13 martie 2011

Tort tiramisu

tort tiramisu
Am lipsit cateva zile de pe blog, pentru ca am avut foarte mult de lucru. Nici macar nu am avut timp sa deschid calculatorul. Va multumesc foarte mult pentru mesajele voastre. Nu am patit nimic :))) Adevaru-i ca am fost putin stresat ca nu am putut sa scriu nimic nimic pe blog. Nu stiu de ce? Cred ca am inceput s-o iau cam prea in serios. Deja e ca un fel de datorie…dar la modul placut.

Asa ca dupa multa munca, am hotarat sa ne rasfatam si noi, duminica dupa-amaiza, cu un tort tiramisu si o sticla de vin Tokaji Furmint. Nimic extravagant, doar putina relaxare.
Mai am cateva drumuri de facut saptamana viitoare, dar ma straduiesc sa revin cu cat mai multe retete noi, si nu in ultimul rand, sper sa imi fac cat mai curand timp pentru rubrica care am observat ca va place ata de mult: „Trucuri si mituri in bucatarie“. Pana atunci, nu uitati ca am si niste carti de dat si inca mai aveti timp sa va inscrieti.. Mai multe detalii aici.
Ingrediente:
500g mascarpone
2 pachete X 200g piscoturi (am folosit doar un pachet si jumatate)
4 oua
100 g zahar
2 lingurite cacao
200 ml cafea espresso tare

Este ideal ca toate ingredientele sa fie de cea mai buna cantitate. Acuma, in Romania, n-o sa gasim, probabil niciodata mascarpone proaspat, deci trebuie sa ne multumim cu variantele super-pasteurizate.
Incepeti prin a pregati o cafea tare, fara zahar. Este ideal sa folositi o cafea de foarte buna calitate. Cafeaua se lasa la racit, iar apoi se pregateste crema.
Ouale se separa. Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana obtinem o crema omogena, de culoare foarte deschisa. Se poate amesteca si cu o lingura de lemn, dar dureaza mult mai mult. Adaugati toata cantitatea de mascarpone si mixati in continuare, pana obtineti o crema densa. Aici , daca doriti puteti sa va opriti cu preparatul cremei, dar in vechile retete, de cele mai multe ori se folosea si albusul de ou, pentru ca(!) crema sa fie mai usoara si mai multa.
Albusurile, la temperatura camerei, se bat pana obtinem o spuma consistenta, care nu se desprinde de pe tel. (nu folosesc mixerul la spuma si adaug intotdeauna un varf de cutit de sare).
Crema de oua si mascarpone, se incorporeaza incet, cate o lingura, in spuma de ou, amestecand cu grija, de jos in sus. Apoi, crema se pune in frigider, pana pregatim piscoturile.
Piscoturile se inmoaie in cafea. Aveti insa grija, sa nu le imbimbati prea tare. Eu am pus putina cafea intr-o farurie intinsa si am inmuiat piscoturile cate o fractiune de secunda pe fiecare parte. Se aseaza apoi pe un platou, daca vreti sa arate superb, sau intr-o caserola sau tava cu margini inalte, daca vreti sa fie mai comod.
Peste primul strat de piscoturi turnati jumatate din crema. Adaugati un alt strat de piscoturi, apoi din nou crema. Deasupra se pudreaza cu cacao. Se lasa in frigider cateva ore, daca rezistati tentatiei.
Pentru a aseza piscoturile in forma pe care am facut-o eu aveti nevoie de un inel pentru prajituri, sau de un inel de la o tava detasabila. Piscoturile pe care le asezati pe margine nu trebuie sa fie inmuiate in cafea. Indepartati inelul, doar dupa ce tortul va sta la frigider macar 2 ore. Noi nu am avut rabdare sa dichisim torul prea mult, dar de bun a fost foarte bun! :)
Pofta buna!

 tort tiramisutort tiramisu

39 de comentarii:

  1. Minunat tortul tau, as fi mancat o feliuta :)

    RăspundeţiȘtergere
  2. Arata minunat! Ca intotdeauna, poze exceptionale. O saptamana minunata iti doresc.

    RăspundeţiȘtergere
  3. That is one gorgeous tiramisu!!! Beautiful photos, too~

    RăspundeţiȘtergere
  4. very pretty, i need to translate your recipe :-)

    RăspundeţiȘtergere
  5. acest tort trebue sa-l fac sotului meu cafengiu

    RăspundeţiȘtergere
  6. Daaaa, bun. Imi place cum arata si nu ma indoiesc ca e si foarte bun!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Foarte fain arata. Cred ca este delicios :)

    RăspundeţiȘtergere
  8. Si eu poftesc la o feliuta,desi mi-am propus ca timp de o luna sa nu ma mai ating de dulciuri...

    RăspundeţiȘtergere
  9. Delicios.. e desertul meu preferat. Dupa reteta asta il pregatesc si eu, doar ca dupa ce bat albusurile adaug si praf de frisca. Nu stiu daca asta e reteta originala, insa eu pe asta am primit-o si e delicioasa.

