si apoi a doua zi puneti la fiert cu tot cu oua; culoarea va fi mai puternica
    – pentru oua de culoare mai ocru-rosiatic, se vopsesc cu coji de ceapa normala; ouale mai inchise la culoare se vor vopsi mai usor
    – pentru oua rosii, ceapa rosie, dupa cum ziceti
    – ouale se pot lega mai strans si cu ata (papiota), altfel nodul de la ciorap va lasa urme
    – cele mai bune plante sunt cele carnoase, care nu se sfarama/rup usor: patrunjel, trifoi, pelin, leustean, etc
    – mama fierbe ouale inainte (3-4 min) si abia apoi (cand sint suficient de reci cat sa poate fi suportate in mana) leaga frunzele si le inmoaie in culoare – astfel frunza se lipeste mai bine si oul poate fi legat mai strans. Si are ea un mestesug sa le potriveasa de tari – nu le mai fierbe in culoare, opreste focul si le lasa in apa fierbinte colorata, cat sa se coloreze suficient si sa iasa si potrivit de tari.
    Sper sa ajute!:)

  8. eu le fierb direct in cojile de ceapa, un strat de coji pe fundul cratitei, ouale si un strat deasupra, mie nu mi se pare ca miroas a ceapa, cojile nu au miros deranjant -ann

  9. am incercat si eu cu cojile de ceapa, cu ele merge negresit, dar alte metode nu am testat. thks de idei 😉

  10. Am testat cu sfecla rosie si nu merge… s-au colorat dar un maro destul de urat. Dar o sa incerc cu ceapa rosie. Pentru o culoare galbena am citit intr-o revista ca se pot face cu turmeric: se fierb 2 cani de apa cu 1 lingura de otet apoi se adauga 2 cani de turmeric. Se lasa sa fiarba 15 minute, apoi se baga ouale (gata fierte presupun, ca nu scrie). pentru culoare bleo, se fierb 2 cani de apa cu 1 lingura de otet, se adauga 1/2 cana afine congelate si la fel se lasa sa fiarba 15 minute. Se strecoara si se baga ouale (unul cate unul). Acum ramane de incercat 🙂

    • pentru culoarea mov-violet puteti folosi bobitele de SOC uscate : tot din bobitele de soc proaspete sau uscate faceti o SOCATA cu alcohol ( la fel ca afinata sau visinata ) ; e " parfum " nene " e bunaa rau " . Try this one .

  11. Revin cu o intrebare: de la ceapa folosim numai foile uscate? Multumesc 🙂

  12. Tocmai am vopsit ouale cu sfecla rosie. Ei… vopsit e mult spus 😉 A fost un dezastru total, a iesit o culoare maron vinetie… cred ca am gresit undeva 😀 O sa mai incerc, cel mai probabil cu foi de ceapa.
    Pana la urma trebuie sa imi iasa si mie ceva frumos, nu ma las cu una cu doua!

  13. da am incercat cu ceapa de toate culotile si au iesit frumoase si pt. decor am folosit frunze din curte si gradina

  14. la experimentul cu sfecla, am sfeclit-o si eu acum 3-4 ani, din cauza ca am pus cam 500ml otet la 1 litru de apa. Acidul din otet a mancat pigmentul cojii de ou. Doar sub frunza s-a pastrat. Aveti aici maro cu coji de ceapa rosie si ouale albe, facute cu otet 😀
    http://www.photoblog.com/BlacKami/2010/10/31/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*