    RăspundeţiȘtergere
  10. Sunt la servici si mi se face rau cadn vad poza. Deja mi s-a facut pofta. Mama lui de internet cu tentatiile lui.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Looks really delicious, ultra super delicious! Wish I can read the recipe...

    RăspundeţiȘtergere
  12. Si pentru o varianta racoritoare de vara si lighter( macar la gust :p) recomand inlocuirea cafelei cu suc de portocale( daca-s rosii si acre simai bine). Decorat totul cu felii de fruct si menta, proaspat scos de la frigider si delicios. Give it a try!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Beautiful dessert, I love charlottes and a tiramisu version sounds delicious! :)

    RăspundeţiȘtergere
  14. I absolutely love it. It's gorgeous and I'd be sad to use a knife to slice through it. Well, I'll let you do that job and I'll just eat this wonderful tiramisu :-)

    RăspundeţiȘtergere
  15. I love tiramisu, and yours looks lovely. Gorgeous photos too! Congratulations on the Top 9 nod!

    RăspundeţiȘtergere
  16. Felicitari pentru locul 1 in Top 9 Foodbuzz!
    Cred ca a fost grozav tortul. De fotografii nu mai spun-sunt minunate!

    RăspundeţiȘtergere
  17. decadence in a frame i shd say! congrats on top 9 and hope you thoroughly chilled out with the tiramisu and wine!

    RăspundeţiȘtergere
  18. I could definitely use a bite of this! Tiramisu is one of my favorites and this looks gorgeous!

    RăspundeţiȘtergere
  19. Foarte bine arată.Deja duc doru de ceva dulce..vai dieta mea

    RăspundeţiȘtergere
  20. Delicious!!!! perfectly piped exterior pastry! Thanks for sharing!

    RăspundeţiȘtergere
  21. Amazing job. This looks just stunning.

    RăspundeţiȘtergere
  22. Ana Maria Ciolacu, multumesc mult! O saptamana minunata si tie! :)

    RăspundeţiȘtergere
  23. Cooking Rookie, thank you! There is a translator on page! :)

    RăspundeţiȘtergere
  24. @ Minoki, multumesc mult!

    @Delicioasa multumesc mult!

    @mariette multumesc mult!

    @Issa, multumesc mult. Reteta originala e fara frisca, dar am mancat si eu cu frisca si e foarte bun.

    @Iasi multumesc mult!

    @Jun , thank you. There is a translater on page. If it doesn`nt work for you, you can allways use Google Translate

    @Zazuza multumesc mult!

    @victoria, multumesc pentru idee, am sa incerc! :) Suna excelent!

    @The Cilantropist multumesc mult!

    @Hester aka The Chef Doc, thank you so much!

    RăspundeţiȘtergere
  25. @ Margaret Murphy Tripp, thank you so much!

    @Boabe de Cafea, multumesc mult! :)

    @kitchenmorph, thank you so much!

    @Peggy, thank you so much!

    @Paradis, multumesc mult! :)

    @Brown Cookie Blog, thank you so much!

    @briarrose, thank you so much! :)

    RăspundeţiȘtergere
  26. delicios...la noi trebuie facute cel putin cate 2 odata sa simta ca au mancat tiramisu;si dupa mai intreaba, cand mai faci?
    la mai multe retete.

    RăspundeţiȘtergere
  27. Intrebarea mea este: cum ati reusit sa modelati piscoturile ,,dreptunghiulare'', in forma ,,rotunda''? Vorbesc despre cele inmuiate in cafea. Le-ati pus tot intr-o tava cu margini detasabile la frigider?
    Iar cea de-a doua intrebare:-) este: materialul din interiorul ,,tarcului'' de piscoturi neinmuiate este doar crema, sau tot asa, strat piscot+strat crema?

    RăspundeţiȘtergere
  28. prima intrebare: Am folosit un inel de inox pentru torturi. Asemenator cu cel de la tava detasabila. Am pus cateva piscoturi in mijloc si le-am rupt ca sa incapa in forma rotunda si sa le sprijine pe cele de pe margine.

    Intrebarea a doua: in mijloc sunt straturi.:)

    RăspundeţiȘtergere
  29. foarte frumos arata...abia astept sa fac reteta....

    RăspundeţiȘtergere
  30. Arata minunat. Ce diametru avea? Vreau sa-l fac si eu, dar am o banuiala ca trebuie sa dublez cantitatile... Multumesc!

    RăspundeţiȘtergere
  31. Delicios!! Am facut saptamana trecuta pt. ziua de nastere a lui mami si abea daca am apucat sa il gust ca sa mancat tot.

    RăspundeţiȘtergere
  32. Imi plac retetele d-voastra ,si pozele sunt reusite,ce nu imi place este ca nu puneti si poze cu sectiune din produs :)

    RăspundeţiȘtergere
  33. Imi plac retetele d-voastra si pozele sunt exceptionale,ce nu imi place este ca nu pozati si nu expuneti si sectiune din produs :)Multumesc de ideile de gatit dar mai ales de retete.Cu mare drag o admiratoare culinara.

    RăspundeţiȘtergere

Comentariile anonime, tendentioase sau care contin un limbaj neadecvat vor fi moderate.

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...